Με συγκρατημένη αισιοδοξία και κρατώντας χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών , αντιμετωπίζει η Αθήνα την έκβαση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής.

Αυτό που περιμένει τώρα η ελληνική πλευρά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», να δει αν η φιλειρηνική και φιλοδυτική στροφή του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια ειλικρινή, σταθερή, στρατηγική επιλογή του ή απλώς έναν ακόμη τακτικισμό. Από αυτούς που μας έχει συνηθίσει ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να κερδίσει κάτι.

Διπλωματικές πηγές εντός της ΕΕ εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα διατηρήσει το συγκεκριμένο προφίλ, καθώς έχει ανάγκη μια καλή σχέση με τη Δύση. Ειδικά με τις ΗΠΑ, από όπου περιμένει τα F-16 και ένα οικονομικό αποκούμπι. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με τη Δύση και το γεγονός ότι οι επιθετικές πρακτικές και ρητορικές της έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα momentum, το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεων για υλοποίηση του διαφαινόμενου διαλόγου.

Κύκλοι από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξηγούν ότι από εδώ και στο εξής η Ελλάδα και η Τουρκία θα βαδίσουν βήμα βήμα, με «πυξίδα» τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους, ώστε να χτιστεί επιτέλους ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Το βάρος, εξηγούσαν στην εφημερίδα μας οι ίδιες πηγές, θα πέσει στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν ξεκινούν άμεσα τις προετοιμασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον Σεπτέμβριο.

Το τελευταίο συμβούλιο είχε γίνει το 2016 στη Σμύρνη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, σχεδόν ταυτόχρονα, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, θα γίνει και η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ασκαμπάρ, για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα». Ο προηγούμενος γύρος είχε γίνει στην Τουρκία, άρα ο επόμενος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στα τέλη του καλοκαιριού οι υπουργοί Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, θα τηλεφωνηθούν -μιας και στο Βίλνιους αντάλλαξαν τον προσωπικό τους αριθμό για να υπάρχει απευθείας δίαυλος επικοινωνίας- και θα ορίσουν την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επ’ αυτού, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα δεν «καίγεται» για επίσπευση των διαδικασιών. Αυτό που θέλουν αμφότερες οι πλευρές είναι να παγιωθεί το καλό κλίμα. Διότι μιλάμε για την Τουρκία. Σήμερα η γείτονα φορά το δυτικό προσωπείο, αύριο θυμάται το προσωπείο της Ανατολής, αναλόγως τι εξυπηρετεί την εκάστοτε χρονική στιγμή. Άρα αισιοδοξία υπάρχει, ψευδαισθήσεις όχι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»