Έκκληση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βρουν υποψήφιο κοινής και ευρύτερης αποδοχής στον Δήμο της Αθήνας απηύθυνε και ο Νίκος Μπίστης, στον οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτή την περίπτωση είναι συνεπής. Για όλους όσοι δεν θυμούνται, συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στον Δήμο της Αθήνας, την οποία στήριξε και τότε ο Ν. Μπίστης που βρισκόταν με το ένα πόδι εντός ΣΥΝ και το άλλο στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο του Κ. Σημίτη, υπήρξε το 1998.
Όταν οι ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη απέναντι σε αυτή του Δ. Αβραμόπουλου. Τότε, με τη στήριξη δύο κομμάτων η Μαρία Δαμανάκη με το ζόρι έφτασε το 17%, ενώ ο αείμνηστος Δ. Μπέης, που κατέβηκε αντάρτης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, έπιασε το 12%, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΚΙ του Δ. Τσοβόλα.
Τότε, ο Ν. Μπίστης, όπως και η Μαρία Δαμανάκη, είχαν κατηγορηθεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος πως λειτουργούσαν ως δούρειος ίππος του Κ. Σημίτη, με στόχο τον περαιτέρω διεμβολισμό του ΣΥΝ. Κάνουμε αυτή την επισήμανση, διότι ο Π. Σκουρλέτης, αφού πρώτα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Ν. Φίλη για τον Δήμο της Αθήνας, στη συνέχεια κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν συνεργάζεται.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει παντού να πάει μόνο του, θυμίζει ένα πράσινο ΚΚΕ. Αυτό είναι να σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά, εγώ δεν λέω σώνει και καλά να συνεργαστείς με κάποιον, αλλά όταν υπάρχουν προϋποθέσεις, πρέπει να επιδιώκεις τις προϋποθέσεις, πρέπει να πηγαίνεις και σε ευρύτερα σχήματα συνεργασίας. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιότυπο σεχταρισμό και μια πολύ στενή αντίληψη για τα πράγματα», ανέφερε στα «Παραπολιτικά». Αν δεν κάνουμε λάθος, το 1998 τόσο ο Ν. Φίλης όσο και ο Π. Σκουρλέτης δεν έβλεπαν με θετικό μάτι τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο της Αθήνας, με υποψήφια τη Μαρία Δαμανάκη.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή