Για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, το μεταναστευτικό αλλά και το σχέδιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Αναφορικά με το σχέδιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο, η κ. Δούρου σημείωσε: «Πολλοί και πολλές και από τους αρχηγούς κρατών δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι το προσφυγικό μεταναστευτικό μπορεί να πηγαίνει με το «κεφάλι» σαν να μιλάμε για κτηνοτροφία. Άρα έχουμε ένα σχέδιο ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο που για όσες κοινωνίες ήδη επιδεικνύουν φοβικά αντανακλαστικά απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ας μην ξεχνάμε το Βιζενγρκαντ που το 2015 κλείσανε τα σύνορά τους, για αυτές τις χώρες και για αυτές τις κοινωνίες το σχέδιο συμφωνίας δεν εξασφαλίζει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών-για όσους δεν δικαιούνται άσυλο- στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Για τις άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, από τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτό που προτείνει δεν έχει κανενός είδους εγγύηση που χρειάζεται ιδίως οι χώρες όπως ειναι η δική μας πατρίδα προκειμένου να μην αποτελούν το δεσμοφύλακα τις Ευρώπης. Άρα δεν εξασφαλίζεται ένας εγγυημένος αριθμός θέσεων στις χώρες της ΕΕ ούτε για μετεγκατάσταση αιτούντων ασύλου ούτε για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία». 

Ερωτηθείσα τι σημαίνει οι «ασφαλής διάδρομος διέλευσης» που λεει ο κ. Τσίπρας, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν μόνο ο Αλ. Τσίπρας, είναι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είναι ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ ο κ. Γκονζάλες–Μοράλες, είναι η κα Γιόχανσον όπου τι προσέφεραν στην κουβέντα που δεν πήγε καλά, ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου δεν προβλέπει ασφαλή περάσματα. Τι λεει ο κ.Τσίπρας από το 2015 παρουσία και του Πάπα Φραγκίσκου που μίλησε με τόσο συγκινητικά λόγια για το πως η πατρίδα μας με την τότε κυβέρνηση έσωσε τα ανθρώπινα ιδεώδη για το σύνολο της ΕΕ και το λέμε εδώ και δύο χρόνια οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσα ασφαλών και νόμιμων οδών στην ΕΕ με δίκαιη κατανομή».

Αναφορικά με το ναυάγιο στην Πύλο, η κ. Δούρου δήλωσε ότι «όταν ένα πλοίο είναι σε κίνδυνο θα πρέπει να έχεις ευθύνη έρευνας και διάσωσης».

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι δεν έγιναν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν

«Αυτό είναι σίγουρο και είδατε ότι έγινε έρευνα. Υπήρχε ευθύνη έρευνας και διάσωσης και θα αποδοθεί στο ποιος δεν την ανέλαβε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν δύο απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το Λιμενικό Σώμα και την μεταναστευτική πολιτική, απάντησε: «Η πραγματικότητα είναι, και το έχει αποδείξει ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός, οι άνθρωποι του Λιμενικού και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν καθοριστικό ρόλο και τον έχουν υπηρετήσει και με μειωμένους μισθούς και με δυσμενείς μεταθέσεις στα ζητήματα και του προσφυγικού- μεταναστευτικού και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Αυτό ειναι το ένα, το άλλο όμως είναι ότι θα πρέπει, και νομίζω ότι κάποιος έκλεισε το μάτι τα τελευταία τρία χρόνια, θα πρέπει να δούμε σοβαρά αυτά για τα οποία καλείται η πατρίδα μας να απολογηθεί σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις...».

ΔΗΜ: Υιοθετείτε την άποψη του κ. Αποστολόπουλου ότι η Ελλάδα μαζί και άλλες χώρες είμαστε «εγκληματική οργάνωση»

«Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα δικαιώματα του ανθρώπου ότι στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι απέτυχε να προστατεύσει τις ζωές των προσφύγων και να ερευνήσει όπως πρέπει τα παραστατικά. Αυτό δεν οδηγεί στο ότι όλοι οι Λιμενικοί πνίγουνε όπως όλοι οι πολιτικοί δεν τα παίρνουνε, όλοι οι δημοσιογράφοι δεν τα παίρνουνε και δεν πουλάνε οι αστυνομικοί την κοκαΐνη. Αν μπεις σε μια λογική, που είδα και την κας Μπακογιάννη και στεναχωρήθηκα, αν μπεις στην λογική «σας πήραμε-σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο» δεν θα βοηθήσουμε το προσφυγικό –μεταναστευτικό, δεν θα βοηθήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος άρα θέλει ψυχραιμία...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείσα που βάζει σε κάποιο ποσοστό τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Όχι δεν τον βάζω διότι έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, με άλλο εκλογικό σύστημα αυτή τη φορά. Αντιμετωπίζω την κάλπη ως άδεια».