«Έχουμε μια βαριά ήττα, οι αναλύσεις όλων πρέπει να είναι προσεκτικές », δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

Είπε πως θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, θα τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης και θα αναζητηθούν το στίγμα και οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως είναι απαραίτητη η ανανέωση, η οποία δεν αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη διεθνούς εμβέλειας. Υπογράμμισε ότι είναι εγγυητής της ενότητας και πως έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίας που θα ακολουθήσουν.

Για την κυβέρνηση είπε πως αποτυπώνει ίδιες πολιτικές με αυτές που ζήσαμε την προηγούμενη τετραετία.

Να σημειωθεί ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βίτσα: Έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα, μια βαριά ήττα και οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα, να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας πάει συντεταγμένα σε διαδικασίες όπου θα αποφασίσουμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το πολιτικό μας στίγμα, η πολιτική ταυτότητα, η θέση και η φυσιογνωμία μας, να δούμε ποια συμφέροντα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία.

Βεβαίως είναι απαραίτητη η πολιτική ανανέωση, αυτό δεν αφορά βεβαίως τον Αλ. Τσίπρα, στον βαθμό που μας φέρνει σε επαφή με κοινωνικές διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία προκειμένου να ανακτήσουμε και ένα σημαντικό κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας το οποίο έχουμε χάσει. Το κρίσιμο είναι να παρουσιάσουμε μέσω του οδικού χάρτη ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, γιατί προφανώς το πολιτικό σχέδιο που είχαμε στα πλαίσια των δύο εκλογικών διαδικασιών δεν πέτυχε. Δεν πείσαμε τους πολίτες, δεν το καταφέραμε αυτό, από εκεί και πέρα στον βαθμό που οι πολιτικές θα διαμορφωθούν και η πολιτική ταυτότητα θα οριστεί, βεβαίως θα προκύψουν τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές αυτές.

Για τη νέα κυβέρνηση: Η κυβέρνηση που παρουσιάστηκε είναι ένα ογκώδες σχήμα που δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2019, όταν ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν τότε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα. Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει υπουργικό σχήμα με 63 στελέχη, ακολουθεί το Ισραήλ με 33 στελέχη. Προφανώς είναι μια κυβέρνηση διευθετήσεων και εσωτερικών τακτοποιήσεων, μια κυβέρνηση η οποία έχει προκύψει μέσα από μια ανακύκλωση προσώπων μέσω του φαινόμενου της «περιστρεφόμενης καρέκλας». Η κυβέρνηση αυτή αποτυπώνει ίδιες πολιτικές που ζήσαμε την τελευταία τετραετία, είναι μια κυβέρνηση με ολίγον τι σημιτική ΠΑΣΟΚ, αρκετό ΛΑΟΣ και πάρα πάρα πολύ Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Αποστολάκη και Βίτσα: Θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τα ζητήματα αυτά θα απαντηθούν και θα λυθούν συντεταγμένα στα πλαίσια του εσωκομματικού διαλόγου ο οποίος θα γίνει αλλά και στα πλαίσια των συνεδριακών αποφάσεων που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν νομίζω ότι στον δημόσιο χώρο, και ειδικά δύο μέρες μετά τις εκλογές, αυτές οι δηλώσεις έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει ο κ.Τσίπρας να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος: Ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά πράγματα στη χώρα. Αποτελεί εγγυητή της ενότητας αλλά και εγγυητή της κυβερνητικής προοπτικής, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις διεργασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ: Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. Έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει διάσπαση, αλλά επειδή ακριβώς έχουμε μπει σε ένα βαθύ μπλε ή και λίγο μαύρο τούνελ, νομίζω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν δημοκρατικά αντανακλαστικά σε όλη την κοινωνία, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θεωρώ ότι αφορά και άλλα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει. Το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία. Νομίζω ότι και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά, με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή.