ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Οι πολίτες θα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη στιγμή που υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση
Σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε πως η ακριβής ρύθμιση θα στηριχθεί από τη ΝΔ
«Οι πολίτες θα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη στιγμή που υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Είπε πως η ΝΔ θα κάνει την πολιτική της και δεν έχει να δώσει εξετάσεις σε κανέναν.
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ, είπε ότι λείπουν ακόμα άνθρωποι, αν και αυξήθηκαν οι διασώστες σε σχέση με το 2019, αναφέροντας πως στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των κενών στο ΕΚΑΒ και η βελτίωση των αεροδιακομιδών.
Ερωτηθείς εάν ιδιωτικοποιείται η Υγεία, απάντησε πως δεν είναι καθόλου στις προθέσεις και πως στόχος είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είπε πως ήταν της άποψης ότι δεν θα έπρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε πως η ακριβής ρύθμιση θα στηριχθεί από τη ΝΔ.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Η εντολή που έχουμε πάρει είναι μια εντολή μεγάλης ευθύνης γιατί σημαίνει ότι πολλοί πολίτες, πολίτες ενδεχομένως που δεν ψήφισαν και ΝΔ εμπιστεύτηκαν τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιολογία. Οι πολίτες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις τη στιγμή που υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση.
Αναφορικά με τα τρία νεοεισερχόμενα κόμματα στη Βουλή: Υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη Βουλή, είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχουν τρία κόμματα δεξιά της ΝΔ με διαφορετικά χαρακτηριστικά το κάθε κόμμα. Δηλαδή έχουμε ένα κόμμα που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο θρησκευτικό συναίσθημα και έχει δομήσει όλη του την ιδεολογία με βάση τις αρχές και τις αξίες της «χριστιανικής πίστης». Σε εισαγωγικά γιατί η χριστιανική πίστη εκφράζει όλους μας όλους μας όσους πιστεύουμε αλλά θέλω να πω ότι έχει focus στην θρησκεία. Είναι οι Σπαρτιάτες οι οποίοι απευθύνονται σε ένα σκληρό, εθνικιστικό ενδεχομένως εθνικοσοσιαλιστικό πλαίσιο με στήριξη από τον Ηλ.Κασιδιάρη και έχουμε και το παραδοσιακό λαϊκό δεξιό του κ.Βελόπουλου. Άρα αυτή τη στιγμή θα έχουμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των τριών κομμάτων, παίζουν στον ίδιο χώρο. Η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η ΝΔ καλύπτει την Δεξιά, καλύπτει το Κέντρο έχει τις αρχές και τις αξίες της και σε καμία περίπτωση δεν θα μπει στη λογική πως κινούνται τα κεντρογενεί κόμματα το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή πως κινούνται δεξιά της. Εμείς πρέπει να κάνουμε την πολιτική μας και δεν έχουμε να δώσουμε εξετάσεις είτε αρχών είτε αξιών είτε αγάπης προς την πατρίδα σε κανέναν.
Υπάρχει ένα κενό στην Κεντροαριστερά όπου σίγουρα θα γίνουν ζυμώσεις. Δεν ξέρω τι θα γίνει ούτε είμαι ειδικός αλλά είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτει η ΝΔ ως προς το Κέντρο αλλά δεν μπορουμε να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένας άλλος χώρος που θα έχει τις ζυμώσεις του και θεωρώ ότι τα κόμματα τα οποία έχουν εμφανιστεί να δούμε κατά πόσο μπορούν να μείνουν.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό θα καταφέρει να πάρει και άλλες κοινωνικές ομάδες: Θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει με την ίδια άνεση που μπορεί να καλύπτει έναν κεντρώο ψηφοφόρο να καλύπτει και έναν δεξιό ψηφοφόρο. Αυτό είναι σπάνιο αλλά η πολιτική έχει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο δηλαδή κοιτάει ο άλλος τις πολιτικές, κάποια στιγμή φεύγουμε από την στενή κουβέντα στις ιδεολογίες και πάμε στην καθημερινότητα του πολίτη. Το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ δεν είναι πια το αφήγημά της, το αφήγημά της ψηφίστηκε, είναι η υλοποίηση. Εγω θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές και η ΝΔ γιατί είδαν οι πολίτες ότι τα πράγματα που είπαμε το ’19 σε μεγάλο βαθμό τα υλοποιήσαμε και παράλληλα διαχειριστήκαμε πάρα πολύ δύσκολες κρίσεις. Άρα αντίπαλός μας αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδεολογική προσέγγιση των άλλων είναι η πραγματικότητα. Να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις, να κανουμε τις αλλαγές για τις οποίες έχουμε ψηφιστεί και εκεί ναι, αν πετύχουμε θα εκφράσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο.
Αναφορικά στην κριτική του κ. Φάμελλου για το ΕΚΑΒ: Ο κ. Φάμελλος λειτουργεί με όρους πριν από τις εκλογές. Υπήρχαν φοβερά διαχρονικά προβλήματα στο ΕΣΥ, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση λόγω της δεκαετούς κρίσης, υπήρξε και μια ολόκληρη πανδημία. Ειδικά για το ΕΚΑΒ ήταν 3.614 διασώστες το ’19 σήμερα είναι 4.138. Λείπουν ακόμα... Το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή έχει παραπάνω 524 παραπάνω διασώστες, υπάρχουν κάποιοι τομείς ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα που υπολειτουργούν, τα περιστατικά που συνέβησαν έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. ... Υπάρχουν κενά στο κομμάτι του προσωπικού.
Το πρώτο και βασικό μέλημα ήταν η στελέχωση των νοσοκομείων όταν είχες να διαχειριστείς την πανδημία. Θέλω να γίνει κατανοητό το προσωπικό της υγείας δεν είναι ότι αύριο το πρωί έβγαλα 10.000 διοικητικές θέσεις και έχω 100.000 αιτήσεις. Οι διασώστες είναι συγκεκριμένοι, οι νοσηλευτές είναι συγκεκριμένοι άρα μπήκαν 15.000 κόσμος στα νοσοκομεία γιατί είχαμε την πανδημία παρόλα αυτά και στο ΕΚΑΒ είναι 524 παραπάνω. Στο ΕΚΑΒ έγιναν προσλήψεις, είχαμε 500 αποχωρήσεις και είμαστε συν 524 δηλαδή στο ΕΚΑΒ τα τέσσερα χρόνια έχουν μπει πάνω από 1.000 άτομα. Και πέρυσι το καλοκαίρι γίνανε προσπάθειες να καλυφτούν κενά με μετακινήσεις από σημεία και τομείς του ΕΚΑΒ που είχαν περισσότερο κόσμο άρα βγήκανε στην Κω παραπάνω ασθενοφόρα τους θερινούς μήνες. Αυτές όμως είναι προσωρινές λύσεις, οι λύσεις οι μόνιμες στο ΕΚΑΒ είναι σε δύο επίπεδα τα οποία δουλεύονται και θα ολοκληρωθούν με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Το πρώτο κομμάτι είναι η πλήρης κάλυψη των κενών, εμείς καλύψαμε το 50% των κενών και ο λόγος δεν ήταν ότι δεν θέλαμε να βγάλουμε παραπάνω αλλά ο λόγος ήταν ότι υπήρχε επιλογή να μπαίνουν και περισσότεροι στα νοσοκομεία που είχαμε ανάγκες, και το δεύτερο κομμάτι είναι η βελτίωση των αεροδιακομιδών.
Ερωτηθείς αν ιδιωτικοποιείται η υγεία: Η μείωση των ράντζων που έγινε μπαίνοντας σε ιδιωτικές κλινικές σημαίνει ιδιωτικοποίηση ή είναι βελτίωση; Μια από τις πολύ σημαντικές τομές που γίνανε στην προηγούμενη διακυβέρνησή μας που ήταν οι προληπτικές εξετάσεις, που χρησιμοποιούμε τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να γίνονται δωρεάν μαστογραφίες είναι ιδιωτικοποιήση της υγείας; Στόχος μας είναι η στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Η ιδιωτική και η δημόσια υγεία δεν έχει ένα συρματόπλεγμα δηλαδή αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας τα οποία μπορείς να τα καλύψεις και από τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να έχουμε εμμονές εκεί πέρα, το πρόβλημα πότε είναι; Αν θα πληρώνει ο ασθενής. ...Όταν λέμε ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι ο πολίτης να μην πληρώνει, αν εγώ έχω ένα διαγνωστικό κέντρο το οποίο μπορεί να μου κάνει τις εξετάσεις και να τις πληρώνει το κράτος μια χαρά θα πάει ο πολίτης σε αυτό άρα η ισορροπία μπορεί να βρεθεί. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι καθόλου στις προθέσεις και δεν θεωρούμε ότι είναι ιδιωτικοποίηση το να χρησιμοποιούμε ιδιώτες όταν δεν πληρώνει ο πολίτης.
Το μεγάλο πρόβλημα στην υγεία συνολικά είναι η έλλειψη προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας είναι το μόνο υπουργείο που μπορεί να βγάζει προκηρύξεις και να μην καλύπτονται οι θέσεις άρα εκεί θέλει πιο στοχευμένες πολιτικές για να γίνει ελκυστικό πάλι το ΕΣΥ στον κόσμο να μπει μέσα.
Για τους αντιεμβολιαστές: Δεν είναι ευχάριστο ούτε να βάζεις πρόστιμο ούτε να βάζεις κόσμο σε αναστολή ούτε να μην τον αφήνεις να πάει να πιει έναν καφέ. 1η Σεπτεμβρίου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν στο 55% με τα πολύ σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τα οποία δεν ήταν ευχάριστα αλλά ήταν αναγκαία, τον Φεβρουάριο είχαμε φτάσει στο 75%. Από τους 550 χιλιάδες ανεμβολίαστους οι 300 χιλιάδες μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόστιμο εμβολιάστηκαν. Άρα με πολύ σκληρά μέτρα αποφύγαμε πάρα πολλούς θανάτους και όταν βρίσκεσαι σε τέτοιες κρίσεις πρέπει να πάρεις δύσκολα μέτρα. Η υποχρεωτικότητα θεωρώ ότι ήταν απαραίτητη, ότι έσωσε ζωές, άντεξε το σύστημα υγείας και ειδικά για τους υγειονομικούς εγώ ήμουνα πάντοτε της άποψης ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να γυρίσουν στο σύστημα υγείας. Όχι για λόγους αν εμβολιάζονται ή όχι αλλά άνθρωποι που δεν πιστεύουνε στην επιστήμη... αλλά επειδή τώρα είμαστε σε άλλη φάση καλό είναι αυτή την κουβέντα να τη βάλουμε πίσω. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι αποφάσεις ήταν δύσκολες, σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
Ερωτηθείς πόσο άνετα αισθάνεται στη σημερινή ΝΔ και πόσο τον βοήθησε η προεδρία Μητσοτάκη να αποτινάξει από πάνω του την ταμπέλα του ακροδεξιού που του είχαν βάλει οι αντίπαλοί του: Ένα από τα πιο κλασικά στα οποία κατακρίνομαι είναι μια δήλωσή μου για τους μετανάστες που είχα κάνει το 2012, ότι η φύλαξη των συνόρων θα πρέπει να έχει και αποδοχή ότι μπορεί να υπάρξουν νεκροί στα σύνορα, αυτή τη δήλωσή μου την έχω αναιρέσει από το ’15. Στην πολιτική θεωρώ θεμιτό, θα σου πει κάποιος είπες οτιδήποτε κάποια στιγμή άρα κρίνεσαι για αυτό όμως από εκεί και πέρα έχεις μια ολόκληρη διαδρομή, αυτή η διαδρομή θα πρέπει να κρίνεται συνολικά. Θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και στη δική μου περίπτωση ήταν ένας άνθρωπος που ανέβαλε ένα «πολιτικό» κόστος κρίνοντας από μια δουλειά την οποία είχα κάνει στη Βουλή να αναλάβω