Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία απλή διαδικασία συσχετισμών των κομματικών στελεχών.

Είναι πολύ περισσότερα από τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος θα δώσει το πολιτικό του στίγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγώντας το στην Κεντροαριστερά ή προς τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Για την ώρα με μικρές διαφοροποιήσεις οι τρεις επικρατέστεροι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς, εμφανίζονται να ξορκίζουν τις ακραίες απόψεις. Και αυτό, γιατί όλοι οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται ότι η συντριπτική πλειονότητα των 170.000 μελών που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα κινούνται πέριξ της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Προφανώς, αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και όποιο άλλο στέλεχος αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου άλλωστε όταν κατέθεσε την υποψηφιότητά της έδωσε με πολύ σαφή τρόπο το στίγμα της λέγοντας ότι «οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το Kέντρο ή προς την Aριστερά;”. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο».


Επιφυλάξεις

Με αυτή τη διατύπωση κατάφερε μάλιστα να προσπεράσει και τα εσωκομματικά προβλήματα, αφού όπως είναι γνωστό τα στελέχη της Ομπρέλας εμφανίζονται επιφυλακτικά με το κεντροαριστερό άνοιγμα που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ένα σαφές αριστερό πολιτικό στίγμα.

Η υποψήφια πρόεδρος έχει εντάξει στο λεξιλόγιό της λέξεις όπως «εξωστρέφεια», «ρεαλισμός», «μεθοδικότητα», «τεχνοκρατική επάρκεια», «δημιουργική αντιπολίτευση» και φυσικά «ενότητα».

Η βουλευτής της Δυτικής Αθήνας εμφανίζεται μέχρι στιγμής να έχει διατασική στήριξη. Στελέχη απ’ όλες τις τάσεις των προεδρικών, Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, ΠΑΣΟΚογενείς, Γέφυρα κ.λπ., εμφανίζονται να τη στηρίζουν. Μεταξύ αυτών οι: Γιάννης Δραγασάκης, Βαγγέλης Αποστολάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης κ.ά.

Ακόμα, μαζί της είναι ένα κομμάτι της Ομπρέλας και από την κίνηση 6+6, στην οποία εντάσσονται οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, ο Αλέξη Χαρίτσης, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, η Λουκά Κατσέλη και ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Άρις Καζάκος.

Την Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να στηρίζει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος λέγεται ότι θα βρεθεί στο επικοινωνιακό επιτελείο της μαζί με τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση είχε βρεθεί δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, επιθυμεί και αυτός να εμφανιστεί ως υποψηφιότητα πλατιάς απεύθυνσης στο κόμμα και την κοινωνία. Όπως λένε μάλιστα οι υποστηρικτές του «ο Ευκλείδης είναι μια υποψηφιότητα ενότητας και ανανέωσης. Υποψηφιότητα για τη διατύπωση αντιπαραθετικής προς τη ΝΔ κυβερνητικής πρότασης».

Αν και ο πρώην υπουργός έχει ένα πιο σαφές πολιτικό στίγμα, ήταν και είναι επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της πιο αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα εμφανίζεται και αυτός να διεκδικεί την προεδρία με θέσεις και ιδέες που απορρέουν από ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα.

«Ο Ευκλείδης έχει θέσεις για την οικονομία και ξέρει καλά πώς δουλεύει η Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει», έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

Παράλληλα, τα στελέχη που τον στηρίζουν προτάσσουν την αξιοπιστία του και το γεγονός ότι «όσα λέει τα εννοεί, χωρίς υπερβολές και λαϊκισμούς». Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στηρίζουν ο Ανδρέας Ξανθός, ο Δημήτρης Βίτσας, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Χάρης Μαμουλάκης. Μαζί του είναι ακόμα ο Νίκος Συρμαλένιος, ο Δημήτρης Γαζής, ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, επιχειρεί, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, να εκφράσει εκείνο το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στήριζε και στηρίζει τον πρώην πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολί- τευσης και που στο παρελθόν είχε κάνει την αυτοκριτική του για τους λόγους που έχασε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.


Το «μαξιλάρι»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με έμμεσο τρόπο επιτέθηκε εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το περιβόητο μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ήταν και μικρότερο, ώστε να μην υπερφορολογηθεί η μεσαία τάξη.

Ο Νίκος Παππάς -τον οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να στηρίζουν η Ρένα Δούρου και ένα κομμάτι των ΠΑΣΟΚογενών-, επιχειρεί στην πραγματικότητα να εκφράσει τους προεδρικούς, που μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχουν το μεγαλύτερο υπαρξιακό πρόβλημα.

Το πρόβλημα που έχει η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά είναι προφανώς η καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο με 13-0 για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αν και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι τα μέλη, τα στελέχη αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο υπεβλήθη αυτή η ποινή, την ίδια στιγμή λένε ότι προφανώς το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο μέσα στη Βουλή.

Ήδη κάποιοι εκτιμούν ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων θα το «αξιοποιήσουν» προκειμένου να τον χτυπήσουν πολιτικά.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή