Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο από τη συχνότητα του STAR Κεντρικής Ελλάδας παραχώρησε χθες το βράδυ 16/06, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας για το διακύβευμα της κάλπης, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δημιουργεί μια άλλη συνθήκη στο πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός μπορεί να επιλέξει βάσει της ελπίδας για καλύτερες μέρες και όχι του φόβου ότι θα έρθουν τα χειρότερα. Διότι για μένα, αυτός ο μηχανισμός επικράτησε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία αν και έκανε τραγικά λάθη αυτήν την τετραετία στα υγειονομικά θέματα, στην πράσινη μετάβαση διεύρυνε τις ανισότητες και καταγράφηκαν σοβαρά ζητήματα διαφθοράς – είδαμε για παράδειγμα τι έγινε με τον κ. Πάτση, με τις υποκλοπές, ένα τεράστιο σκάνδαλο που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα-, αντί να πέφτει, ανέβηκε.

Η άποψη μου, λοιπόν, είναι ότι ανέβηκε γιατί φοβήθηκε ο κόσμος τα χειρότερα. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ σταματά την επικράτηση του φόβου. Και πάμε σε μια εποχή μιας στιβαρής, αξιόπιστης αντιπολίτευσης, που θα βάλει φραγμό σε όλα αυτά τα φαινόμενα που είδαμε τα τελευταία χρόνια».

«Έχουμε έναν στρατηγικό στόχο: Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη να ξαναγίνει ισχυρός πόλος έναντι της συντήρησης. Έχουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα για μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, με πολλές καλές θέσεις εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, κοινωνική κατοικία για τα νέα ζευγάρια, αντιμετώπιση του δημογραφικού. Και βέβαια πολύ κρίσιμο στοιχείο είναι η αξιοπιστία μας στα εθνικά θέματα. Σε αυτούς τους πυλώνες μπορεί να ακουμπήσει ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας και να πάψει να είναι σε ομηρία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που λειτούργησε ως «χρυσός χορηγός». Να ενώσουμε ξανά τις αγωνίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια για να έχει ένα γνήσιο και ισχυρό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αγωνία μου.

Ο αγώνας μας δεν έχει ταβάνι. Είναι ένας αγώνας που ξεκίνησε με νέους ανθρώπους, με καθαρά πρόσωπα, με καθαρό λόγο, συγκεκριμένο, αντικειμενικό, προοδευτικό, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς σχέσεις με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, με πολιτική αυτονομία», πρόσθεσε.


«Όταν έχεις σύνορα με πολλές χώρες και μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή, βεβαίως χρειάζεται φύλαξη συνόρων»

Σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τόνισε: «Ο φράχτης του Έβρου είναι ένα μέτρο, ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να κάνει υβριδικό πόλεμο εργαλειοποιώντας αυτούς τους ανθρώπους. Όταν έχεις σύνορα με πολλές χώρες και μια πολύ μεγάλη ακτογραμμή, βεβαίως χρειάζεται φύλαξη συνόρων, Frontex, αναβάθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου για να μην είναι η χώρα πρώτης εισδοχής αυτή που βαρύνεται με την απονομή ασύλου, αλλά το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνώ με τα πανηγύρια της Νέας Δημοκρατίας για την πρόταση του Συμβουλίου, που λέει για 30.000 μετεγκαταστάσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, όταν υπήρξαν 960.000 αιτήσεις. Μας κοροϊδεύουν και ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει».

«Πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να πει δημόσια τι έκανε η Ελλάδα, για να αποτρέψει αυτή την τραγωδία, ώστε να μην μπαίνουμε στο στόχαστρο διεθνών μέσων, αλλά και εσωτερικά, να μην υπάρχουν παρερμηνείες και δηλητηριώδη υπονοούμενα που στοχοποιούν τη χώρα μας» σημείωσε ερωτηθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Είναι αδιανόητη η τυχοδιωκτική διαχείριση που έγινε από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες. Κατά την άποψή μου, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σκέρτσος οφείλουν μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό για τις άθλιες δηλώσεις που έκαναν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει δημόσια δήλωση των δύο βουλευτών του ότι σέβονται ως βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου τη Συνθήκη της Λωζάνης, που επιλύει όλα αυτά τα ζητήματα. Οφείλουν, δε, να εξηγήσουν γιατί δεν ψήφισαν τον τρόπο εκλογής του Μουφτή», σχολίασε για τη δημόσια συζήτηση για τη Θράκη.

