ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άλματα και προκλήσεις - Οι υπουργοί μιλάνε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους
Οι νέοι υπουργοί που καλούνται να φέρουν εις πέρας τους στόχους που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα θητεία «αποτελεσµατικότητας και µεγάλων αλµάτων», όπως την έχει χαρακτηρίσει, µιλούν στα «Π»
Τις κυβερνητικές κατευθύνσεις της νέας τετραετίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη ηµέρα της τριήµερης συζήτησης για τις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης
, µε τον πρωθυπουργό να αναλύει το πλούσιο και ευρύ κυβερνητικό πρόγραµµα, δίνοντας το στίγµα της πολιτικής για την επόµενη θητεία του.
Με την οικονοµία, την ενίσχυση της δηµόσιας Υγείας και την αναβάθµιση της Παιδείας, ο πρωθυπουργός, στην πρώτη κατ’ ουσίαν συνεδρίαση της νέας Βουλής µετά την εκλογική αναµέτρηση της 25ης Ιουνίου, που θα ολοκληρωθεί απόψε µε την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έµεινε πιστός στις προεκλογικές δεσµεύσεις του.
Οι νέοι υπουργοί που καλούνται να φέρουν εις πέρας τους στόχους που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα θητεία «αποτελεσµατικότητας και µεγάλων αλµάτων», όπως την έχει χαρακτηρίσει, µιλούν στα «Π» για τις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουν, αλλά και τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους.
Με βασικούς µας στόχους: Την ανάπτυξη της οικονοµίας. Τις νέες και καλύτερες δουλειές. Και ένα µεγαλύτερο εισόδηµα για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Αλλά και µε προσπάθεια ώστε η χώρα να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Με την εφαρµογή µιας υπεύθυνης δηµοσιονοµικής πολιτικής. Με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για περιορισµό της φοροδιαφυγής. Με µείωση των φορολογικών συντελεστών. Με βελτίωση της υγείας του τραπεζικού συστήµατος. Με αξιοποίηση στο έπακρο των ευρωπαϊκών πόρων (Ταµείο Ανάκαµψης και ΕΣΠΑ), αλλά και µε αποτελεσµατική αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας προς όφελος τόσο των κρατικών ταµείων όσο και της ανάπτυξης. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω θα είναι ένα ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και ανθεκτικό µοντέλο ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων δροµολογούµε την επιτάχυνση προσλήψεων τακτικού προσωπικού µέσω ΑΣΕΠ, την υλοποίηση ενός νέου συστήµατος επιλογής προϊσταµένων και διοικήσεων φορέων και την επιστράτευση εργαλείων τεχνητής νοηµοσύνης, που θα προβλέπουν τις ανάγκες του ∆ηµοσίου και θα λαµβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονοµικών αλλαγών. ∆ηµιουργία µιας αποτελεσµατικότερης ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Αξιοποιώντας διοικητικά εργαλεία, όπως η αξιολόγηση και η στοχοθεσία, το bonus παραγωγικότητας.
Πολύτιµο συστατικό στοιχείο κάθε προσπάθειας: το ανθρώπινο δυναµικό µας. Για τους εργαζόµενους στο ∆ηµόσιο διαµορφώνουµε καλύτερες συνθήκες εργασίας, που περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, αύξηση στον µισθό και στα επιδόµατα, ανταµοιβή παραγωγικότητας, συνεχείς επιµορφώσεις. Περαιτέρω µείωση της γραφειοκρατίας. Θέτουµε στο επίκεντρο τον πολίτη και προτεραιοποιούµε την εξυπηρέτησή του. Απλοποιούµε τις διαδικασίες, αναβαθµίζουµε τα ΚΕΠ, ενώ για πρώτη φορά καταγράφουµε το σύνολο των αρµοδιοτήτων των φορέων του ∆ηµοσίου, προκειµένου, επιτέλους, να γνωρίζει ο πολίτης ποιος φορέας είναι ο εκάστοτε αρµόδιος για να επιλύσει το πρόβληµά του. Η δηµιουργία ενός νέου πλαισίου εποπτείας των ΟΤΑ.
Σχεδιάζουµε τη στελέχωση και απλοποίηση των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας, αλλά και τη βελτίωση του µηχανισµού παρακολούθησης των έργων και των δεδοµένων των ΟΤΑ, µε την αναβάθµιση του Κόµβου ∆ιαλειτουργικότητας. Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν µέσο για να υπηρετήσουµε τους πολίτες µε σεβασµό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδοµώντας σε όσα σηµαντικά βήµατα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούµενα χρόνια, τώρα οφείλουµε να δροµολογήσουµε το µεγάλο άλµα. Να περάσουµε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη στο κράτος που σχεδιάζει εξαρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Να πάµε, δηλαδή, από το κράτος για τον πολίτη στο κράτος µε επίκεντρο τον πολίτη.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πορευθούµε µε τη συνεργασία του πιο πολύτιµου στοιχείου του δηµόσιου τοµέα, του ανθρώπινου δυναµικού του. Στόχος µας είναι να προσφέρουµε τις υπηρεσίες που οφείλουµε σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας µας.
Η περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας εκδόσεως των συντάξεων και, ει δυνατόν, η στόχευση σε ένα µέλλον όπου οι συντάξεις θα βγαίνουν αυτόµατα µε το πάτηµα ενός κουµπιού και Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζοµένων σε διάφορους κλάδους, όπως ο τουρισµός, οι υπηρεσίες delivery κ.λπ., όπου σήµερα οι συνθήκες εργασίας δεν είναι αυτές που θα θέλαµε. Είναι χρέος µας να αντιµετωπίσουµε αυτές τις προκλήσεις αλλά και να δηµιουργήσουµε τέτοιες ευκαιρίες που θα µας δώσουν τη δυνατότητα να οικοδοµήσουµε µια νέα Ελλάδα µε ψηφιακές δεξιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας και κοινωνικές παροχές σε όλους.
Είναι πολύ σηµαντικό για τον ρυθµό ανάπτυξης της Ελλάδας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες µεταβιβάσεων ακινήτων. Ετσι, δίνουµε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του Κτηµατολογίου για όλη τη χώρα έως το 2025, αλλά και άµεσα ολοκληρώνουµε την ηλεκτρονική µεταβίβαση ακινήτου. Στον κλάδο των επικοινωνιών, έχουµε ως στόχο για το 2027 την κάλυψη στο 94% της χώρας µε 5G και οπτική ίνα. Η χώρα θα ενισχυθεί µε Οργανισµό Κυβερνοασφάλειας, ενώ θα ιδρυθεί και Εθνικό Συµβούλιο για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, ώστε να υπάρχει όλο το πολιτικό, νοµικό αλλά και ηθικό πλαίσιο για τη χρήση της. Εµφαση θα δοθεί στην τηλεϊατρική, µε τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ µε τη χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ ’20-’21 και το ΤΑΑ οι δήµοι όλης της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα για smart εφαρµογές.
Η ασφάλεια αλλά και το αίσθηµα ασφάλειας αποτελούν σηµαντική προϋπόθεση στην άσκηση κοινωνικής και οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί προεκλογικά αλλά και έχει ασκηθεί και τα προηγούµενα τέσσερα χρόνια. Θέλουµε οι πολίτες να προκόβουν στην Ελλάδα, δεν µπορούν όµως εάν δεν είναι ασφαλείς. Θέλουµε να προσελκύσουµε νέες επενδύσεις, αλλά και τους Ελληνες να επενδύουν. Αυτό δεν θα συµβεί όµως εάν η πατρίδα µας δεν είναι µια ασφαλής χώρα.
Την ίδια ώρα, οφείλουµε να συνεχίσουµε την αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική της φύλαξης των εθνικών µας συνόρων, που είναι συνάµα και ευρωπαϊκά. Στόχος µας είναι να καταπολεµήσουµε τα κυκλώµατα λαθροδιακίνησης και να διατηρήσουµε την Ελλάδα σε θέση ελέγχου στο µεταναστευτικό ζήτηµα. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συµβάλλει η ολοκλή ρωση της επέ κτασης του φρά κτη του Εβρου, σύ µφωνα µε την από φαση του ΚΥΣΕΑ, σε ολό κληρη τη συνοριογραµµή , και η ενί σχυσή του µε τεχνολογί ες αιχµή ς. Οι προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βασίζονται σε αυτούς ακριβώς τους πυλώνες. Θέλουµε να αντιµετωπίσουµε το οργανωµένο έγκληµα, να αξιοποιήσουµε τις σύγχρονες τεχνολογίες ενάντια σε πιθανά κρούσµατα αστυνοµικής βίας, αλλά και σε κρούσµατα βίας εναντίον των ίδιων των αστυνοµικών, τα οποία δεν θα γίνονται ανεκτά. Επίσης, η ενδοοικογενειακή και ρατσιστική βία, όπως και κάθε µορφή σύγχρονου εγκλήµατος θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής µας, αλλά και η εφηβική παραβατικότητα. Αποτελεί µια µορφή βίας που τα τελευταία χρόνια εµφανίζει αύξηση και µας προβληµατίζει και η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να παρέµβει µε σηµαντικές δράσεις, σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία.
Θέλουµε όµως να προχωρήσουµε και σε µια σειρά µεταρρυθµίσεων, όπως η µετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού, η αναβάθµιση των αστυνοµικών ακαδηµιών, η διαρκής εκπαίδευση και η προµήθεια σύγχρονου εξοπλισµού, η επέκταση της ψηφιοποίησης των παρεχόµενων υπηρεσιών, αλλά και η ενεργειακή αναβάθµιση αστυνοµικών κτιρίων και σωφρονιστικών ιδρυµάτων. Θέλουµε ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού, µε µια Αστυνοµία σύγχρονη, ανθρώπινη, στο πλευρό του κάθε πολίτη.
Για τη βέλτιστη προσέγγιση αυτών των στόχων, τίθενται 10 προτεραιότητες:
1η. Η δροµολόγηση, υλοποίηση και ολοκλήρωση εµβληµατικών έργων υποδοµής, όπως είναι, µεταξύ άλλων, το µετρό Θεσσαλονίκης, ο Αυτοκινητόδροµος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο αυτοκινητόδροµος Πατρών-Πύργου, ο άξονας Μπράλος-Αµφισσα και οι επεκτάσεις του µετρό της Αθήνας.
2η. Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, µε την προµήθεια νέων οχηµάτων µηδενικών ρύπων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
3η. Ο εκσυγχρονισµός και η βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονοµίας, όπως είναι η αναβάθµιση και η αναδιάταξη του συστήµατος και των υποδοµών του ελληνικού σιδηροδροµικού δικτύου.
4η. Η αναβάθµιση του συστήµατος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
5η. Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, µέσα από την υλοποίηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, µε όραµα εναρµονισµένο προς τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ.
6η. Η ενίσχυση της αεριοκίνησης, της ηλεκτροκίνησης και της υδρογονοκίνησης.
7η. Η υλοποίηση επενδύσεων στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο.
8η. Η υποστήριξη ανέπαφων πληρωµών, µε την εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για µετακινήσεις µε µέσα µαζικής µεταφοράς.
9η. Η ψηφιοποίηση εργασιών του υπουργείου.
10η. Η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου και οδικού χάρτη για την εφαρµογή του BIM στην Ελλάδα.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων και των προτεραιοτήτων θα εργαστούµε, όλοι µαζί, σκληρά, µε συνοχή, εντιµότητα, ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσµατικότητα, έχοντας συνείδηση του χρέους µας έναντι της πατρίδας και της προοπτικής της.
Εχουµε δεσµευθεί για την αύξηση του οικογενειακού επιδόµατος στο ∆ηµόσιο, ενώ προχωράµε άµεσα µε δράσεις που αφορούν τη συµφιλίωση οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής, όπως η επέκταση του ολοήµερου σχολείου, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», η δηµιουργία -µε χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ανάκαµψης- χώρων φύλαξης σε επιχειρήσεις, αλλά και η ενίσχυση της νέας στεγαστικής πολιτικής, µε έµφαση στο πρόγραµµα «Σπίτι µου», ένα αίτηµα το οποίο µας διατύπωναν συνέχεια νέοι άνθρωποι.
Εχουµε, ήδη, πάρει την απόφαση να διπλασιάσουµε σε πρώτη φάση τους διαθέσιµους πόρους για το πρόγραµµα «Σπίτι µου», όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραµµατικές δηλώσεις. Κοινωνική Ελλάδα χωρίς πολιτικές για τα άτοµα µε αναπηρία δεν υπάρχει και συνεχίζουµε το πρόγραµµα του «Προσωπικού βοηθού», ώστε 1.000 συµπολίτες µας µε αναπηρία να µπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν άνθρωπο ο οποίος θα είναι στο πλάι τους. Αυξάνουµε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ από 1ης/1/2024 και θα δηµιουργήσουµε 50.000 θέσεις σε υφιστάµενους και νέους βρεφονηπιακούς σταθµούς. Την ίδια στιγµή, δηµιουργούµε ενιαία ηλεκτρονική βάση για το σύνολο κοινωνικών επιδοµάτων και καταρτίζουµε Εθνικό Σχέδιο για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια.
Ενα µεγάλο πρόβληµα, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια µε τόσο έντονο τρόπο, είναι η βία κατά των γυναικών. Εχουµε ήδη 18 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνοµία. Θα τα επεκτείνουµε σηµαντικά, όπως επίσης και το «Panic button». Στόχος µας επίσης είναι να διαµορφώσουµε στρατηγική για την τρίτη ηλικία, µια στρατηγική για τη µακροχρόνια φροντίδα. Θα προωθήσουµε όλα τα παραπάνω µε όσα πολιτικά και σύγχρονα εργαλεία χρειαστούν, ώστε να αντιµετωπίσουµε τα σύγχρονα προβλήµατα που ανακύπτουν ή προβλήµατα που χρονίζουν, χωρίς να τα κρύβουµε κάτω από το χαλί.
Η αναβάθµιση του ΕΣΥ µπορεί να πετύχει µόνο εάν µειώσουµε τους παράγοντες νοσηρότητας. Και αυτό γίνεται µε δύο τρόπους: συστηµατική άθληση και καλύτερη διατροφή. Με την αρωγή των δήµων σκοπεύουµε να αξιοποιήσουµε τα σχολικά προαύλια και να δηµιουργήσουµε υποδοµές ήπιας άθλησης (περιπάτους και ποδηλατόδροµους). Στην κατεύθυνση προσφοράς νέων δυνατοτήτων άθλησης, µεριµνούµε και για την προώθηση του ανοικτού, υπαίθριου αθλητισµού, µε την οργάνωση µαζικών αθλητικών δραστηριοτήτων για εκγύµναση και ψυχαγωγία σε µέρη µε φυσικό κάλλος, τα οποία αφθονούν στην πατρίδα µας.
Αν δηµιουργήσουµε τις συνθήκες ώστε η νεολαία και οι ενήλικοι να σηκωθούν από τους καναπέδες και τις οθόνες, να εντάξουν αθλητισµό και άσκηση στην καθηµερινότητά τους, θα έχουµε καταφέρει κάτι σηµαντικό.
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7
Με την οικονοµία, την ενίσχυση της δηµόσιας Υγείας και την αναβάθµιση της Παιδείας, ο πρωθυπουργός, στην πρώτη κατ’ ουσίαν συνεδρίαση της νέας Βουλής µετά την εκλογική αναµέτρηση της 25ης Ιουνίου, που θα ολοκληρωθεί απόψε µε την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έµεινε πιστός στις προεκλογικές δεσµεύσεις του.
Οι νέοι υπουργοί που καλούνται να φέρουν εις πέρας τους στόχους που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα θητεία «αποτελεσµατικότητας και µεγάλων αλµάτων», όπως την έχει χαρακτηρίσει, µιλούν στα «Π» για τις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουν, αλλά και τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους.
Kωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών
Η πρώτη κυβερνητική θητεία της Νέας ∆ηµοκρατίας έκλεισε µε τη χώρα να έχει ισχυρή ανάπτυξη, πάνω από τον µέσο όρο της Ε.Ε., να έχει αυξήσει κατακόρυφα τις άµεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές, µε την ανεργία να µειώνεται από το 17,5% στο 11% περίπου και την πιστοληπτική ικανότητα της οικονοµίας να έχει αναβαθµισθεί 12 φορές. Ολα αυτά δεν έτυχαν. Πέτυχαν! Ηταν αποτέλεσµα της σοβαρής και συστηµατικής προσπάθειας της προηγούµενης τετραετίας. Το αποτέλεσµα των εκλογών της 25ης Ιουνίου δικαίωσε αυτή την προσπάθεια. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έκαναν µια επιλογή Ευρώπης και κοινής λογικής. Και έθεσαν τις προϋποθέσεις για µια ακόµα καλύτερη πορεία την επόµενη τετραετία. Αυτή την επιλογή εµείς θα την τιµήσουµε.Με βασικούς µας στόχους: Την ανάπτυξη της οικονοµίας. Τις νέες και καλύτερες δουλειές. Και ένα µεγαλύτερο εισόδηµα για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Αλλά και µε προσπάθεια ώστε η χώρα να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Με την εφαρµογή µιας υπεύθυνης δηµοσιονοµικής πολιτικής. Με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για περιορισµό της φοροδιαφυγής. Με µείωση των φορολογικών συντελεστών. Με βελτίωση της υγείας του τραπεζικού συστήµατος. Με αξιοποίηση στο έπακρο των ευρωπαϊκών πόρων (Ταµείο Ανάκαµψης και ΕΣΠΑ), αλλά και µε αποτελεσµατική αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας προς όφελος τόσο των κρατικών ταµείων όσο και της ανάπτυξης. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω θα είναι ένα ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και ανθεκτικό µοντέλο ανάπτυξης.
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών
Η δηµιουργία ενός αποτελεσµατικού κράτους, που θα σέβεται και θα υπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη, συνιστά µία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής µας. Κύρια επιδίωξή µας είναι να εξασφαλίσουµε στους Ελληνες πολίτες τον σεβασµό, την αξιοπιστία, την ταχύτητα στις συναλλαγές, την αποτελεσµατικότητα, την ποιότητα. Στην υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού στόχου µας έχουµε σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις άξονες: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.Μεταξύ άλλων δροµολογούµε την επιτάχυνση προσλήψεων τακτικού προσωπικού µέσω ΑΣΕΠ, την υλοποίηση ενός νέου συστήµατος επιλογής προϊσταµένων και διοικήσεων φορέων και την επιστράτευση εργαλείων τεχνητής νοηµοσύνης, που θα προβλέπουν τις ανάγκες του ∆ηµοσίου και θα λαµβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονοµικών αλλαγών. ∆ηµιουργία µιας αποτελεσµατικότερης ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Αξιοποιώντας διοικητικά εργαλεία, όπως η αξιολόγηση και η στοχοθεσία, το bonus παραγωγικότητας.
Πολύτιµο συστατικό στοιχείο κάθε προσπάθειας: το ανθρώπινο δυναµικό µας. Για τους εργαζόµενους στο ∆ηµόσιο διαµορφώνουµε καλύτερες συνθήκες εργασίας, που περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, αύξηση στον µισθό και στα επιδόµατα, ανταµοιβή παραγωγικότητας, συνεχείς επιµορφώσεις. Περαιτέρω µείωση της γραφειοκρατίας. Θέτουµε στο επίκεντρο τον πολίτη και προτεραιοποιούµε την εξυπηρέτησή του. Απλοποιούµε τις διαδικασίες, αναβαθµίζουµε τα ΚΕΠ, ενώ για πρώτη φορά καταγράφουµε το σύνολο των αρµοδιοτήτων των φορέων του ∆ηµοσίου, προκειµένου, επιτέλους, να γνωρίζει ο πολίτης ποιος φορέας είναι ο εκάστοτε αρµόδιος για να επιλύσει το πρόβληµά του. Η δηµιουργία ενός νέου πλαισίου εποπτείας των ΟΤΑ.
Σχεδιάζουµε τη στελέχωση και απλοποίηση των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας, αλλά και τη βελτίωση του µηχανισµού παρακολούθησης των έργων και των δεδοµένων των ΟΤΑ, µε την αναβάθµιση του Κόµβου ∆ιαλειτουργικότητας. Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν µέσο για να υπηρετήσουµε τους πολίτες µε σεβασµό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδοµώντας σε όσα σηµαντικά βήµατα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούµενα χρόνια, τώρα οφείλουµε να δροµολογήσουµε το µεγάλο άλµα. Να περάσουµε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη στο κράτος που σχεδιάζει εξαρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Να πάµε, δηλαδή, από το κράτος για τον πολίτη στο κράτος µε επίκεντρο τον πολίτη.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πορευθούµε µε τη συνεργασία του πιο πολύτιµου στοιχείου του δηµόσιου τοµέα, του ανθρώπινου δυναµικού του. Στόχος µας είναι να προσφέρουµε τις υπηρεσίες που οφείλουµε σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας µας.
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που έχουµε να αντιµετωπίσουµε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολλές και µεγάλες. Η κοινωνία απαιτεί από εµάς ξεκάθαρες πολιτικές και καίριες παρεµβάσεις µε γνώµονα τον άνθρωπο: τον νέο, τον άνεργο, τον εργαζόµενο, τον συνταξιούχο. Η διαρκής βελτίωση της καθηµερινότητας και της ποιότητας ζωής των συµπολιτών µας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί για εµάς ύψιστη προτεραιότητα. Τρεις από τις µεγαλύτερες προκλήσεις που καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε στο µέλλον είναι: Η άµεση δηµιουργία των κατάλληλων προγραµµάτων κατάρτισης των ανέργων, έτσι ώστε να αποκτήσουµε την αναγκαία εργατική δύναµη που χρειαζόµαστε για να προχωρήσει η οικονοµία µας.Η περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας εκδόσεως των συντάξεων και, ει δυνατόν, η στόχευση σε ένα µέλλον όπου οι συντάξεις θα βγαίνουν αυτόµατα µε το πάτηµα ενός κουµπιού και Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζοµένων σε διάφορους κλάδους, όπως ο τουρισµός, οι υπηρεσίες delivery κ.λπ., όπου σήµερα οι συνθήκες εργασίας δεν είναι αυτές που θα θέλαµε. Είναι χρέος µας να αντιµετωπίσουµε αυτές τις προκλήσεις αλλά και να δηµιουργήσουµε τέτοιες ευκαιρίες που θα µας δώσουν τη δυνατότητα να οικοδοµήσουµε µια νέα Ελλάδα µε ψηφιακές δεξιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας και κοινωνικές παροχές σε όλους.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Στόχος τετραετίας στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης είναι, όπως άλλωστε είχε τεθεί και από την προηγούµενη πολιτική ηγεσία του, η επέκταση του gov.gr, µε πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας µας δίνει τη δυνατότητα για ψηφιοποίηση σε τοµείς στους οποίους είµαστε πίσω. Θα ενισχυθεί το Κέντρο ∆ιαλειτουργικότητας, ώστε τα συστήµατα του Ελληνικού ∆ηµοσίου να µπορούν να «µιλούν» µεταξύ τους µε ακόµα µεγαλύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία και ασφάλεια.Είναι πολύ σηµαντικό για τον ρυθµό ανάπτυξης της Ελλάδας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες µεταβιβάσεων ακινήτων. Ετσι, δίνουµε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του Κτηµατολογίου για όλη τη χώρα έως το 2025, αλλά και άµεσα ολοκληρώνουµε την ηλεκτρονική µεταβίβαση ακινήτου. Στον κλάδο των επικοινωνιών, έχουµε ως στόχο για το 2027 την κάλυψη στο 94% της χώρας µε 5G και οπτική ίνα. Η χώρα θα ενισχυθεί µε Οργανισµό Κυβερνοασφάλειας, ενώ θα ιδρυθεί και Εθνικό Συµβούλιο για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, ώστε να υπάρχει όλο το πολιτικό, νοµικό αλλά και ηθικό πλαίσιο για τη χρήση της. Εµφαση θα δοθεί στην τηλεϊατρική, µε τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ µε τη χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ ’20-’21 και το ΤΑΑ οι δήµοι όλης της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα για smart εφαρµογές.
Νότης Μηταράκης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Η Ελληνική Αστυνοµία έχει αποδείξει διαχρονικά, χάρη στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ανδρών και των γυναικών που την υπηρετούν, την ικανότητά της να επιτελέσει µε επιτυχία την αποστολή της. Για εµάς, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθηµερινή πρόκληση είναι να είµαστε αποτελεσµατικοί στην εκπλήρωση της αποστολής µας, να είµαστε κάθε µέρα δίπλα στον κάθε πολίτη. Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνοµίας αλλά και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι νευραλγικός, αλλά πάνω από όλα εθνικός.Η ασφάλεια αλλά και το αίσθηµα ασφάλειας αποτελούν σηµαντική προϋπόθεση στην άσκηση κοινωνικής και οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί προεκλογικά αλλά και έχει ασκηθεί και τα προηγούµενα τέσσερα χρόνια. Θέλουµε οι πολίτες να προκόβουν στην Ελλάδα, δεν µπορούν όµως εάν δεν είναι ασφαλείς. Θέλουµε να προσελκύσουµε νέες επενδύσεις, αλλά και τους Ελληνες να επενδύουν. Αυτό δεν θα συµβεί όµως εάν η πατρίδα µας δεν είναι µια ασφαλής χώρα.
Την ίδια ώρα, οφείλουµε να συνεχίσουµε την αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική της φύλαξης των εθνικών µας συνόρων, που είναι συνάµα και ευρωπαϊκά. Στόχος µας είναι να καταπολεµήσουµε τα κυκλώµατα λαθροδιακίνησης και να διατηρήσουµε την Ελλάδα σε θέση ελέγχου στο µεταναστευτικό ζήτηµα. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συµβάλλει η ολοκλή ρωση της επέ κτασης του φρά κτη του Εβρου, σύ µφωνα µε την από φαση του ΚΥΣΕΑ, σε ολό κληρη τη συνοριογραµµή , και η ενί σχυσή του µε τεχνολογί ες αιχµή ς. Οι προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βασίζονται σε αυτούς ακριβώς τους πυλώνες. Θέλουµε να αντιµετωπίσουµε το οργανωµένο έγκληµα, να αξιοποιήσουµε τις σύγχρονες τεχνολογίες ενάντια σε πιθανά κρούσµατα αστυνοµικής βίας, αλλά και σε κρούσµατα βίας εναντίον των ίδιων των αστυνοµικών, τα οποία δεν θα γίνονται ανεκτά. Επίσης, η ενδοοικογενειακή και ρατσιστική βία, όπως και κάθε µορφή σύγχρονου εγκλήµατος θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής µας, αλλά και η εφηβική παραβατικότητα. Αποτελεί µια µορφή βίας που τα τελευταία χρόνια εµφανίζει αύξηση και µας προβληµατίζει και η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να παρέµβει µε σηµαντικές δράσεις, σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία.
Θέλουµε όµως να προχωρήσουµε και σε µια σειρά µεταρρυθµίσεων, όπως η µετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού, η αναβάθµιση των αστυνοµικών ακαδηµιών, η διαρκής εκπαίδευση και η προµήθεια σύγχρονου εξοπλισµού, η επέκταση της ψηφιοποίησης των παρεχόµενων υπηρεσιών, αλλά και η ενεργειακή αναβάθµιση αστυνοµικών κτιρίων και σωφρονιστικών ιδρυµάτων. Θέλουµε ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού, µε µια Αστυνοµία σύγχρονη, ανθρώπινη, στο πλευρό του κάθε πολίτη.
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Οι υποδοµές και µεταφορές συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, µείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης της οικονοµικής µεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευηµερίας µιας χώρας. Εχοντας αυτά ως δεδοµένα, στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσης της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών είναι: }Η αποτελεσµατική προώθηση των εν εξελίξει έργων και ο ρεαλιστικός σχεδιασµός νέας δέσµης έργων.- Η βελτίωση της ασφάλειας των υποδοµών και των µεταφορών.
- Η βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών.
- Η βελτίωση της αποδοτικότητας των χρησιµοποιούµενων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών.
- Η προώθηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσµατικότητας όλων των δοµών του τοµέα.
- Η ενίσχυση των «πράσινων» υποδοµών και µεταφορών και
- Η ορθολογική αξιοποίηση των πολύτιµων υδάτινων πόρων.
Για τη βέλτιστη προσέγγιση αυτών των στόχων, τίθενται 10 προτεραιότητες:
1η. Η δροµολόγηση, υλοποίηση και ολοκλήρωση εµβληµατικών έργων υποδοµής, όπως είναι, µεταξύ άλλων, το µετρό Θεσσαλονίκης, ο Αυτοκινητόδροµος Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο αυτοκινητόδροµος Πατρών-Πύργου, ο άξονας Μπράλος-Αµφισσα και οι επεκτάσεις του µετρό της Αθήνας.
2η. Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, µε την προµήθεια νέων οχηµάτων µηδενικών ρύπων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
3η. Ο εκσυγχρονισµός και η βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονοµίας, όπως είναι η αναβάθµιση και η αναδιάταξη του συστήµατος και των υποδοµών του ελληνικού σιδηροδροµικού δικτύου.
4η. Η αναβάθµιση του συστήµατος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
5η. Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, µέσα από την υλοποίηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, µε όραµα εναρµονισµένο προς τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ.
6η. Η ενίσχυση της αεριοκίνησης, της ηλεκτροκίνησης και της υδρογονοκίνησης.
7η. Η υλοποίηση επενδύσεων στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο.
8η. Η υποστήριξη ανέπαφων πληρωµών, µε την εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για µετακινήσεις µε µέσα µαζικής µεταφοράς.
9η. Η ψηφιοποίηση εργασιών του υπουργείου.
10η. Η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου και οδικού χάρτη για την εφαρµογή του BIM στην Ελλάδα.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων και των προτεραιοτήτων θα εργαστούµε, όλοι µαζί, σκληρά, µε συνοχή, εντιµότητα, ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσµατικότητα, έχοντας συνείδηση του χρέους µας έναντι της πατρίδας και της προοπτικής της.
Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ως νεοσυσταθέν υπουργείο, πρόκειται να αναλάβει την υλοποίηση ριζικών µεταρρυθµίσεων και συγκεκριµένων έργων (τόσο µε πόρους του ΤΑΑ όσο και µέσω ΕΣΠΑ), που στοχεύουν στην έµπρακτη στήριξη και συµπερίληψη των πλέον ευάλωτων κοινωνικά οµάδων, την προστασία του παιδιού και της ανηλικότητας, τη θωράκιση της θέσης των νέων, τον σεβασµό που αξίζει η τρίτη ηλικία, την ενίσχυση της οικογένειας, µέσω της στρατηγικής συµφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής, και την εφαρµογή όλων των σχεδίων δράσης για το παιδί, τους πολίτες µε αναπηρία, για την ισότητα των φύλων, για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο ∆ράσης για την Κοινωνική Ενταξη των Ροµά 2021-2030.Εχουµε δεσµευθεί για την αύξηση του οικογενειακού επιδόµατος στο ∆ηµόσιο, ενώ προχωράµε άµεσα µε δράσεις που αφορούν τη συµφιλίωση οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής, όπως η επέκταση του ολοήµερου σχολείου, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», η δηµιουργία -µε χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ανάκαµψης- χώρων φύλαξης σε επιχειρήσεις, αλλά και η ενίσχυση της νέας στεγαστικής πολιτικής, µε έµφαση στο πρόγραµµα «Σπίτι µου», ένα αίτηµα το οποίο µας διατύπωναν συνέχεια νέοι άνθρωποι.
Εχουµε, ήδη, πάρει την απόφαση να διπλασιάσουµε σε πρώτη φάση τους διαθέσιµους πόρους για το πρόγραµµα «Σπίτι µου», όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραµµατικές δηλώσεις. Κοινωνική Ελλάδα χωρίς πολιτικές για τα άτοµα µε αναπηρία δεν υπάρχει και συνεχίζουµε το πρόγραµµα του «Προσωπικού βοηθού», ώστε 1.000 συµπολίτες µας µε αναπηρία να µπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν άνθρωπο ο οποίος θα είναι στο πλάι τους. Αυξάνουµε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ από 1ης/1/2024 και θα δηµιουργήσουµε 50.000 θέσεις σε υφιστάµενους και νέους βρεφονηπιακούς σταθµούς. Την ίδια στιγµή, δηµιουργούµε ενιαία ηλεκτρονική βάση για το σύνολο κοινωνικών επιδοµάτων και καταρτίζουµε Εθνικό Σχέδιο για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια.
Ενα µεγάλο πρόβληµα, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια µε τόσο έντονο τρόπο, είναι η βία κατά των γυναικών. Εχουµε ήδη 18 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνοµία. Θα τα επεκτείνουµε σηµαντικά, όπως επίσης και το «Panic button». Στόχος µας επίσης είναι να διαµορφώσουµε στρατηγική για την τρίτη ηλικία, µια στρατηγική για τη µακροχρόνια φροντίδα. Θα προωθήσουµε όλα τα παραπάνω µε όσα πολιτικά και σύγχρονα εργαλεία χρειαστούν, ώστε να αντιµετωπίσουµε τα σύγχρονα προβλήµατα που ανακύπτουν ή προβλήµατα που χρονίζουν, χωρίς να τα κρύβουµε κάτω από το χαλί.
Γιάννης Οικονόμου, αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού
Η υπαγωγή του χαρτοφυλακίου του αθλητισµού στο υπουργείο Παιδείας είναι ενδεικτική του πώς αντιλαµβάνονται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή µας τον αθλητισµό και ποιες είναι οι κατευθύνσεις που επιδιώκουµε να προαγάγουµε. Κατ’ αρχήν, επιδιώκουµε να αυξήσουµε το ποσοστό των ανθρώπων που αθλούνται συστηµατικά, ως µέσο βελτίωσης της υγείας τους και προαγωγής της ευεξίας τους. Στόχος µας είναι το «Ζήσε Αθλητικά». Και η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει από το σχολείο, όπου έχουµε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο τόσο για την ποσοτική όσο και για την ποιοτική αναβάθµιση του αθλητισµού. ∆ίνουµε, επίσης, έµφαση στην αθλητική αγωγή, ώστε να εξαλείψουµε φαινόµενα βίας και να προαγάγουµε τις αξίες του Ολυµπισµού στη νεολαία µας, ώστε να διαµορφώσουµε υγιείς φιλάθλους. Και αυτό θα γίνει µε σχέδιο και πολλή δουλειά από την πρώτη παιδική ηλικία κιόλας. Οσον αφορά στους ενηλίκους, στόχος µας είναι η ∆ιά Βίου Αθληση, ώστε να βελτιωθεί η σωµατική και ψυχική υγεία.Η αναβάθµιση του ΕΣΥ µπορεί να πετύχει µόνο εάν µειώσουµε τους παράγοντες νοσηρότητας. Και αυτό γίνεται µε δύο τρόπους: συστηµατική άθληση και καλύτερη διατροφή. Με την αρωγή των δήµων σκοπεύουµε να αξιοποιήσουµε τα σχολικά προαύλια και να δηµιουργήσουµε υποδοµές ήπιας άθλησης (περιπάτους και ποδηλατόδροµους). Στην κατεύθυνση προσφοράς νέων δυνατοτήτων άθλησης, µεριµνούµε και για την προώθηση του ανοικτού, υπαίθριου αθλητισµού, µε την οργάνωση µαζικών αθλητικών δραστηριοτήτων για εκγύµναση και ψυχαγωγία σε µέρη µε φυσικό κάλλος, τα οποία αφθονούν στην πατρίδα µας.
Αν δηµιουργήσουµε τις συνθήκες ώστε η νεολαία και οι ενήλικοι να σηκωθούν από τους καναπέδες και τις οθόνες, να εντάξουν αθλητισµό και άσκηση στην καθηµερινότητά τους, θα έχουµε καταφέρει κάτι σηµαντικό.
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7