ένα κρίσιμο υπουργείο. Με αυτό ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι αν πιστεύει ότι κάποιος πρέπει να βρεθεί σε μια θέση δεν υπολογίζει. Αυτό το έχει πετύχει. Στο δικό μου παράδειγμα προφανώς η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού από το κέντρο μέχρι τη Δεξιά. Δεν είναι διαχωριστικές οι γραμμές, θεωρώ ότι πια, και αυτό έχει γίνει μετά τα μνημόνια, έχει διαμορφωθεί μια ταυτότητα. Υπάρχουν κάποιες αρχές , ένα μίνιμουμ αρχών στα οποία έχουμε μια απόλυτη συμφωνία είναι η ελεύθερη οικονομία, είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας από εκεί και πέρα προφανώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα αλλά το μείζον που είναι η ταυτότητα πως θέλουμε να πάει η Ελλάδα από εδώ και πέρα συμφωνούμε. Άρα εγώ αισθάνομαι απόλυτα άνετα με τη ΝΔ και όπως βλέπετε την εκπροσωπώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Αναφορικά με τους Σπαρτιάτες: Ακόμα και αν λες ότι ο φασισμός αφορά τους Ιταλούς, ο ναζισμός τους Γερμανούς αυτό που έχεις εσύ ως πρόταγμα στα ελληνικά δεδομένα δεν διαφέρει με το πρόταγμα που είχε ο φασισμός και ο ναζισμός. Εθνικοσοσιαλιστές είναι οι άνθρωποι, στον εθνικοσοσιαλισμό πιστεύουν. Η δημοκρατία μας και σωστά δεν ποινικοποιεί ιδεολογίες, ποινικοποιεί πράξεις. Αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν την οποιαδήποτε ιδεολογία αλλά δεν συνδέονται με φυσικό αρχηγό τον Κασιδιάρη ή δεν κάνουν πράξεις όπως έκανε η Χρυσή Αυγή που έχουν καταδικαστεί τότε προφανώς θα τους αντιμετωπίσουμε πολιτικά. Αν μπαίνουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο τότε μπαίνουν στη σφαίρα του ποινικού.
Σε ότι αφορά τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών: Η ακριβής ρύθμιση πως θα έρθει, πως θα διαμορφωθεί, σε ποιο σημείο θα φτάσει είναι βέβαιο ότι θα στηριχτεί από τη ΝΔ στο σύνολό της.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Η εντολή που έχουμε πάρει είναι μια εντολή μεγάλης ευθύνης γιατί σημαίνει ότι πολλοί πολίτες, πολίτες ενδεχομένως που δεν ψήφισαν και ΝΔ εμπιστεύτηκαν τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιολογία. Οι πολίτες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις τη στιγμή που υπάρχει κενό στην αντιπολίτευση.
Αναφορικά με τα τρία νεοεισερχόμενα κόμματα στη Βουλή: Υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη Βουλή, είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχουν τρία κόμματα δεξιά της ΝΔ με διαφορετικά χαρακτηριστικά το κάθε κόμμα. Δηλαδή έχουμε ένα κόμμα που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο θρησκευτικό συναίσθημα και έχει δομήσει όλη του την ιδεολογία με βάση τις αρχές και τις αξίες της «χριστιανικής πίστης». Σε εισαγωγικά γιατί η χριστιανική πίστη εκφράζει όλους μας όλους μας όσους πιστεύουμε αλλά θέλω να πω ότι έχει focus στην θρησκεία. Είναι οι Σπαρτιάτες οι οποίοι απευθύνονται σε ένα σκληρό, εθνικιστικό ενδεχομένως εθνικοσοσιαλιστικό πλαίσιο με στήριξη από τον Ηλ.Κασιδιάρη και έχουμε και το παραδοσιακό λαϊκό δεξιό του κ.Βελόπουλου. Άρα αυτή τη στιγμή θα έχουμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των τριών κομμάτων, παίζουν στον ίδιο χώρο. Η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η ΝΔ καλύπτει την Δεξιά, καλύπτει το Κέντρο έχει τις αρχές και τις αξίες της και σε καμία περίπτωση δεν θα μπει στη λογική πως κινούνται τα κεντρογενεί κόμματα το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή πως κινούνται δεξιά της. Εμείς πρέπει να κάνουμε την πολιτική μας και δεν έχουμε να δώσουμε εξετάσεις είτε αρχών είτε αξιών είτε αγάπης προς την πατρίδα σε κανέναν.
