Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  χθες, εισάγοντας στη Βουλή και κάνοντας νόμο του κράτους τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους ύστερα από 14 χρόνια. «Λυπάμαι που η αντιπολίτευση επέλεξε να μη στηρίξει το νομοσχέδιο. Κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής, γράφεται το πρώτο κεφάλαιο επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας με ή χωρίς την αντιπολίτευση. Κρίνονται όλοι για τις επιλογές του», ανέφερε χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης για το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε αυτό ενσωματώνονται περίπου οι μισές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, κάτι που ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποδεικνύει τη συνέπεια λόγων και έργων. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση γύρω από το ποιος διαθέτει απολύτως κοστολογημένο σχέδιο δράσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες εκλογές όλα τα κόμματα να αντιμετωπίζουν την κοστολόγηση του προγράμματός τους με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

«Και αυτή την αλλαγή παραδείγματος υπηρετούν και οι νέες διατάξεις που, όπως είπα, αποτελούν μέρος του οδικού μας χάρτη. Με τρεις σαφείς κατευθύνσεις: ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και ιδιαίτερη στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια, αλλά και στη νέα γενιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε επίσης για τρεις σαφείς προϋποθέσεις που καλύπτονται και είναι: η συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης, η δημοσιονομική ισορροπία που η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε αμφισβήτηση και η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

«Βήμα πρώτο και βασικό: η αύξηση των αμοιβών. Οι νέες αυξήσεις σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις προσφέρουν στο εξής σε κάθε δημόσιο υπάλληλο έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις που έρχονται στους δημοσίους υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια». Στη συνέχεια τόνισε πως πρόκειται παράλληλα και για μια επιλογή με κοινωνικό πρόσημο.

Ως δεύτερο βήμα ανέφερε τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας, των ευάλωτων και των νέων και ως τρίτο βήμα των νέων ρυθμίσεων τη συνέχιση των αναχωμάτων της πολιτείας στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού και της διεθνούς εισαγόμενης ακρίβειας.

«Στο πρώτο αυτό νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι νέες κατευθύνσεις της πολιτικής μας», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμα μέτρα κι έχουν έρθει για να μείνουν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κλείνω επισημαίνοντας ότι στόχος μας παραμένει πάντα η μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου ώστε το μερίδιο σε αυτόν να αποκτούν όλοι και πριν απ' όλους οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας. Κάτι που προφανώς θα ευνοήσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τόσο με την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων όσο και με τη μείωση του κόστους δανεισμού».

Και ανέφερε: «Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη ακόμη κι από την κυκλοφορία του χρήματος, έγραφε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέημς Μάντισον στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα. Αυτή την εμπιστοσύνη η Ελλάδα την έχει πλέον κατακτήσει».

Τα μέτρα

Ο προϋπολογισμός των μέτρων που ψηφίστηκαν χθες φτάνει στο 1,1 δισ. ετησίως και στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας. Πλησιάζει, συνεπώς, το 50% του συνολικού πλάνου της κυβέρνησης, ύψους 9,1 δισεκατομμυρίων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνεται η δυνατότητα των κομμάτων να ποσοτικοποιούν τα προγράμματά τους από το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Καθιερώνονται αυξήσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είτε ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, με το βάρος να δίνεται στις μικρότερες αποδοχές, σε όσους έχουν οικογένεια, αλλά και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Το ετήσιο καθαρό όφελος για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο φτάνει στα 800 ευρώ καθαρά, ενώ με το νέο αφορολόγητο, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, των κρατήσεων του Ταμείου Πρόνοιας, το καθαρό όφελος είναι πολύ υψηλότερο, αγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Παράλληλα καθιερώνονται μόνιμα μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας, των ευάλωτων και των νέων. Συγκεκριμένα, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί για 1.340.000 συμπολίτες μας. Με την απαλλαγή 200.000 παλαιών δικαιούχων του ΕΚΑΣ -μόνιμα πια- από κάθε συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, καθιερώνονται αναδρομικές αυξήσεις 7,75% σε 10.000 συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών. Και, βέβαια, για την ετήσια καταβολή 150 ευρώ του «Youth Pass» σε νέους 18 και 19 ετών -φέτος το ποσό θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο-, για πρώτη φορά ένα μόνιμο μέτρο, διευκολύνοντας 200.000 νέους να ταξιδέψουν, να διαβάσουν, να δουν παραστάσεις, να παρακολουθήσουν μία συναυλία.

Προβλέπεται ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης του Προγράμματος «Σπίτι Μου. Έχουν εγκριθεί παραπάνω από 20.000 αιτήσεις, έχουν ήδη καταβληθεί σχεδόν 5.000 δάνεια για ισάριθμες κατοικίες που αφορούν 8.000 νέους και ζευγάρια.

Τέλος, καθιερώνεται νέα έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για εκείνα τα ακίνητα τα οποία είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον μέτρο είναι ότι το κράτος θα συνεχίσει να καλύπτει σχεδόν το 10% των μηνιαίων αγορών. Έτσι, επεκτείνεται το «Market Pass», ενισχύοντας σχεδόν 3.000.000 οικογένειες με 22 έως 100 ευρώ κάθε μήνα. Ένα αφορολόγητο και ακατάσχετο βοήθημα το οποίο θα διαρκεί ως αντίμετρο στην άνοδο των τιμών όσο θα παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα.