ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Φέρνουμε διάταξη για την επιστολική ψήφο - Οι περιορισμοί στους απόδημους μείωσαν τη συμμετοχή στις εκλογές
Σε ό,τι αφορά το όριο 5% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως στην κυβέρνηση δεν έχει συζητηθεί κάτι σχετικό
«Στο πλαίσιο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έγιναν 1.060 προσλήψεις και από αυτές μικρός αριθμός ήταν προγραμματισμένος να ασχοληθεί στον θεσμό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Τόνισε πως τα πανεπιστήμια έχουν αυτονομία και εκείνος ο μηχανισμός που μπήκε για να έχουμε μια ουσιαστική αξιολόγηση ήταν η αξιολόγηση που συνδέθηκε με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και την ψήφο των αποδήμων, απάντησε πως δεν ξέρει τι σκέφτεται το συγκεκριμένο κόμμα και υπενθύμισε πως οι περιορισμοί στους απόδημους να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους μείωσε πολύ τη συμμετοχή. Προανήγγειλε διάταξη για την επιστολική ψήφο.
Σε ό,τι αφορά το όριο 5% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως στην κυβέρνηση δεν έχει συζητηθεί κάτι σχετικό και διερωτήθηκε για ποιον λόγο ανοίγει αυτή τη στιγμή μια τέτοια συζήτηση.
Είπε πως χρειάζεται να εφαρμοστούν με προσοχή τα σχέδια δράσης για το επιτελικό κράτος.
Ανέφερε πως ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το εύρος των διαφορών που είναι προς επίλυση με την Τουρκία.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Για τα ιπποειδή: Τα άλογα θα μείνουνε στο στάβλο. Αλλά μιας και ανοίξαμε τη συζήτηση για τα ιππόειδή έβγαλε μια εξαιρετική απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ειδικά αυτές τις ημέρες που έχει πάρα πολύ ζέστη να μην «εργαστούν» τα ιπποειδή. Είναι μια σημαντική απόφαση που δείχνει και την ευαισθησία του υπουργού και να πούμε ότι εκτός από το πλαίσιο που έχουμε ήδη φτιάξει, θυμίζω ότι με διάταξή μου έχει απαγορευτεί η σφαγή των ιπποειδών στην Ελλάδα, τώρα χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικότερο προστατευτικό πλαίσιο για τα ιπποειδή και έχω λάβει εντολή να συνεννοηθούμε με τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης, να μιλήσουμε με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για να δούμε τι πρόσθετο μπορούμε να δώσουμε προκειμένου να καταστήσουμε αποτελεσματικότερη την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα.
Πρέπει να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της ευζωίας τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Για την πανεπιστημιακή Αστυνομία: Είναι περίπου 200 άτομα στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η πρόσληψη των 1.060 εξαρχής είχαμε πει ότι είναι μια γενική πρόσληψη Αστυνομίας από τους οποίους υπήρχε η δυνατότητα ανάλογα με τις ανάγκες να καθοριστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα ασχοληθεί στην πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αυτό ενδεχομένως να έχει περάσει ότι 1.060 είναι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αλλά ουδέποτε ασχολήθηκαν 1.060 την πανεπιστημιακή αστυνομία. Με όλες τις δυσκολίες που είχε η εφαρμογή αυτού του θεσμού διότι προξένησε πολύ μεγάλες αντιδράσεις όμως ο θεσμός αυτός επιβλήθηκε, πέρασε, λειτούργησε και έφερε αποτέλεσμα.
Από την αρχή είχαμε περιγράψει με σαφήνεια, ίσως οι προσδοκίες ήταν διαφορετικές εμείς όμως είχαμε πει τι θα κάνει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Έχουμε πει ότι θα είναι ένα τμήμα το οποίο θα κάνει ένα είδος «ελαφριάς» αστυνόμευσης που κυρίως θα έχει να κάνει με την εμπέδωση μιας κουλτούρας νομιμότητας αλλά πρακτικά θα είναι εκείνη η οποία θα ειδοποιεί που χρειάζεται να υπάρχει παρέμβαση ειδικώς αν υπάρχουν βαρύτερα περιστατικά διότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα άοπλο τμήμα δεν μπορεί να τα βάλει με εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες μέσα στο πανεπιστήμιο. Άρα ο σκοπός της πανεπιστημιακής αστυνομίας ποτέ δεν ήταν η ποινική καταστολή αυτού του είδους.
Ο σχεδιασμός ήταν ένα σώμα ήπιας αστυνόμευσης που θα λειτουργεί επικουρικά μαζί με τις κύριες δυνάμεις της Αστυνομίας που θα είχαν το βασικό βάρος της καταστολής.
Για τα τουρνικέ και τις κάμερες: Τα τουρνικέ είναι ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών. Όλα έπρεπε να είναι μέρος δράσης και είναι μέρος της δράσης των πανεπιστημίων και επειδή τα πανεπιστήμια έχουν αυτονομία και δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε διοικητικές αποφάσεις για τα πανεπιστήμια εκείνος ο μηχανισμός που μπήκε για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματική αξιολόγηση και να πιέσουμε και τα πανεπιστήμια προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο μηχανισμός της αξιολόγησης των πανεπιστήμιων που συνδέθηκε και με την χρηματοδότηση. Δηλαδή άλλαξε ότι μέσα στα ακαδημαϊκά κριτήρια, στα επιστημονικά κριτήρια, στα ερευνητικά κριτήρια τα οποία παρακολουθεί κάποιος στο πανεπιστήμιο για να δει τι πρέπει να του δώσει είναι και το κριτήριο της εμπέδωσης ασφαλείας, της ευταξίας.
Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ψήφο των αποδήμων: Δεν ξέρω τι σκέφτονται, είναι 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική του ομάδα οι οποίοι έχουν ψηφίσει τη ρύθμιση.
Το ένα ζήτημα είναι η διευκόλυνση των κατοίκων του εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους με τον τρόπο που ήδη το κάναμε. Εκεί υπήρχαν οι περιορισμοί, μας οδήγησε στο αποτέλεσμα των 20 χιλιάδων που τελικώς ψήφισαν 17 χιλιάδες και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε έχουμε πια μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι περιορισμοί μείωσαν πολύ τη συμμετοχή και νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι να το διευρύνουμε όπως είχαμε πει και όπως είχε πει το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη φορά.
Για την επιστολική ψήφο: Η επιστολική ψήφος είναι μια πρόσθετη δυνατότητα. Θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών σχετική διάταξη. Συμφωνούμε στρατηγικά αλλά τεχνικά πρέπει να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας, να εξασφαλίσουμε την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου, έχουμε μια σειρά από ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Στρατηγικά συμφωνούμε απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ, ξέρω ότι το υπουργείο Εσωτερικων έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο σχεδίου νόμου, έχει κάνει μια πρώτη προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, θα δουλέψει και θα φέρει πρόσθετη παρέμβαση.
Ερωτηθείς αν η επιστολική ψήφος θα αφορά και τους έλληνες εντός της χώρας: Όχι, εκεί μπορεί να χρειάζεται συνταγματική αλλαγή γιατί η ρύθμιση που υπάρχει στο σύνταγμα είναι για επιστολική ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Εάν πρέπει να διευρύνουμε την επιστολική ψήφο και στο εσωτερικό είναι μια άλλη συζήτηση η οποία θέλει συνταγματική αναθεώρηση.
ΔΗΜ: Άρα μας λέτε ότι είστε υπέρ της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και θα το φέρετε αυτό σε ρύθμιση
Φυσικά και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό που λεει το ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με το κατώτερο όριο 5% για την εισαγωγή των κομμάτων στη Βουλή: Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία μόλις έχει εκλεγεί μετά από αυτό το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα. Έχουμε μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 βουλευτών για ποιο λόγο ανοίγει σήμερα συζήτηση για το εκλογικό σύστημα; Η ευρωεκλογές είναι σε ένα χρόνο αφήστε να δούμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι, δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση κάτι.
Σχετικά με τα φαινόμενα «αρρυθμιών» στην κυβέρνηση: Χρειάζεται να εφαρμόσουμε με πολύ προσοχή αυτά τα οποία ορίζονται στο νόμο για το επιτελικό κράτος. Εάν κάποιος εφαρμόσει τα όσα ορίζει το επιτελικό κράτος για τα σχέδια δράσης τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αρρυθμία. Γιατί τα σχέδια δράσης όλες τις πιθανές σκέψεις που έχουν οι κύριοι υπουργοί μπορούν να τα συμπεριλάβουν απλώς χρειάζεται μια διεργασία. Επίσης αν θεωρούν ότι στα σχέδια δράσης υπάρχει κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό και πρέπει να αναθεωρηθεί έχουν τη δυνατότητα να το αναθεωρήσουν. Ο τρόπος με τον οποίο συντονιζόμαστε είναι τα σχέδια δράσης τα οποία από τη μια μεριά ο φορέας της υλοποίησης τους είναι το υπουργείο και από την άλλη μεριά ο συντονιστικός ρόλος της γραμματείας συντονισμού παρακολουθεί αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, τη ροή και την εκτέλεσή του. Επομένως η απάντηση εδώ όχι δεν είναι να αποστούμε από τα όσα ορίζει το επιτελικό κράτος αντιθέτως είναι να εφαρμόσουμε πιστά αυτά τα οποία ορίζει ο νόμος για το επιτελικό κράτος.
Το επιτελικό κράτος είναι δαιμονοποιημένο αλλά λίγοι έχουν διαβάσει το νόμο για να δούνε τι δεν τους αρέσει.
Με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην προοπτική προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά: Ο πρωθυπουργός είπε περίπου κάτι αυτονόητο. Προσδιόρισε με τον πάγιο τρόπο το εύρος των διαφορών που είναι προς επίλυση με την Τουρκία. Είπε ότι δύο πράγματα έχουμε να συζητήσουμε την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Είπε επίσης ότι «εγώ θα ήθελα να τα συζητήσω και να προσπαθήσω να βρω μια λύση», επανέλαβε το γνωστό ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά. Για να πάει κάποιος στη Χάγη πρέπει να έχει συμφωνήσει δύο βασικά πράγματα, πρέπει να έχει συμφωνήσει το δίκαιο το οποίο θα εφαρμοστεί στη Χάγη και εμείς λέμε ότι εδώ η βάση είναι το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα το δίκαιο της θάλασσας, και δεύτερον πρέπει να έχει συμφωνήσει τα προς επίλυση ζητήματα. Αν αυτά τα δύο ζητήματα δεν είναι λυμένα η Χάγη δεν επιλαμβάνεται. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι προφανώς όταν φέρνω μια συζήτηση για να επιλύσω αυτά τα ζητήματα των διαφορών, και δέχομαι ότι αυτά αποτελούν διαφορές, στη συζήτηση αυτή το πνεύμα το οποίο πρέπει να επικρατεί είναι ένα πνεύμα επιλύσεως της διαφοράς. Δηλαδή αν πας με την αρχική σου θέση εσύ και με την αρχική του θέση ο άλλος και ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει να κανει μισό πόντο πίσω τότε προφανώς δεν πας να συζητήσεις τίποτα. Ο πρωθυπουργός είπε κάτι περίπου αυτονόητο περιγράφοντας ένα πνεύμα αμοιβαίας συνεννόησης και καλής θέλησης για να επιλυθούν οι προσδιορισμένες διαφορές που έχουμε με τους Τούρκους, αυτό είπε και τίποτα περισσότερο.
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ;
Πως θα υπάρχουν αντιδράσεις αφού αυτά είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί εκατό φορές.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Για τα ιπποειδή: Τα άλογα θα μείνουνε στο στάβλο. Αλλά μιας και ανοίξαμε τη συζήτηση για τα ιππόειδή έβγαλε μια εξαιρετική απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ειδικά αυτές τις ημέρες που έχει πάρα πολύ ζέστη να μην «εργαστούν» τα ιπποειδή. Είναι μια σημαντική απόφαση που δείχνει και την ευαισθησία του υπουργού και να πούμε ότι εκτός από το πλαίσιο που έχουμε ήδη φτιάξει, θυμίζω ότι με διάταξή μου έχει απαγορευτεί η σφαγή των ιπποειδών στην Ελλάδα, τώρα χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικότερο προστατευτικό πλαίσιο για τα ιπποειδή και έχω λάβει εντολή να συνεννοηθούμε με τον υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης, να μιλήσουμε με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για να δούμε τι πρόσθετο μπορούμε να δώσουμε προκειμένου να καταστήσουμε αποτελεσματικότερη την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα.
Πρέπει να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της ευζωίας τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Για την πανεπιστημιακή Αστυνομία: Είναι περίπου 200 άτομα στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η πρόσληψη των 1.060 εξαρχής είχαμε πει ότι είναι μια γενική πρόσληψη Αστυνομίας από τους οποίους υπήρχε η δυνατότητα ανάλογα με τις ανάγκες να καθοριστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα ασχοληθεί στην πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αυτό ενδεχομένως να έχει περάσει ότι 1.060 είναι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αλλά ουδέποτε ασχολήθηκαν 1.060 την πανεπιστημιακή αστυνομία. Με όλες τις δυσκολίες που είχε η εφαρμογή αυτού του θεσμού διότι προξένησε πολύ μεγάλες αντιδράσεις όμως ο θεσμός αυτός επιβλήθηκε, πέρασε, λειτούργησε και έφερε αποτέλεσμα.
Από την αρχή είχαμε περιγράψει με σαφήνεια, ίσως οι προσδοκίες ήταν διαφορετικές εμείς όμως είχαμε πει τι θα κάνει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Έχουμε πει ότι θα είναι ένα τμήμα το οποίο θα κάνει ένα είδος «ελαφριάς» αστυνόμευσης που κυρίως θα έχει να κάνει με την εμπέδωση μιας κουλτούρας νομιμότητας αλλά πρακτικά θα είναι εκείνη η οποία θα ειδοποιεί που χρειάζεται να υπάρχει παρέμβαση ειδικώς αν υπάρχουν βαρύτερα περιστατικά διότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα άοπλο τμήμα δεν μπορεί να τα βάλει με εγκληματικές οργανώσεις και συμμορίες μέσα στο πανεπιστήμιο. Άρα ο σκοπός της πανεπιστημιακής αστυνομίας ποτέ δεν ήταν η ποινική καταστολή αυτού του είδους.
Ο σχεδιασμός ήταν ένα σώμα ήπιας αστυνόμευσης που θα λειτουργεί επικουρικά μαζί με τις κύριες δυνάμεις της Αστυνομίας που θα είχαν το βασικό βάρος της καταστολής.
Για τα τουρνικέ και τις κάμερες: Τα τουρνικέ είναι ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών. Όλα έπρεπε να είναι μέρος δράσης και είναι μέρος της δράσης των πανεπιστημίων και επειδή τα πανεπιστήμια έχουν αυτονομία και δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε διοικητικές αποφάσεις για τα πανεπιστήμια εκείνος ο μηχανισμός που μπήκε για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματική αξιολόγηση και να πιέσουμε και τα πανεπιστήμια προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ο μηχανισμός της αξιολόγησης των πανεπιστήμιων που συνδέθηκε και με την χρηματοδότηση. Δηλαδή άλλαξε ότι μέσα στα ακαδημαϊκά κριτήρια, στα επιστημονικά κριτήρια, στα ερευνητικά κριτήρια τα οποία παρακολουθεί κάποιος στο πανεπιστήμιο για να δει τι πρέπει να του δώσει είναι και το κριτήριο της εμπέδωσης ασφαλείας, της ευταξίας.
Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ψήφο των αποδήμων: Δεν ξέρω τι σκέφτονται, είναι 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική του ομάδα οι οποίοι έχουν ψηφίσει τη ρύθμιση.
Το ένα ζήτημα είναι η διευκόλυνση των κατοίκων του εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους με τον τρόπο που ήδη το κάναμε. Εκεί υπήρχαν οι περιορισμοί, μας οδήγησε στο αποτέλεσμα των 20 χιλιάδων που τελικώς ψήφισαν 17 χιλιάδες και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε έχουμε πια μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι περιορισμοί μείωσαν πολύ τη συμμετοχή και νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι να το διευρύνουμε όπως είχαμε πει και όπως είχε πει το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη φορά.
Για την επιστολική ψήφο: Η επιστολική ψήφος είναι μια πρόσθετη δυνατότητα. Θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών σχετική διάταξη. Συμφωνούμε στρατηγικά αλλά τεχνικά πρέπει να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας, να εξασφαλίσουμε την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου, έχουμε μια σειρά από ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Στρατηγικά συμφωνούμε απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ, ξέρω ότι το υπουργείο Εσωτερικων έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο σχεδίου νόμου, έχει κάνει μια πρώτη προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, θα δουλέψει και θα φέρει πρόσθετη παρέμβαση.
Ερωτηθείς αν η επιστολική ψήφος θα αφορά και τους έλληνες εντός της χώρας: Όχι, εκεί μπορεί να χρειάζεται συνταγματική αλλαγή γιατί η ρύθμιση που υπάρχει στο σύνταγμα είναι για επιστολική ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού. Εάν πρέπει να διευρύνουμε την επιστολική ψήφο και στο εσωτερικό είναι μια άλλη συζήτηση η οποία θέλει συνταγματική αναθεώρηση.
ΔΗΜ: Άρα μας λέτε ότι είστε υπέρ της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και θα το φέρετε αυτό σε ρύθμιση
Φυσικά και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό που λεει το ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με το κατώτερο όριο 5% για την εισαγωγή των κομμάτων στη Βουλή: Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία μόλις έχει εκλεγεί μετά από αυτό το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα. Έχουμε μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 βουλευτών για ποιο λόγο ανοίγει σήμερα συζήτηση για το εκλογικό σύστημα; Η ευρωεκλογές είναι σε ένα χρόνο αφήστε να δούμε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι, δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση κάτι.
Σχετικά με τα φαινόμενα «αρρυθμιών» στην κυβέρνηση: Χρειάζεται να εφαρμόσουμε με πολύ προσοχή αυτά τα οποία ορίζονται στο νόμο για το επιτελικό κράτος. Εάν κάποιος εφαρμόσει τα όσα ορίζει το επιτελικό κράτος για τα σχέδια δράσης τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αρρυθμία. Γιατί τα σχέδια δράσης όλες τις πιθανές σκέψεις που έχουν οι κύριοι υπουργοί μπορούν να τα συμπεριλάβουν απλώς χρειάζεται μια διεργασία. Επίσης αν θεωρούν ότι στα σχέδια δράσης υπάρχει κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό και πρέπει να αναθεωρηθεί έχουν τη δυνατότητα να το αναθεωρήσουν. Ο τρόπος με τον οποίο συντονιζόμαστε είναι τα σχέδια δράσης τα οποία από τη μια μεριά ο φορέας της υλοποίησης τους είναι το υπουργείο και από την άλλη μεριά ο συντονιστικός ρόλος της γραμματείας συντονισμού παρακολουθεί αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα, τη ροή και την εκτέλεσή του. Επομένως η απάντηση εδώ όχι δεν είναι να αποστούμε από τα όσα ορίζει το επιτελικό κράτος αντιθέτως είναι να εφαρμόσουμε πιστά αυτά τα οποία ορίζει ο νόμος για το επιτελικό κράτος.
Το επιτελικό κράτος είναι δαιμονοποιημένο αλλά λίγοι έχουν διαβάσει το νόμο για να δούνε τι δεν τους αρέσει.
Με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην προοπτική προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά: Ο πρωθυπουργός είπε περίπου κάτι αυτονόητο. Προσδιόρισε με τον πάγιο τρόπο το εύρος των διαφορών που είναι προς επίλυση με την Τουρκία. Είπε ότι δύο πράγματα έχουμε να συζητήσουμε την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Είπε επίσης ότι «εγώ θα ήθελα να τα συζητήσω και να προσπαθήσω να βρω μια λύση», επανέλαβε το γνωστό ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά. Για να πάει κάποιος στη Χάγη πρέπει να έχει συμφωνήσει δύο βασικά πράγματα, πρέπει να έχει συμφωνήσει το δίκαιο το οποίο θα εφαρμοστεί στη Χάγη και εμείς λέμε ότι εδώ η βάση είναι το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα το δίκαιο της θάλασσας, και δεύτερον πρέπει να έχει συμφωνήσει τα προς επίλυση ζητήματα. Αν αυτά τα δύο ζητήματα δεν είναι λυμένα η Χάγη δεν επιλαμβάνεται. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι προφανώς όταν φέρνω μια συζήτηση για να επιλύσω αυτά τα ζητήματα των διαφορών, και δέχομαι ότι αυτά αποτελούν διαφορές, στη συζήτηση αυτή το πνεύμα το οποίο πρέπει να επικρατεί είναι ένα πνεύμα επιλύσεως της διαφοράς. Δηλαδή αν πας με την αρχική σου θέση εσύ και με την αρχική του θέση ο άλλος και ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει να κανει μισό πόντο πίσω τότε προφανώς δεν πας να συζητήσεις τίποτα. Ο πρωθυπουργός είπε κάτι περίπου αυτονόητο περιγράφοντας ένα πνεύμα αμοιβαίας συνεννόησης και καλής θέλησης για να επιλυθούν οι προσδιορισμένες διαφορές που έχουμε με τους Τούρκους, αυτό είπε και τίποτα περισσότερο.
ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ;
Πως θα υπάρχουν αντιδράσεις αφού αυτά είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί εκατό φορές.