Δ. Αβραμόπουλος: H αναβάθμιση της Βουλής είναι ένας από τους στόχους της νέας πολιτικής περιόδου
Αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι ι το στρατηγικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει μια Ελλάδα να αλλάζει προς το καλύτερο
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε στην εκπομπή «Επτά» την πρώτη συνέντευξη μετά την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική ζωή της χώρας ως εκλεγμένος στην Ηλεία. Σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις τονίζοντας ότι «η αναβάθμιση της Βουλής είναι ένας από τους στόχους της νέας πολιτικής περιόδου» ενώ μίλησε και για χαμένη ευκαιρία από την αντιπολίτευση «να απαλλαγεί από ξεπερασμένα στερεότυπα».
«Η Ηλεία που είναι η γενέτειρα του πατέρα μου πρόκειται για μια γωνιά της Ελλάδας με φοβερή ομορφιά, πολιτισμό, ωραίους ανθρώπους, αλλά τελευταία στην ανάπτυξη, στην πρόοδο. Σε κάποια στιγμή πρέπει να οριοθετούμε τους κύκλους μας. Όπως πολύ σωστά είπατε, έχω κάνει τα πάντα. Ίσως είμαι και μόνος πολιτικός που κάνει τα πάντα. Το να προσφέρω εκεί είναι σημαντικό και αυτή είναι η δέσμευσή μου προς τους συμπατριώτες μου στην Ηλεία, οι οποίοι με τίμησαν και τίμησαν και την παράταξή μου με το μεγάλο θαύμα να πάρει η Δημοκρατία τρεις έδρες σταθερά από την πρώτη εκλογή», είπε.
Αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι ι το στρατηγικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει μια Ελλάδα να αλλάζει προς το καλύτερο. «Στην πολιτική είναι η συμμετοχή σου στα πολιτικά δρώμενα και το σημαντικότερο η χρησιμότητά σου είτε στην κυβέρνηση είτε και στη Βουλή. Το σημαντικότερο εξ όλων των δημόσιων αξιωμάτων και ρόλων είναι αυτό του βουλευτή. Μη βλέπετε που όλοι θέλουν να γίνουν οι υπουργοί. Εγώ έχω γίνει υπουργός πολλές φορές. Έχω αφήσει το αποτύπωμά μου από όπου και αν πέρασα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για μελλοντικούς του ρόλους, ο κ Αβραμόπουλος απάντησε ότι «εξαρτάται πάντοτε από τις εξελίξεις. Ένας πολιτικός ποτέ δεν πρέπει να κάνει σχέδια. Γιατί καμιά φορά παρασύρεσαι από τον στόχο και χάνεις τη σχέση σου με την τρέχουσα πραγματικότητα. Εκείνο που έχει σημασία για μένα και πιστεύω και για τους περισσότερους είναι ποια η σχέση με την κοινωνία».
Θέλησε να σχολιάσει ότι η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης «ήταν ευκαιρία για την αντιπολίτευση να απαλλαγεί και αυτή από τα ξεπερασμένα στερεότυπα και να κάνει μια έξυπνη κίνηση στηρίζοντας την κυβέρνηση, τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έτσι ώστε την επόμενη μέρα να έχει ισχυρότερο ρόλο και δικαίωμα στην άσκηση κριτικής.
Σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε ότι ήταν από αυτούς που πάντοτε το στήριζαν «γιατί αυτό που έγινε οι τελευταίες εκλογές δεν είναι τιμητικό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα». Στο γραφείο μου αν έρθετε καμιά φορά θα δείτε μια γκραβούρα του 1867, που παραπέμπει στην εκλογή του Χαρίλαου Τρικούπη ως βουλευτή που προερχόταν το Λονδίνο.
Ερωτηθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Βουλή, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για κοινό παρονομαστή στην Ευρώπη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και προειδοποίησε ότι «εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός κυριαρχήσουν, τότε και οι δικές γενιές που είναι οι προνομιούχες στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, κινδυνεύουν να ζήσουν τραγωδίες».
«Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση»
«Το πολιτικό λοιπόν σύστημα σήμερα μπορεί να διαπαιδαγωγήσει σε ένα μεγάλο βαθμό από ξεπερασμένα στερεότυπα, Αυτό είπε προχθές και ο Μητσοτάκης στη Βουλή: Ελάτε να συνεργαστούμε. Δεν έχουμε μεγάλες διαφορές. Γι αυτό είπα πριν από λίγο ότι ήταν ευκαιρία για την αντιπολίτευση να απαλλαγεί και αυτή από τα ξεπερασμένα στερεότυπα», πρόσθεσε.
Επιπλέον σχολίασε σχετικά με τις βασικές διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ότι «συγκλίνουν μέσα από το πέρασμα του χρόνου σε ένα μεγάλο βαθμό. Το ΠΑΣΟΚ ωρίμασε μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Εγώ θα ήθελα σαν Έλληνας πολίτης να έχουμε μια ισχυρή, αξιόπιστη, σοβαρή αντιπολίτευση. Και το ζητάει και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Εγώ θα ήθελα να έχω απέναντι μου μια αντιπολίτευση να με κρίνει αυστηρά, να είναι ειλικρινής, αλλά και εγώ μαζί της. Νομίζω ότι αυτό είναι βασικός κανόνας της δημοκρατίας, που είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης».
Η εμφάνιση του Σωκράτη Φάμελλου επί τη ευκαιρία πολύ σοβαρή, είπε στη συνέχεια προσθέτοντας ότι «προσπαθούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα συγκερασμό ανάμεσα στην τοξικότητα που προηγήθηκε από έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος για μία μεγάλη περίοδο καλλιέργησε το διχασμό, την επιθετικότητα, την εχθρότητα και έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να οριοθετήσει ιδεολογικά και πολιτικά τις διαφορές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο Γιώργος Φλωρίδης είχε αναλάβει ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο, αυτό της Δικαιοσύνης με προτεραιότητα το πώς θα ξεπεράσουμε τις παθογένειες. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα της δικαιοσύνης».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «η ιστορία και η γεωγραφία μας έχει καταδικάσει να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κινηθούμε μπροστά, όπως το έκανε στο παρελθόν με ισχυρή πολιτική βούληση ένας ηγέτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος οκτώ χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή συνήψε σύμφωνο φιλίας και μη επιθέσεως με την Τουρκία».
Σε ερώτηση εάν θα αναλάμβανε ρόλο πολιτικού πρεσβευτή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε ότι «τους ρόλους και τις αποστολές τους αναθέτει η ελληνική πολιτεία. Εγώ ήμουνα πάντοτε στη διάθεση της πατρίδας μου και των γεγονότων και των αναγκών της ως πολιτικός και με την όποια ιδιότητά μου τον τελευταίο καιρό πραγματικά ήμουν από εκείνους που είπαν ότι άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Μην ξεχνάτε ότι είχε προηγηθεί η διπλωματία των σεισμών όταν ήμουνα δήμαρχος Αθηναίων και είχα πάρει την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε την Κωνσταντινούπολη».
Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι «στο παρελθόν, οσάκις καταφέρναμε να διευθετήσουμε προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία, πέρναγε από τις διαπροσωπικές σχέσεις των ηγετών. Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάνείναι πανίσχυροι στις χώρες τους. Άρα κυρίως ο Ερντογάν μπορεί να αφήσει στην άκρη όλους αυτούς του τύπου Μπαχτσελί και να οδηγήσει τα πράγματα προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την φιλία».
Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Επτά»