Βραχυκύκλωμα έχει προκαλέσει η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλα δηλώνει το πρωί και άλλα στη συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά είχε δηλώσει μέσω του εισηγητή του, Χαράλαμπου Μαμουλάκη, πως θα υπερψηφίσει (επί της αρχής) το νομοσχέδιο, αλλά στην πορεία άλλαξε στάση, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ανεβαίνει στο βήμα και να εξηγεί πως τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα ψηφίσει άρθρα που θεωρεί θετικά.

Η αλλαγή στάσης προκάλεσε προβληματισμό και τις συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ερμηνεύοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει, παρότι μια μέρα νωρίτερα είχε συναινέσει στο νομοσχέδιο για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού.

Η αλλοπρόσαλλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολιάστηκε αιχμηρά από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», επειδή στην ψηφοφορία δεν θα ψηφίσουν υπέρ των διατάξεων.

Ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως προχώρησε σε αναδίπλωση, αφού παρότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε το πρωί ότι θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου, τελικά κατέληξαν στην απόφαση να το καταψηφίσουν επί της αρχής και να ψηφίζουν υπέρ σε συγκεκριμένα άρθρα. Σε ανάλογη κίνηση προέβη και το ΠΑΣΟΚ, που θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «διερωτήθηκα ακούγοντας τον Φάμελλο αν καλύπτεται ο κ. Μαμουλάκης που είπε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο». Με δηκτικό ύφος απευθύνθηκε και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι ναι μεν ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν πιο ήπιος, αλλά τελικά και το κόμμα του θα καταψηφίσει. «Δεν θέλω να σας κάνω τον σύμβουλο στρατηγικής στο ΠΑΣΟΚ αλλά στο τέλος θα φαίνεστε ως ΚΚΕ της Κεντροαριστεράς. Κάντε ό,τι νομίζετε».

Όπως μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει τα υπόλοιπα κόμματα, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση αναμένεται να δηλώσουν «παρών», ενώ ΚΚΕ και Σπαρτιάτες και Νίκη να καταψηφίσουν.