Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν μετά από 16 μήνες θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ , παρουσία και των νέων Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε χθες από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης».

Οδικός χάρτης

Αναγνώρισε ότι «οι δύο χώρες έχουν προφανώς σημαντικές διαφορές», ωστόσο εκτίμησε ότι «μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Ο Μακρόν και ο Σολτς

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι οι πρώτες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας (προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και αποτελούν ευκαιρία για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.

Η Ουκρανία

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σήμερα θα συμμετάσχει για την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Θα συμμετάσχουν, ακόμη, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) και η Σουηδία (ως προσκεκλημένη). Μετά δε την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Περιορισμοί στη χρήση των F-16

Το μείζον ζήτημα της Συνόδου – πέρα βέβαια από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απάντηση της Δύσης – είναι το «πράσινο φως» από την Τουρκία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας. Κυβερνητικές πηγές αξιολογούσαν ως θετική εξέλιξη την επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Δύσης.

Σε σχέση δε με την ενδεχόμενη πώληση αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, που μοιάζει πλέον αρκετά πιθανή, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως πριν από τέσσερα χρόνια η γειτονική χώρα θα εξοπλιζόταν με εκατό μαχητικά τελευταίας γενιάς F-35 και μάλιστα δεν θα υπήρχε κανένας περιορισμός, ενώ σήμερα η Τουρκία υπόκειται στους περιορισμούς που θέτει το Κογκρέσο για τη χρήση των F16 που ενδεχομένως θα παραλάβει.

Η παρέμβαση

Κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Τέλος, επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.