Συνεδριάζει αυτήν την ώρα το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πορεία αντιμετώπισης των πυρκαγιών, η βοήθεια προς τους πληγέντες αλλά και η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας.
Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη μάχη με τις φωτιές, όπου και υπογράμμισε ότι βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι μπροστά μας «έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες», επισημαίνοντας τις επιτυχημένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 20.000 ανθρώπων στην Ρόδο.
Στην συνέχεια, επισήμανε ότι οι επόμενες ημέρες αναμένονται δύσκολες και «θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», επισημαίνοντας ότι μαγικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν υπάρχουν, όμως η «συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες».
Ταυτόχρονα, έγινε ειδική μνεία στο νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων που το χαρακτήρισε ως μία «εθνική, δημοκρατική κατάκτηση», τις παρεμβάσεις και τη στήριξη προς τους νέους, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την στήριξη στους πολίτες.
«Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι»
Ξεκινώντας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι».
οι επόμενες
O πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή, ελπίζω ότι μετά οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο. Δεν υπάρχει μαγική άμυνα για την κλιματική αλλαγή, η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτή η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέσω διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των υπουργείων, στις δράσεις πρόληψης και θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας».
«Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ήταν οργανωμένες και επιτυχημένες, στη Ρόδο απομακρύνθηκαν σχεδόν 20.000 άνθρωποι, θέλω να πω ευχαριστώ για τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής και τους εθελοντές που έδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση.
Για την ψήφο των αποδήμων
Mιλώντας για το νομοσχέδιο σχετικά με την ψήφο του απόδημου Ελληνισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ψήφος αποτελεί «μία μεγάλη, εθνική, δημοκρατική κατάκτηση μετά από μισό αιώνα».
Υπογράμμισε ότι: «Χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν λόγω κωλυμάτων του προηγουμένου νόμου, μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές χωρίς εμπόδια και διακρίσεις. Η πρώτη ευκαιρία θα είναι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αυτό απαιτεί μία προετοιμασία από πλευράς ΥΠΕΣ γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων».
«Υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων»
Όπως ανέφερε, αύριο θα ψηφιστεί το δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αυτό του υπουργείου Οικονομικών. «Έχουμε μιλήσει γι'αυτό το νομοσχέδιο, ουσιαστικά υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, οριζόντιες αυξήσεις για όλους, στοχευμένες για τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για πάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά, νέα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για αυτούς που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ για την ακρίβεια επεκτείνεται το market pass για τους επόμενους μήνες».
Ακόμη μίλησε για τις παρεμβάσεις και τις ενισχύσεις στους νέους, αναφερόμενος στο youth pass «το οποίο θα είναι μόνιμο» αλλά και τον διπλασιασμό του προγράμματος «Σπίτι μου», «με στόχο 20.000 νέοι να αποκτήσουν κατοικία με στεγαστικό δάνειο μέσω μίας δόσης αισθητάς χαμηλότερης από τις τρέχουσες τιμές ενοικίου της αγοράς».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης που έβγαλαν «λαβράκια» και έγινε επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις «που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις», σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Έστειλε εκ νέου μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε αμείλικτοι. Αντιμετωπίζουμε παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Να τονίσω ότι δίνουμε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων, τα παιδιά που δουλεύουν ντελίβερι σε δύσκολες συνθήκες, αποδείξαμε ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων δεν είναι ανεκτή».