Για την ψήφο των αποδήμων, τη διαχείριση των πυρκαγιών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο  υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Είχαμε πάρα πολλά παράπονα το προηγούμενο διάστημα και γι' αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς, περιορισμούς που εμπόδιζαν εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν. Πράγματι υπάρχει η συναίνεση, η πλειοψηφία, νομίζω ότι πρυτάνευσε η λογική, αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα και σίγουρα θα επιτρέψει και στις επόμενες εκλογές στους αποδήμους να συμμετάσχουν».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται ότι κάθε χρόνο έχει υπηρεσιακά σχέδια τα οποία είναι όλο και πιο οργανωμένα, οι εμπλεκόμενοι φορείς όμως είναι πάρα πολλοί και ενδεχομένως να χρειάζεται να δούμε και τη συνολική φιλοσοφία, δηλαδή πώς η πρόληψη θα μπει πολύ περισσότερο σε σχέση με την κατάσβεση».

«Η χώρα δεν εχει έλλειψη μέσων, έχει τα περισσότερα μέσα που είχε ποτέ. Δεν έχει έλλειψη προσωπικού, έχει προσλάβει κόσμο, άρα έχει λύσει αυτά τα επιμέρους θέματα. Πρέπει να μπούμε στο ζήτημα της φιλοσοφίας, όχι μόνο η τεχνολογία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμαζόμαστε όλοι μας, αλλά και ως νοοτροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα χρήματα που έχουν δοθεί για καθαρισμό είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ, συνεπώς δεν είναι αυτή τη στιγμή το ζήτημα των χρημάτων, το ζήτημα είναι της καλύτερης οργάνωσης και των διαδικασιών και του δημοσίου, τα γνωστά γραφειοκρατικά...», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ύψος της φοροδιαφυγής, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο και δείγμα του προβλήματος του πόσο δύσκολο είναι να συζητήσουμε γι' αυτά τα θέματα είναι ότι σχολιάζουμε αριθμούς οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι, δηλαδή τα 60 δισ. και τα 40 δισ. είναι συγκρίσιμα γιατί είναι το μέγεθος της παραοικονομίας, τα 8 δισ. δεν είναι συγκρίσιμα γιατί είναι το μέγεθος των χαμένων δημοσιονομικών πόρων, δηλαδή της φοροδιαφυγής. Άρα αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει στοχευμένα και με όσο γίνεται με μεγαλύτερη αναφορά σε επιστημονικές μελέτες. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε εντοπίσει ως ένα έλλειμμα και θα δείτε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σχεδιάζουμε να μπορούμε να κάνουμε τις μελέτες ώστε να μιλάμε όλοι επί της ίδιας βάσης».

Για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXIS και τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές, διευκρίνισε: «Η σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS έχει γίνει, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος είναι συνδεδεμένο. Τώρα μιλάμε για ένα επόμενο στάδιο που είναι η διασύνδεση των τερματικών πληρωμής, των POS, με τις ταμειακές έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να εισπράξει χρήματα αν δεν έχει κοπεί η αντίστοιχη απόδειξη. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο, πολύπλοκο έργο. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, τους πρώτους μήνες του ’24 θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Η σύνδεση των POS είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της φορολόγησης ιδιαίτερα των ελευθέρων επαγγελματιών και το τρίτο είναι το ζήτημα των διασταυρώσεων, ιδιαίτερα οι έλεγχοι-διασταυρώσεις σε όσους δηλώνουν από 0 έως 10 χιλιάδες ευρώ που στον τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μεγάλο ποσοστό».

«Έχει γίνει πρόοδος μεγάλη στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αποκάλυψης του τζίρου και των εισοδημάτων με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά εμείς συνδέουμε, για τα τεκμήρια, στην πρόοδο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τη μείωσή τους. Άρα δεν πρόκειται να μειώσουμε τα τεκμήρια αν δεν δούμε μια απτή και συγκεκριμένη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», κατέληξε ο ίδιος.