Άσκησε κριτική στη συνειδητή αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Ήμασταν τρίτοι πανευρωπαϊκά σε ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Δεν πάνε πια οι Έλληνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στρέφονται στο ιδιωτικό. Όμως το τελευταίο διάστημα, κοιτώντας εκ νέου τα στοιχεία, η θέση μας χειροτέρεψε. Είμαστε δεύτεροι, δηλαδή γίναμε χειρότεροι και από τη Λιθουανία. Μόνο στη Βουλγαρία και την Ελλάδα επιβαρύνεται ο λαός με τέτοιο κόστος για την υγεία του στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δείχνει την ανεπάρκεια, την αβελτηρία, την έλλειψη βούλησης να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Εμείς αντιπροτείνουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη την Ελλάδα βάσει ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών. Οι μισθοί των υγειονομικών να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όλα αυτά οδηγούν στην αναγέννηση του ΕΣΥ. Η απαξίωση του ΕΣΥ είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.


Για το υψηλό κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Ερωτηθείς για το υψηλό κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Η Ελλάδα πέρασε αυτή την κρίση χειρότερα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διότι έχουμε τεράστια εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν λόγω του λιγνίτη. Εμείς τι λέμε; Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση. Διότι έτσι κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, αγρότες, συνεταιρισμοί, δήμοι, κοινότητες μπορούν να κάνουν μικρά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, ώστε να μην είναι η πράσινη μετάβαση ένα επιχειρηματικό σχέδιο μόνο πέντε ισχυρών.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνω τον έλεγχο της αγοράς. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε δισεκατομμύρια επιδοτήσεις γιατί έχουμε μια ανεξέλεγκτη αγορά. Πρέπει να βάλουμε κανόνες στη λειτουργία της προς όφελος της παραγωγής και του καταναλωτή. Η αγορά- ζούγκλα υπονομεύει τον αγώνα του παραγωγού και τις θυσίες του, υπονομεύει τον καταναλωτή και ενισχύει τον ισχυρό».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Αυτό που έφερε αύξηση των εσόδων είναι οι ανατιμήσεις, γιατί όσο αυξάνει το κόστος ενός προϊόντος τόσο μεγαλύτερο ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης εισπράττει το κράτος. Γι’ αυτό έχουμε 5 δισεκατομμύρια παραπάνω από τα προϋπολογισμένα έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεπώς, καταρρίπτεται και το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει ότι μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές και το κέρδος για την οικονομία ήταν 7 δισεκατομμύρια, γιατί ταυτόχρονα πήρε 5 δισεκατομμύρια σε δύο χρόνια από τους μεσαίους και τους πιο ευάλωτους.

Επιμένουμε ότι πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά -τουλάχιστον την διάρκεια της κρίσης- να μειωθεί, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές σε προϊόντα που αφορούν τους φτωχότερους Έλληνες. Μιλάμε για προοδευτική φορολόγηση παντού με περισσότερες κλίμακες, για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους να πληρώνουν λιγότερα, να έχουν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη δικαιοσύνη. Ως σοσιαλδημοκράτες έχουμε άλλες προτεραιότητες από αυτές που έχει ο κ. Μητσοτάκης και είναι προσβολή για το ΠΑΣΟΚ να λένε ότι τις ίδιες προτάσεις κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των ασφαλιστικών εισφορών είχε χτυπήσει ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς.

Εμείς δεν έχουμε τέτοια πολιτική. Μιλάμε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να έχουμε λιγότερη «μαύρη» εργασία. Προτείνουμε μείωση του φόρου στην οικογένεια με δύο παιδιά. Άρα μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο».