Τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου , προκειμένου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να επιχειρηθεί μία έσχατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή, για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές. 

Τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Ιωάννης Σαρμάς.

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα. Κατά την αναγόρευση του Ιωάννη Σαρμά σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον είχε χαρακτηρίσει «πολυσχιδή, βαθυστόχαστο, συστηματικό και ακούραστο θεράποντα της νομικής επιστήμης. Ένα χαλκέντερο ερευνητή και συγγραφέα, μια πολυγραφότατη και επιδραστική προσωπικότητα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας».

Ποιοι ακούγονται για τα κομβικά υπουργεία

Τα ονόματα που ακούγονται για τα κομβικά υπουργεία είναι δύο πρέσβεων επί τιμή. Του πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη (είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ) για το υπουργείο Εξωτερικών και του πρέσβη επί τιμή Παύλου Αποστολίδη (πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία) για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο τρίτο νευραλγικό υπουργείο, αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, αναζητείται υπηρεσιακός υπουργός. Η θέση δε είναι διόλου αδιάφορη, καθώς μέσα στο καλοκαίρι ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι μεγάλος. Υπουργός Εσωτερικών θα παραμείνει η κ. Καλλιόπη Σπανού. Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης.


Ορκωμοσία βουλευτών και διάλυση της Βουλής 

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.  Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.


Οι διερευνητικές

Χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε το πρωί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή, εξηγώντας ότι «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση». Παρομοίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το ίδιο απόγευμα, επέστρεψε αμέσως την εντολή, υπογραμμίζοντας πως «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων, για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική».