Δημήτρης Κουτσούμπας: Η ομιλία του πρωθυπουργού θύμισε λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν
Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, όπως τόνισε
Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως το χαρακτήρισε, εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ανησυχία και αναστάτωση προκάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας η ξαφνική αδιαθεσία του την ώρα που βρισκόταν στο βήμα, η οποία τον ανάγκασε να διακόψει για λίγα λεπτά την ομιλία του.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση. «Ήδη από την πρώτη μέρα συζητήσεων καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Είπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων».
Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της την νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, και το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό να μπαίνει μπροστά. «Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από το συλλογικό, οργανωμένο αγώνα».
Στη συνέχεια υπενθύμισε τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο νόμο για της διαδηλώσεις, στο νόμο Χατζηδάκη.
Εξαπέλυσε βολές στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, όπως τόνισε.
Ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού.
Έκανε αναφορά στις περικοπές-μαμούθ των κρατικών δαπανών στη Γερμανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε παρόμοιο πρόγραμμα.
Προειδοποίησε ότι στόχος του κόμματός του είναι να δυσκολέψει το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους του κεφαλαίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό και ότι η ομιλία του θύμιζε Κένεντι και Μπάιντεν.
Έκανε αναφορά στο θέμα με το σερβιτόρο της Ρόδου καθώς και στους πλειστηριασμούς σπιτιού συνταξιούχου στη Χαλκιδική.
Αναρωτήθηκε πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ανακουφίσει την εργαζόμενη γυναίκα και το νέο ζευγάρι και πώς θα προστετεύσει τη μητρότητα. Όσον αφορά την προσχολική αγωγή και φροντίδα, υπενθύμισε ότι σε 100 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικά τμήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες και ότι αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναικών στη δωρεάν ασφαλή άμβλωση.
Αναφέρθηκε ακόμη σε εκπαιδευτικούς που ζουν σε σκηνές στις παραλίες νησιών, σε καθηγητές που διδάσκουν άσχετα γνωστικά αντικείμενα και σε οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη στέγαση των φοιτητών, διερωτώμενος αν όλα αυτά τα ζητήματα θα τα λύσει η ψηφιοποίηση της παιδείας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμπόδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και για αυτό προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας».
Για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υποστήριξε ότι συμπυκνώνεται στη φράση «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους». Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι τα κοστολογημένα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν «ούτε για σοβάτισμα»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο πολέμου και ότι είναι υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές.
Τέλος με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Έγκελς επισήμανε ότι στον καπιταλισμό η κοινωνική πρόοδος θυσιάζεται σε βάρος του ατομικού κέρδους. Ωστόσο, το σύστημα όπου η ατομική πρόοδος καθενός και καθεμίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο θα το κάνουν πράξη οι επόμενες γενιές. «Οι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας», κατέληξε.