Ο Ομπάμα στο «Σταύρος Νιάρχος - Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που διαφωνούν με εμάς, να οικοδομήσουμε νέες κοινωνίες – Προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» (Εικόνες)
Μητσοτάκης, Τσίπρας, Σαμαράς, Παυλόπουλος, Σπύρος Νιάρχος, Γκλεν Γκλόουζ, Νία Βαρντάλος κι άλλες προσωπικότητες στην ομιλία του Ομπάμπα
Μιλώντας άπταιστα ελληνικά ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα
ξάφνιασε τους παραβρισκόμενους στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», στο φετινό SNF Nostos Conference, καθώς τους απεύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του που βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα. Δήλωσε στην γλώσσα μας «είναι πολύ ωραία που βρίσκομαι ξανά εδώ» καιέλαβε ένα θερμό χειροκρότημα.Ο Ομπάμα βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση για την δημοκρατία και τη νέα γενιά ηγεσίας. Ο Ομπάμα από το βήμα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έστειλε ηχηρά μηνύματα, για την οικονομία, την αλληλεγγύη, τους νέους, την τεχνική νοημοσύνη, αλλά και για την δημοκρατία.
Ο Ομπάμα είχε συνομιλία επί της σκηνής με με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών. «Ο Ομπάμα ήταν ο μόνος που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας τις δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο κ. Δρακοπούλος πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Συμμετοχές και παρουσίες που ξεχώρισαν
Τη συζήτηση προλόγισε η Σοφία Κουβελάκη, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της "The HOME Project" μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα. H κυρία Κουβελάκη συμμετείχε το 2020 στο πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders».
Από τις συμμετέχουσες που ξεχώρισαν στην εκδήλωση φέρνοντας λίγη από την χρυσόσκονη του Χόλιγουντ στο «Σταύρος Νιάρχος» ήταν και η γνωστή ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ. Η ηθοποιός εμφανίστηκε προσιτή, συνομιλώντας με πολλούς από τους παραβρισκόμενους και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση και την ομιλία Ομπάμα.
Άρωμα από Χόλιγουντ είχε και η παρουσία της ηθοποιού και παραγωγού του Χόλιγουντ, Νία Βαρδάλος, η οποία παραβρέθηκε και με ενθουσιασμό παρακολούθησε την εκδήλωση. Η ηθοποιός επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα καθώς απότελεί συχνά το... φόντο στα σκηνικά των ταινιών που πρωταγωνιστεί και όπως η ίδια δηλώνει πάντα μέσα της νοιώθει "Ελληνίδα".
Στην εκδήλωση - που άνοιξε η δημοσιογράφος Άννα Μπουσδούκου και διευθύνουσα σύμβουλος του imed που ανήκει στον όμιλο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και ο Gerarld Mballe - παραβρίσκονται ο Σπύρος Νιάρχος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης κ.α.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους παραβρισκόμενους και ανταλλάσοντας χειραψίες με κάποιους από αυτούς, ενώ είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρών, συνοδευόμενος από την κόρη του.
Ομπάμα: «Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα
Κατά την εισαγωγή του, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον κ. Δρακόπουλο για την βοήθεια του στο έργο του και την ανάδειξη σοβαρών θεμάτων σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μίλησε για το έντονο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην πατρίδα του το Σικάγου. Ανέφερε επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν την μοναδικότητα να μπορούν μέσα στη χώρα να ζουν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και εθνικότητες και να μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Ωστόσο, όπως είπε, στο παρελθόν υπήρχαν και σκοτεινές στιγμές αυτής της συνύπαρξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα και στο μεταναστευτικό, μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και το πώς τα παιδιά των μεταναστών είναι και δικά τους παιδιά.
«Η δημοκρατία μπορεί να δουλέψει αν της δοθεί η δυνατότητα. Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης», επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία. Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του.
«Το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να μην πιστεύει τίποτα και αυτό ζημιώνει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτους που διαφωνούν με εμάς. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να κάνουμε κάτι για τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να δούμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύντεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Τα οικονομικά θεμέλια είναι σαθρά και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη... Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα, είπε πως «η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται ταχύτατα. Δεν πιστεύω πως κυβερνήσεις και θεσμοί είναι έτοιμοι να αδράξουν τα οφέλη και να αντιμετωπίσυν αυτή τη νέα κατάσταση. Η τεχνολογία απογειώθηκε στη διάρκεια της θητείας μου. Βάσει της τεχνητής νοημσούνης θα αλλάξει ταχύτητα και η Ιατρική, η επαφή με τους δικηγόρους. Ωστόσο, θα χαθούν και θέσεις εργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα εκπαιδεύσουμε τους νέους γι' αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποκαταστήσει τη γνώση. Πρέπει να να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε».
Στο μήνυμα που έστειλε στους νέους, τέλος, είπε: «Η δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι' αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα ευρύτερα. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο... Σκεφτόμουν από την Ακρόπολη... ο ξεναγός μας έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπα. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους».