Παναγιώτης Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1: Η κράτηση για τους συνταξιούχους που εργάζονται δεν θα γίνεται από τη σύνταξη, αλλά από το εισόδημά τους
«Η κοινωνική ασφάλιση είναι μια αναγκαστική λειτουργία», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου
Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε πως θα ωφελήσει τους εργαζόμενους και τον ανταγωνισμό της ελληνικής οικονομίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσακλόγλου
Αναφορικά με το πέναλτι για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Γενικά έχουμε μια πολύ γρήγορη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα είναι παντού. Σε όλες τις χώρες αυτό που προσπαθούν να πάρουν είναι μέτρα για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, μερικής σε πολλές περιπτώσεις, ανθρώπων οι οποίοι είναι ήδη σε σύνταξη. Αν το σύστημα μας λειτουργούσε πλήρως διανεμητικά δηλαδή οι εισφορές μας κάλυπταν τις συντάξεις δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μπούμε σε πέναλτι όμως αυτη τη στιγμή από τις συντάξεις τις οποίες καταβάλλουμε το μισό ποσό πληρώνεται από τον προϋπολογισμό, όχι από τις εισφορές. Το σύστημα αυτό με το οποίο είχε σχεδιαστεί μέχρι στιγμής είχε κάτι το ανορθολογικό δηλαδή έλεγε ότι γίνεται κράτηση στο 30% της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου. Αυτό δεν είχε καμία διαφοροποίηση είτε δούλευε κάποιος μια ώρα είτε δούλευε πλήρες ωράριο. Ακούστηκε να κάνουμε διαφοροποίηση με βάση τις ώρες που εργάζεται κάποιος κλπ αυτό όμως έχει δύο μεγάλα προβλήματα, το πρώτο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των απασχολούμενων συνταξιούχων είναι αυτοαπασχολούμενοι οπότε αυτό πως θα το μετρήσεις; Το δεύτερο είναι ότι ακόμα και αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα αν όλοι ήταν μισθωτοί ο ΕΦΚΑ κάνει αυτό τον έλεγχο τρεις μήνες μετά από την απασχόληση οπότε πάλι έμπαινε ζήτημα πως θα το τσεκάραμε. Οπότε το πιο λογικό από όλα είναι να γίνει κάποια παρακράτηση πάνω στα εισοδήματα που έχει είτε από απασχόληση είτε από αυτοαπασχόληση ο συνταξιούχος.
ΔΗΜ: Αυτό δεν θα ευνοήσει την αδήλωτη εργασία αυτής της κατηγορίας πολιτών;
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Το εντελώς αντίθετο. Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλά άτομα τα οποία είτε θέλουν να εργαστούν κάποιες λίγες ώρες το μήνα και επειδή βλέπουν αυτή την ποινή δεν πηγαίνουν να εργαστούν, είτε πολλοί από αυτούς εργάζονται μαύρα.
ΔΗΜ: Γιατί αυτός που εργάζεται μαύρα να τα δηλώσει τώρα;
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Γιατί προηγουμένως ήξερες ότι το ποσό που θα χάσει θα ήταν μεγάλο ενώ τώρα θα είναι πολύ μικρή η απώλεια που θα έχει. Ένα από αυτά τα οποία σκεφτόμαστε κι έχει κάποια λογική είναι η περικοπή να φτάνει μέχρι το ύψος της θεσμοθετημένης βοήθειας του κράτους προς τους συνταξιούχους που είναι η εθνική σύνταξη. Αυτό βέβαια είναι θεωρητικό μόνο γιατί αυτή τη στιγμή το ποσό το οποίο συνεισφέρει ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των κύριων συντάξεων δεν καλύπτει μόνο τις εθνικές συντάξεις καλύπτει και ένα σημαντικό κομμάτι των ανταποδοτικών συντάξεων.
ΔΗΜ: Πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Θα γίνει σύντομα, αυτή τη στιγμή κάνουμε τους διάφορους υπολογισμούς, εξετάζουμε διάφορα σενάρια ώστε να έχουμε μια πληρέστατη εικόνα πριν πάμε να φέρουμε κάτι στο κοινοβούλιο.
Αναφορικά με το φόβο ότι θα αυξηθεί η ανεργία των νέων στην περίπτωση που εργάζονται οι συνταξιούχοι
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι εντελώς λάθος. Υπάρχουν άφθονες επιστημονικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι ίσα-ίσα όταν έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση αυξάνεται η ζήτηση και είναι κάτι το οποίο είναι αυτοτροφοδοτούμενο. Αυτή η άποψη δεν είναι καθόλου σωστή.
Αναφορικά με τους ανθρώπους που έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη όμως χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι εθελοντική διεργασία, είναι αναγκαστική λειτουργία δηλαδή καταθέτουμε κάπου κάποια χρήματα ώστε να πάρουμε κάποια σύνταξη αργότερα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρωστούν πολλά ανάμεσα σε αυτούς που χρωστούν πολλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η κατηγορία η οποία έχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα και υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία η οποία για διάφορους λόγους μπορεί να έχει πόρους για να αποπληρώσει αλλά δεν θέλει να αποπληρώσει. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να βρούμε μια φόρμουλα τέτοια που να ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και να βρίσκει μια φόρμουλα που μπορεί για ένα ορισμένο διάστημα, ας πούμε για παράδειγμα ότι η σύνταξη την οποία θα έπαιρνε ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να πληρώνεται ολόκληρη έναντι γιατί και τώρα δεν παίρνει καμία σύνταξη και να φτάνει σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα που να του λέμε για παράδειγμα έπεσες στο όριο που λεει ο νόμος και εκεί να γίνει η αντίστοιχη μείωση την οποία προβλέπει ο νόμος. Αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε με ένα τέτοιο τρόπο που να μην στερήσουμε και πάλι πόρους από το ασφαλιστικό μας σύστημα. Φόρμουλες υπάρχουν, είναι υπό επεξεργασία.
Για την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Δεν θα είναι στις πρώτες αλλαγές τις οποίες θα κάνουμε αλλά να καταλάβουμε ένα πράγμα. Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων αυτη τη στιγμή αυτό το οποίο καλύπτει είναι ότι βάζει λεφτά σε έναν κουμπαρά που έχουμε φτιάξει, το ΑΚΑΓΕ. Ακριβώς επειδή έχουμε αυτά τα άσχημα δημογραφικά η πολιτεία αποφάσισε να βάλει έναν κουμπαρά ώστε στις δύσκολες ώρες που μας έρχονται αργότερα να ενισχύσει τις κύριες συντάξεις τις αντίστοιχες.
ΔΗΜ: Αυτό ίσως το αλλάξετε με κάποιο τρόπο για να πληρώνουν λιγότερα;
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Δεν είναι καλά σχεδιασμένη η εισφορά αλληλεγγύης... Σίγουρα θα πρέπει να ανασχεδιαστεί με κάποιο τέτοιο τρόπο που το κάνει περισσότερο αναλογικό. Θέλουμε έναν εξορθολογισμό, σίγουρα χρειαζόμαστε να μείνουν κάποια χρήματα για τις επόμενες γενεές μέσω του ΑΚΑΓΕ αυτό όμως το ζήτημα ότι μένει για να εξορθολογιστεί θα πάρει λίγο διάστημα.
Ερωτηθείς πόσο ακριβής είναι φράση «όταν φτάσει η ώρα να πάρουμε σύνταξη δεν θα υπάρξει σύνταξη»
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα, το πρώτο ήταν ότι για αυτούς τους νεότερους ανθρώπους κάναμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση την προηγούμενη περίοδο το ΤΕΚΑ. Ένα σημαντικό κομμάτι των εισφορών, τα 6/26 ουσιαστικά μπαίνουν σε έναν καινούργιο λογαριασμό ο οποίος είναι κεφαλαιοποιητικός, αυτός είναι ο ατομικός κουμπαράς. Αυτός δεν πληρώνει παλιότερες συντάξεις, ουσιαστικά μπαίνουν εκεί χρήματα, επενδύονται και στο τέλος της σύνταξής θα προσδιοριστεί η επικουρική σύνταξη από το ύψος των εισφορών μας και τις αποδόσεις τις αντίστοιχες τις οποίες είχαμε. Η εμπειρία που έχουμε από χώρες που έχουν ώριμα κεφαλαιοποιητικά συστήματα αντίστοιχα είναι ότι δίνουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από αντίστοιχα συστήματα διανεμητικά. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι ναι μεν βραχυχρόνια διάφορα μέτρα τα οποία παίρνουμε και τα οποία φαίνεται να αποδίδουν σταδιακά να έχουμε αύξηση της συμμετοχής τμημάτων του εργατικού δυναμικού που δεν συμμετέχουν αυτή τη στιγμή αρκετά στην αγορά εργασία σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κυρίως είναι στο γυναικείο πληθυσμό, στους νεότερους που είναι αρκετοί άνεργοι είναι επίσης και στους συνταξιούχους αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μακροχρόνια πιθανόν να χρειαστούν και αλλά μέτρα που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας και τη λελογισμένη είσοδο μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στην ελληνική επικράτεια...
ΔΗΜ.: Και τη λελογισμένη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι ήδη νομοθετημένο, δεν είναι κάτι το οποίο πρόκειται να παρέμβουμε παραπέρα αλλά θέλουμε και την εφαρμογή των νόμων.
ΔΗΜ.: Μέχρι στιγμής δεν έγινε
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Δεν έγινε η αύξηση γιατί είχαμε αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 αλλά ότι κάποια στιγμή θα γίνει όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες αυτό θα γίνει. Οπότε όλα αυτά αυτό που μας δείχνει δηλαδή οι διαθέσιμες αναλογιστικές μελέτες που έχουμε αυτή τη στιγμή φαίνεται να μας δείχνουν ότι αν τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουμε νομοθετήσει πρόβλημα τέτοιο δεν φαίνεται.
ΔΗΜ: Δηλαδή θα πάρει σύνταξη και αυτός που σήμερα είναι 20-22 ετών και εργάζεται.
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Δεν θα πάρει απλά σύνταξη, θα πάρει τη σύνταξη που προβλέπει η νομοθεσία μας κανονικότατα
Για την ψηφιακή κάρτα
Π.ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Πλήρης αξιολόγηση ακόμα δεν έχει γίνει, είναι σχετικά νωρίς αλλά προχωράμε βάσει του προγράμματος το οποίο είχαμε αρχικά. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη... Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα ωφελήσει πρώτα απ’ όλα τους ίδιους στους εργαζόμενους και δεύτερον θα ωφελήσει και τον ανταγωνισμό στην ελληνική οικονομία.