Υπάρχει ένα κενό στην Κεντροαριστερά όπου σίγουρα θα γίνουν ζυμώσεις. Δεν ξέρω τι θα γίνει ούτε είμαι ειδικός αλλά είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτει η ΝΔ ως προς το Κέντρο αλλά δεν μπορουμε να μην αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένας άλλος χώρος που θα έχει τις ζυμώσεις του και θεωρώ ότι τα κόμματα τα οποία έχουν εμφανιστεί να δούμε κατά πόσο μπορούν να μείνουν.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό θα καταφέρει να πάρει και άλλες κοινωνικές ομάδες: Θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει με την ίδια άνεση που μπορεί να καλύπτει έναν κεντρώο ψηφοφόρο να καλύπτει και έναν δεξιό ψηφοφόρο. Αυτό είναι σπάνιο αλλά η πολιτική έχει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο δηλαδή κοιτάει ο άλλος τις πολιτικές, κάποια στιγμή φεύγουμε από την στενή κουβέντα στις ιδεολογίες και πάμε στην καθημερινότητα του πολίτη. Το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ δεν είναι πια το αφήγημά της, το αφήγημά της ψηφίστηκε, είναι η υλοποίηση. Εγω θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές και η ΝΔ γιατί είδαν οι πολίτες ότι τα πράγματα που είπαμε το ’19 σε μεγάλο βαθμό τα υλοποιήσαμε και παράλληλα διαχειριστήκαμε πάρα πολύ δύσκολες κρίσεις. Άρα αντίπαλός μας αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδεολογική προσέγγιση των άλλων είναι η πραγματικότητα. Να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις, να κανουμε τις αλλαγές για τις οποίες έχουμε ψηφιστεί και εκεί ναι, αν πετύχουμε θα εκφράσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο.
Αναφορικά στην κριτική του κ. Φάμελλου για το ΕΚΑΒ: Ο κ. Φάμελλος λειτουργεί με όρους πριν από τις εκλογές. Υπήρχαν φοβερά διαχρονικά προβλήματα στο ΕΣΥ, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση λόγω της δεκαετούς κρίσης, υπήρξε και μια ολόκληρη πανδημία. Ειδικά για το ΕΚΑΒ ήταν 3.614 διασώστες το ’19 σήμερα είναι 4.138. Λείπουν ακόμα... Το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή έχει παραπάνω 524 παραπάνω διασώστες, υπάρχουν κάποιοι τομείς ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα που υπολειτουργούν, τα περιστατικά που συνέβησαν έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. ... Υπάρχουν κενά στο κομμάτι του προσωπικού.
Το πρώτο και βασικό μέλημα ήταν η στελέχωση των νοσοκομείων όταν είχες να διαχειριστείς την πανδημία. Θέλω να γίνει κατανοητό το προσωπικό της υγείας δεν είναι ότι αύριο το πρωί έβγαλα 10.000 διοικητικές θέσεις και έχω 100.000 αιτήσεις. Οι διασώστες είναι συγκεκριμένοι, οι νοσηλευτές είναι συγκεκριμένοι άρα μπήκαν 15.000 κόσμος στα νοσοκομεία γιατί είχαμε την πανδημία παρόλα αυτά και στο ΕΚΑΒ είναι 524 παραπάνω. Στο ΕΚΑΒ έγιναν προσλήψεις, είχαμε 500 αποχωρήσεις και είμαστε συν 524 δηλαδή στο ΕΚΑΒ τα τέσσερα χρόνια έχουν μπει πάνω από 1.000 άτομα. Και πέρυσι το καλοκαίρι γίνανε προσπάθειες να καλυφτούν κενά με μετακινήσεις από σημεία και τομείς του ΕΚΑΒ που είχαν περισσότερο κόσμο άρα βγήκανε στην Κω παραπάνω ασθενοφόρα τους θερινούς μήνες. Αυτές όμως είναι προσωρινές λύσεις, οι λύσεις οι μόνιμες στο ΕΚΑΒ είναι σε δύο επίπεδα τα οποία δουλεύονται και θα ολοκληρωθούν με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Το πρώτο κομμάτι είναι η πλήρης κάλυψη των κενών, εμείς καλύψαμε το 50% των κενών και ο λόγος δεν ήταν ότι δεν θέλαμε να βγάλουμε παραπάνω αλλά ο λόγος ήταν ότι υπήρχε επιλογή να μπαίνουν και περισσότεροι στα νοσοκομεία που είχαμε ανάγκες, και το δεύτερο κομμάτι είναι η βελτίωση των αεροδιακομιδών.
Ερωτηθείς αν ιδιωτικοποιείται η υγεία: Η μείωση των ράντζων που έγινε μπαίνοντας σε ιδιωτικές κλινικές σημαίνει ιδιωτικοποίηση ή είναι βελτίωση; Μια από τις πολύ σημαντικές τομές που γίνανε στην προηγούμενη διακυβέρνησή μας που ήταν οι προληπτικές εξετάσεις, που χρησιμοποιούμε τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να γίνονται δωρεάν μαστογραφίες είναι ιδιωτικοποιήση της υγείας; Στόχος μας είναι η στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Η ιδιωτική και η δημόσια υγεία δεν έχει ένα συρματόπλεγμα δηλαδή αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας τα οποία μπορείς να τα καλύψεις και από τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να έχουμε εμμονές εκεί πέρα, το πρόβλημα πότε είναι; Αν θα πληρώνει ο ασθενής. ...Όταν λέμε ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας είναι ο πολίτης να μην πληρώνει, αν εγώ έχω ένα διαγνωστικό κέντρο το οποίο μπορεί να μου κάνει τις εξετάσεις και να τις πληρώνει το κράτος μια χαρά θα πάει ο πολίτης σε αυτό άρα η ισορροπία μπορεί να βρεθεί. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι καθόλου στις προθέσεις και δεν θεωρούμε ότι είναι ιδιωτικοποίηση το να χρησιμοποιούμε ιδιώτες όταν δεν πληρώνει ο πολίτης.
Το μεγάλο πρόβλημα στην υγεία συνολικά είναι η έλλειψη προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας είναι το μόνο υπουργείο που μπορεί να βγάζει προκηρύξεις και να μην καλύπτονται οι θέσεις άρα εκεί θέλει πιο στοχευμένες πολιτικές για να γίνει ελκυστικό πάλι το ΕΣΥ στον κόσμο να μπει μέσα.
Για τους αντιεμβολιαστές: Δεν είναι ευχάριστο ούτε να βάζεις πρόστιμο ούτε να βάζεις κόσμο σε αναστολή ούτε να μην τον αφήνεις να πάει να πιει έναν καφέ. 1η Σεπτεμβρίου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν στο 55% με τα πολύ σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τα οποία δεν ήταν ευχάριστα αλλά ήταν αναγκαία, τον Φεβρουάριο είχαμε φτάσει στο 75%. Από τους 550 χιλιάδες ανεμβολίαστους οι 300 χιλιάδες μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόστιμο εμβολιάστηκαν. Άρα με πολύ σκληρά μέτρα αποφύγαμε πάρα πολλούς θανάτους και όταν βρίσκεσαι σε τέτοιες κρίσεις πρέπει να πάρεις δύσκολα μέτρα. Η υποχρεωτικότητα θεωρώ ότι ήταν απαραίτητη, ότι έσωσε ζωές, άντεξε το σύστημα υγείας και ειδικά για τους υγειονομικούς εγώ ήμουνα πάντοτε της άποψης ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να γυρίσουν στο σύστημα υγείας. Όχι για λόγους αν εμβολιάζονται ή όχι αλλά άνθρωποι που δεν πιστεύουνε στην επιστήμη... αλλά επειδή τώρα είμαστε σε άλλη φάση καλό είναι αυτή την κουβέντα να τη βάλουμε πίσω. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι αποφάσεις ήταν δύσκολες, σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
Ερωτηθείς πόσο άνετα αισθάνεται στη σημερινή ΝΔ και πόσο τον βοήθησε η προεδρία Μητσοτάκη να αποτινάξει από πάνω του την ταμπέλα του ακροδεξιού που του είχαν βάλει οι αντίπαλοί του: Ένα από τα πιο κλασικά στα οποία κατακρίνομαι είναι μια δήλωσή μου για τους μετανάστες που είχα κάνει το 2012, ότι η φύλαξη των συνόρων θα πρέπει να έχει και αποδοχή ότι μπορεί να υπάρξουν νεκροί στα σύνορα, αυτή τη δήλωσή μου την έχω αναιρέσει από το ’15. Στην πολιτική θεωρώ θεμιτό, θα σου πει κάποιος είπες οτιδήποτε κάποια στιγμή άρα κρίνεσαι για αυτό όμως από εκεί και πέρα έχεις μια ολόκληρη διαδρομή, αυτή η διαδρομή θα πρέπει να κρίνεται συνολικά. Θεωρώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και στη δική μου περίπτωση ήταν ένας άνθρωπος που ανέβαλε ένα «πολιτικό» κόστος κρίνοντας από μια δουλειά την οποία είχα κάνει στη Βουλή να αναλάβω ένα κρίσιμο υπουργείο. Με αυτό ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι αν πιστεύει ότι κάποιος πρέπει να βρεθεί σε μια θέση δεν υπολογίζει. Αυτό το έχει πετύχει. Στο δικό μου παράδειγμα προφανώς η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του πληθυσμού από το κέντρο μέχρι τη Δεξιά. Δεν είναι διαχωριστικές οι γραμμές, θεωρώ ότι πια, και αυτό έχει γίνει μετά τα μνημόνια, έχει διαμορφωθεί μια ταυτότητα. Υπάρχουν κάποιες αρχές , ένα μίνιμουμ αρχών στα οποία έχουμε μια απόλυτη συμφωνία είναι η ελεύθερη οικονομία, είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας από εκεί και πέρα προφανώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα αλλά το μείζον που είναι η ταυτότητα πως θέλουμε να πάει η Ελλάδα από εδώ και πέρα συμφωνούμε. Άρα εγώ αισθάνομαι απόλυτα άνετα με τη ΝΔ και όπως βλέπετε την εκπροσωπώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Αναφορικά με τους Σπαρτιάτες: Ακόμα και αν λες ότι ο φασισμός αφορά τους Ιταλούς, ο ναζισμός τους Γερμανούς αυτό που έχεις εσύ ως πρόταγμα στα ελληνικά δεδομένα δεν διαφέρει με το πρόταγμα που είχε ο φασισμός και ο ναζισμός. Εθνικοσοσιαλιστές είναι οι άνθρωποι, στον εθνικοσοσιαλισμό πιστεύουν. Η δημοκρατία μας και σωστά δεν ποινικοποιεί ιδεολογίες, ποινικοποιεί πράξεις. Αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν την οποιαδήποτε ιδεολογία αλλά δεν συνδέονται με φυσικό αρχηγό τον Κασιδιάρη ή δεν κάνουν πράξεις όπως έκανε η Χρυσή Αυγή που έχουν καταδικαστεί τότε προφανώς θα τους αντιμετωπίσουμε πολιτικά. Αν μπαίνουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο τότε μπαίνουν στη σφαίρα του ποινικού.
Σε ότι αφορά τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών: Η ακριβής ρύθμιση πως θα έρθει, πως θα διαμορφωθεί, σε ποιο σημείο θα φτάσει είναι βέβαιο ότι θα στηριχτεί από τη ΝΔ στο σύνολό της.