Πώς ψήφισε η Κρήτη: Το συνολικό αποτέλεσμα της «μάχης» ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι συσχετισμοί της ΝΔ
«Ποιοτικά τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»
Τα ποσοστά σε επίπεδο Κρήτης είναι εντυπωσιακά, ενώ ακόμη περισσότερα συμπεράσματα μπορεί κάποιος να εξάγει από τον απόλυτο αριθμό ψήφων κάθε κόμματος. Το ποσοστό των τριών πρώτων κομμάτων στην Κρήτη είναι 37,64% για τη Ν.Δ., 21,48% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 19% για το ΠΑΣΟΚ. Σε απόλυτους αριθμούς σε επίπεδο Κρήτης, τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 135.360 ψήφους για τη Ν.Δ., 77.268 ψήφους για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΠΑΣΟΚ 68.381 ψήφους, όλα επί των εγκύρων σε όλο το νησί. Η απόλυτη διαφορά ψήφων για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται σε 8.887 ψηφοδέλτια. Τη διαφορά αυτή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη τη θεωρούν πλέον μαχητή για να καταλάβει το κόμμα τους τη δεύτερη θέση στο νησί.
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του στην Κρήτη κατά 32.389 ψήφους, ενώ η Ν.Δ. από 111.715 ψήφους το 2019 έλαβε 135.360 το 2023. Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντικές, αφού από 137.185 ψήφους που μετρούσε στην Κρήτη, πλέον μετράει 77.268. Από τους αριθμούς μοιάζει οι απώλειες περίπου των 60.000 ψήφων να εμφανίζονται ως αυξήσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην Κρήτη, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για ένα ασφαλές συμπέρασμα και άλλα ποιοτικά στοιχεία, καθώς το 2023 ψήφισαν 368.235, ενώ το 2019 350.570, δηλαδή κάτι παραπάνω από 18.000 ψηφοφόροι. Επιπλέον, τα έγκυρα του 2019 ήταν 343.957, ενώ το 2023 τα έγκυρα ήταν 359.604, περίπου 19.000 αύξηση χονδρικά. Αυξημένοι πάνω από 5.000 ήταν και οι εγγεγραμμένοι την περασμένη Κυριακή.
Θετικό μήνυμα από τη Ν.Δ., αρνητικό του ΣΥΡΙΖΑ
Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”, προσπάθησε να εξηγήσει και τους λόγους της μεγάλης οπισθοχώρησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Καταρχήν, αυτή η διαδικασία ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την πρόοδο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είμαι από τους υπέρμαχους της απλής αναλογικής. Αυτή η χώρα δεν έχει καθόλου κουλτούρα συνεργασίας. Φάνηκε αυτό και στις δημοτικές εκλογές και το είδαμε και στο Ηράκλειο με τις αντιφάσεις. Οι πολιτικοί χώροι δεν έχουν την πρόθεση, την κουλτούρα και διάθεση να συζητήσουν για ένα κοινό πρόγραμμα για πολύ βασικά θέματα. Η ευκαιρία χάθηκε με ευθύνη και των τριών κομμάτων. Δεν είχαν καμία σοβαρή πρόθεση και δε συζητήθηκαν ουσίας ζητήματα και δεν υπάρχει διάθεση προγραμματικής σύγκλισης.Η Ν.Δ. κατάφερε να περάσει το δικό της μήνυμα. Πιο ουσιώδες. Αυτό της σταθερότητας και αυτό αποδείχτηκε ότι οι Έλληνες το επιβράβευσαν. Το θετικό αφήγημα και η προβολή στο μέλλον που έκανε η Ν.Δ. στην καμπάνια της πέρασε πολύ καλύτερα από το αρνητικό μήνυμα που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εκεί βρισκόταν η τοξικότητα, δηλαδή η προσπάθεια να πεισθούν οι πάντες ότι είμαστε σε κατάσταση εξαθλίωσης. Το επικοινωνιακό αυτό εργαλείο αποδείχτηκε ανεπαρκές. Οι εκλογές αυτές έδωσαν πολλά στοιχεία για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος αριστερά της νέας Δημοκρατίας, μέχρι και το τέλος του πολιτικού spectrum. Αριστερά της Ν.Δ. χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη».
«Δεν έπαιξε ρόλο η καταγωγή Ανδρουλάκη» - Ποιοτικά τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης, σχολιάζοντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” το συνολικό αποτέλεσμα της Κρήτης, ανέφερε: «Ο ρυθμιστής στην Κρήτη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πανελλαδικά. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει μια σοβαρή πρόταση κυβερνησιμότητας μέσα στο πλαίσιο της απλής αναλογικής οδήγησε στη συνολική πτώση το ποσοστό του. Στην Κρήτη και με την παράδοση που έχει εκλογικά υπάρχουν εξηγήσεις. Θεωρώ ότι υπήρχε ενίσχυση τόσο του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που ανοίχτηκε η Ν.Δ. στον χώρο του κέντρου, και πλέον η Ν.Δ. έχει εισχωρήσει τόσο από τα πάνω και σε τοπικό επίπεδο.
Είχαμε και ένα πάρα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ, που στηρίχθηκε σε πρόσωπα ευρείας αποδοχής από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που προήλθαν κυρίως από τον χώρο της Περιφέρειας. Αν παρατηρήσετε ποιοι ήταν οι βουλευτές που εκλέχτηκαν σε άλλους νομούς, προκύπτει. Όλα τα στελέχη που συμπεριελήφθησαν ήταν στον χώρο του ΠΑΣOΚ και αγαπητά στην τοπική κοινωνία. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του», ανέφερε ο κ. Ξενάκης και τόνισε ότι η καταγωγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έπαιξε μικρή σημασία και εξήγησε γιατί: «Η εντοπιότητα του προέδρου δε φαίνεται να έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο. Αλλιώς θα βλέπαμε κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό από αυτά. Προφανώς και απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά στις 25 Ιουνίου. Απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά την επόμενη Κυριακή. Έκανε ο λαός το δικό του γκάλοπ και μέτρησε τις πολιτικές δυνάμεις και είδε ότι είχαμε λανθασμένη αντίληψη για το πού πραγματικά βρίσκονται. Ούτε οι υποψήφιοι είχαν αντίληψη. Το μεγάλο ποσοστό της Ν.Δ. αποκτήθηκε στην... τελευταία στροφή. Υπήρχε μια διαφορά ίσως παραπάνω από 8%, όμως το μεγάλο ποσοστό διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα από τους αναποφάσιστους περίπου 12%, ήτοι 600.000 ψήφοι.
πηγή: neakriti.gr