Όταν υπάρχουν μεγάλες εκλογικές ήττες, το πρώτο που κάνεις είναι να αναλύσεις τα αίτια, όχι με διάθεση αυτομαστιγώματος, αλλά να δεις πώς πορεύεσαι , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας.

Επανέλαβε πως θα πρέπει η εκλογή προέδρου να μετατοπιστεί χρονικά, προκειμένου να υπάρχει μια συνεδριακή διεργασία.

Τόνισε πως εκείνο που καθορίζει την ταυτότητα ενός πολιτικού σχηματισμού είναι οι πολιτικές που εφαρμόζει και χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το Αριστερά ή Κέντρο.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Διονύσης Τεμπονέρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Συνήθως όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες εκλογικές ήττες το πρώτο που κάνεις στην περίπτωση αυτή είναι να αναλύεις τα αίτια ή να προσπαθήσεις να αποτιμήσεις το εκλογικό αποτέλεσμα, όχι με διάθεση αυτομαστιγώματος, αλλά περισσότερο για να δεις πώς πορεύεσαι, ποιες είναι οι νέες σταθερές, τα νέα πολιτικά επίδικα, η στρατηγική, το ύφος, η τακτική, η ταυτότητα όλα αυτά τα οποία παίζουν τον ρόλο τους», είπε αρχικά ο κ. Τεμπονέρας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έγινε η αυτοκριτική που έπρεπε να γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Όταν υπάρχουν τόσο δύσκολα εκλογικά αποτελέσματα, εμείς είπαμε εξαρχής ότι είναι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα τόσο των εκλογών του Μαΐου όσο και των εκλογών του Ιουνίου, και επειδή οι μετατοπίσεις και οι διεργασίες οι οποίες συντελούνται στην ελληνική κοινωνία όλη την τελευταία δεκαετία χρειάζονται επεξεργασία, ανάλυση, έρευνα, χρειάζεται να μπορέσει να γίνει μια αποτίμηση με σωστούς και επιστημονικούς αλλά και πολιτικούς όρους αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ούτε την επομένη των εκλογών ούτε μέσα σε μια εβδομάδα ή σε λίγες μέρες.

Θα πρέπει να γίνει μια αποτίμηση σε μια συνεδριακή διαδικασία όπου εκεί προσέρχεται η βάση του κόμματος, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος συζητούν, βγάζουν τα πολιτικά συμπεράσματα και με βάση τις συλλογικές πολιτικές αποφάσεις χαράσσεις την πορεία το αμέσως επόμενο διάστημα».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να προηγηθεί η αποτίμηση και μετά να πάνε την εκλογή αρχηγού, είπε: «Είναι η άποψή μου αυτή, έχω πει ότι θα πρέπει η εκλογή του προέδρου να μετατοπιστεί χρονικά προκειμένου να υπάρξει μια συνεδριακή διαδικασία.

Ακούω με πολύ σεβασμό τα επιχειρήματα των μελών, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί να μείνει χωρίς επικεφαλής ο πολιτικός σχηματισμός και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα ειδικά όταν είσαι στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρώ όμως εξίσου σοβαρή και την άποψη η οποία λεει ότι επειδή έχουμε πολιτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαριστούν και επειδή και η κυβέρνηση ανοίγει καθημερινά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ανοίγει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης τις επόμενες μέρες προφανώς θα πρέπει να έχουμε σαφείς και αποκρυσταλλωμένες πολιτικές θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα ζητήματα αυτά.

Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε μπροστά μας μια ακόμα εκλογική διαδικασία, αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου τα ζητήματα της ταυτότητας, της συμμαχίας, του πως πορευόμαστε και πως αξιολογούμε ή πως συμπυκνώνουμε την πολιτική μας είναι εξαιρετικά σημαντικά και νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν υπάρχει δίλημμα για το πού θα πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα Αριστερά ή το Κέντρο, απάντησε: «Πολλές φορές μένουμε στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού αλλά εκείνο το οποίο καθορίζει την ταυτότητα ενός πολιτικού σχηματισμού δεν είναι αυτό το οποίο επικαλείται είναι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει. Άρα υπό την έννοια αυτή για αυτό είχα επισημάνει ότι πριν μπούμε στα πρόσωπα θα πρέπει να έχουμε πρώτα καταλήξει στις πολιτικές εκείνες οι οποίες τελικά θα προσδιορίσουν και τα πρόσωπα. Άρα το κρίσιμο εδώ είναι να μπορέσουμε να έχουμε σύγχρονες πολιτικές θέσεις, να μπορεί να υπάρξει μια ανασυγκρότηση και ιδεολογική και προγραμματική αλλά βεβαίως και πολιτική ή οργανωτική προκειμένου να πορευτούμε στη νέα εποχή. Αυτό θα μας δείξει και τα πρόσωπα εκείνα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το νέο πολιτικό σχέδιο».

«Το δίλημμα Αριστερά, Κεντροαριστερά ή Κέντρο είναι αυτή τη στιγμή ένα ψευτοδίλημμα. Εμείς λέμε ότι με βάση τις αποφάσεις μας προφανώς απλωνόμαστε από την Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο, αυτό το λένε οι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί συλλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα από εκεί και πέρα όμως κατά την άποψη μου θα πρέπει να μιλήσουμε για μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη η οποία θα αντιστοιχίζεται με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μπορεί μέσα να εμπεριέχει ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες μπορούν όμως να στοιχίζονται πίσω από ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Το κρίσιμο είναι να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το αμέσως επόμενο διάστημα αυτό το πολιτικό σχέδιο το οποίο δεν θα είναι ουδέτερο ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά», πρόσθεσε.
«Είμαι βέβαιος ότι μετά τη διαδικασία αυτή και την εκλογή της νέας ηγεσίας όλοι θα στοιχηθούμε πίσω από ένα ενιαίο σκοπό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έχει καταλήξει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει, ανέφερε: «Προφανώς οι υποψηφιότητες, οι οποίες θα κατατεθούν, θα παρουσιάσουν μια πολιτική πλατφόρμα, προκειμένου να αποτυπώσουν το πολιτικό στίγμα για το πώς οραματίζονται το νέο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας.

Αυτό όταν παρουσιαστεί, τότε θα μπορεί κάποιος να δει ποιος είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να τον εκφράσει κατά καλύτερο τρόπο, είμαι βέβαιος όμως, επειδή είμαστε σε μια συνέχεια ενός πολιτικού σχηματισμού ο οποίος αποτελεί μια μεγάλη κυβερνητική αριστερή δημοκρατική και προοδευτική παράταξη ότι οι διαφοροποιήσεις δεν θα είναι τέτοιες που θα αποκλίνουν αισθητά αλλά νομίζω ότι μπορούμε και να συναινέσουμε και να συνθέσουμε και να υπερβούμε ενδεχομένως αντιθέσεις οι οποίες υπάρχουν προκειμένου να πάμε με έναν καλύτερο τρόπο στη νέα εποχή».

Αναφορικά με τη φημολογούμενη υποψηφιότητά του, σημείωσε: «Ποτέ δεν κατέθεσα υποψηφιότητα για να την αποσύρω. Αυτό που ανέφερα ήταν ότι με βάση τη διαδικασία η οποία έχει επιλεγεί εγώ δεν θα μπορούσα να συμμετέχω γιατί έχω μια πολιτική διαφωνία.

Δεν είναι μια διαδικαστικού ή τεχνικού χαρακτήρα, για μένα έχει βαθιά πολιτική σημασία και να κουβεντιάσουμε και να εκφραστεί η βάση του κόμματος και να λάβουμε συλλογικά τις αποφάσεις προκειμένου συλλογικά να διαμορφώσουμε και την πολιτική μας φυσιογνωμία».

Για την παραίτηση του κ. Τσίπρα, ανέφερε ότι «ήταν μια δύσκολη απόφαση για όλους μας και για τον ίδιο νομίζω πάρα πολύ δύσκολή. Εκτίμησε ότι έχει κλείσει ένας κύκλος, αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί διότι ο Α. Τσίπρας είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας με μεγάλη συνεισφορά και στη χώρα και στην Αριστερά από εκεί και πέρα ο ίδιος έχει τον πρώτο λόγο. Η αποφαση αυτή είναι απολύτως σεβαστή, παίρνουμε και λαμβάνουμε την πολιτική παρακαταθήκη του κα έτσι πορευόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα».

«Η αυτοκριτική είναι μια αναζωογονητική διαδικασία ιδιαίτερα παραγωγική, χρήσιμη προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί στα καθήκοντα τα οποία μας ανέθεσε η ελληνική κοινωνία ως αξιωματική αντιπολίτευση άρα εμμένω στην άποψη ότι εδώ δεν τίθεται ζήτημα αυτοκριτικής με την έννοια της διάλυσης ή της αποκαθήλωσης οποιασδήποτε πορείας ή προσώπου ή πολιτικού σχηματισμού αλλά περισσότερο εκφράζεται μια αγωνία προκειμένου να μπορέσουμε περιγράψουμε το πολιτικό πλαίσιο, να στοχεύσουμε όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση και να πάμε σε μια πορεία ιδεολογικής, προγραμματικής και πολιτικής ανασυγκρότησης που θα μας φέρει από καλύτερη αφετηρία προκειμένου να επιτύχουμε στο στόχο μας. Άρα εμμένω και στην κριτική που έχω κάνει αλλά βεβαίως θα συμβάλλω προκειμένου αυτή η κριτική να είναι γόνιμη και να στηρίξουμε το εγχείρημα προκειμένου να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το crash test για τον νέο/α πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ή οι ευρωεκλογές, απάντησε ότι «θα είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορέσουμε να χρεώσουμε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στη νέα ηγεσία. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό κόμμα δεν παραιτείται από καμία εκλογική μάχη και παράλληλα θα μπορούμε να τρέξουμε και τη διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου αλλά ταυτόχρονα και συντεταγμένα με βάση τις πολιτικές μας αποφάσεις να καθορίσουμε και τη στρατηγική μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές είναι μια πιο αμιγώς πολιτική μάχη, έχει διαφορετικό πολιτικό χρώμα, προφανώς επειδή ακριβώς μεσολαβεί ένα επαρκές διάστημα ειμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη ανασυγκρότηση προκειμένου να πάμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο θα μας δείξει ξανά τον κυβερνητικό δρόμο».

Στην ερώτηση αν επιμένουν στην συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισήμανε: «Η στρατηγική θα καθοριστεί με βάση τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων, χαίρομαι όμως που βλέπω και φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν μια άλλη διάθεση σε σχέση με άλλους οι οποίοι επιλέγουν την πολιτική περιχαράκωση. Η πρότασή μου αυτή δεν ήταν μια πρόταση πολιτικής ή κομματικής σκοπιμότητας, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει και έχει φέρει στο προσκήνιο μια πανίσχυρη ΝΔ αλλά και μια ακροδεξιά η οποία επιχειρεί να βάλει την ατζέντα σε όλους τους μαζικούς χώρους. Μαζικός χώρος είναι το πεδίο της αυτοδιοίκησης, ένας χώρος όπου η Αριστερά πάντα κινείται σε μια λογική συνεργασιών άρα δεν βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να αλλάξει σήμερα αυτή η προοπτική».