Tσακαλώτος: Η νέα συλλογική ηγεσία θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά
«Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά
Συνέντευξη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς παραχώρησε ο βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η παράταξη να παραμείνει σε υψηλά εκλογικά ποσοστά και να ριζώσει παντού και πραγματικά.
«Αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ρεαλιστική, προταγματική και δομική αντιπολίτευση», σχολίασε ο κύριος Τσακαλώτος.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου
-Πώς φαντάζεστε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε για να αλλάξει σε σχέση με τον «παλιό»;
Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών μας. Έχω σκοπό να φροντίσω αυτή τη διαδικασία με μεράκι και πρωτοτυπία. Η νέα, συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά. Θα βρούμε τρόπο να μετρήσουμε αυτή τη διαδικασία, να θέσουμε σε μία ωραία συναγωνιστική άμιλλα τις οργανώσεις μας. Αυτό το επίπεδο της πολιτικής είναι σπουδαίο, έτσι ώστε να θεμελιωθεί και το προγραμματικό πεδίο.
Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προγραμματικό λόγο χωρίς οι απαντήσεις του να αρέσουν σε όλους. Κι αυτό το πρόγραμμα θα προκύπτει από τις ανάγκες των ανθρώπων που θα είμαστε ικανοί και ικανές να τις κατανοήσουμε. Αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ρεαλιστική, προταγματική και δομική αντιπολίτευση.
Δομική αντιπολίτευση με την έννοια ότι η Αριστερά αντιπαρατίθεται στη Δεξιά ισότιμα και στιβαρά στα μεγάλα ζητήματα. Θα αντιπολιτευτούμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Θα παρακινούμε την κοινωνία να μας βοηθά στη συγκρότηση αυτών μας των προτάσεων. Και, τέλος θα έχουμε πρόνοια έτσι ώστε όλα όσα λέμε να είναι εφαρμόσιμα και προσδιορισμένα χρονικά.
-Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στα λόγια και δεν έγινε ποτέ πράξη. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εσάς στην ηγεσία και με ποιο τρόπο; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε για συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου;
Η γνώμη μου είναι ότι οι αριθμοί των ατόμων που προσήλθαν για την εκλογή του Αλέξη ήταν εντυπωσιακοί, το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στην καθημερινή πολιτική δουλειά των οργανώσεων μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ρευστοί: στη δουλειά, στην φροντίδα της οικογένειας, στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, στον έλεγχο της πληροφορίας.
Ενδεχομένως να δώσαμε και λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή η πολιτική συμμετοχή αρχίζει και τελειώνει στην κάλπη. Είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι οι οργανώσεις μας δεν ενδιαφέρθηκαν, αντιθέτως. Ενδεχομένως δεν κατάφεραν να πείσουν ότι η παραγωγή πολιτικής είναι μια υπόθεση των πολλών και όχι των επιτελείων.
Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ένταση, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στα μέλη, ταυτόχρονα με την υποχρέωση παραγωγής πολιτικής και συμμετοχής στην κίνηση της κοινωνίας. Το μήνυμα προκύπτει αυθόρμητα: μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα, να αλλάξουμε τους κανόνες της πολιτικής, να αλλάξουμε το κόμμα και εν τέλει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.
-Υπάρχει μία εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχασε εξαιτίας του «θολού» μηνύματος που εξέπεμψε αλλά και των αντιφατικών φωνών που ακούστηκαν. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και εκπροσώπηση;
Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανένα. Κατά την άποψή μου οι αιτίες της ήττας είναι πολυπαραγοντικές. Το να απομονώνουμε για παράδειγμα τις κακοφωνίες στελεχών μας, ή τις αστοχίες τις εκλογικής καμπάνιας, είναι άδικο. Όλα αυτά θα έχουμε τον χρόνο, και πιστεύω την ωριμότητα, να τα συζητήσουμε εξονυχιστικά στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να εκπονήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και να κερδίζει τη μάχη των ιδεών.
Θεωρώ ότι το κλειδί προκειμένου να αποκτήσουμε πολιτική ομοφωνία σε ένα πλουραλιστικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο σεβασμός. Σεβασμό στην εσωκομματική δημοκρατία, σεβασμό στη βούληση των μελών, σεβασμό στη λειτουργία και τις αποφάσεις των οργάνων, σεβασμό στη διαφορετική άποψη -δεν χρειαζόμαστε εξιλαστήρια θύματα, ούτε κυνήγι μαγισσών. Σεβασμό λοιπόν και συγκλίσεις, οι οποίες δεν ακυρώνουν το πολιτικό σχέδιο.
-Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τις 100 πρώτες ημέρες εάν εκλεγείτε αρχηγός του κόμματος; Πολιτικά, αντιπολιτευτικά και οργανωτικά
Νομίζω ότι οι προτεραιότητες της περιόδου αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές τίθενται αναπόφευκτα από τη συγκυρία των αυτοδιοικητικών εκλογών και την αναγκαιότητα ολόπλευρης στήριξης των αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε δήμους και περιφέρειες.
Ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προέχει το άνοιγμα των τοπικών οργανώσεων στην κοινωνία με όρους τοπικούς και κινηματικούς. Αυτό εξάλλου θα μας επέτρεπε να σκεφτούμε και την παρέμβαση μας στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από σταθερά σχήματα με όρους παρέμβασης τετραετίας. Σε δεύτερο χρόνο πιστεύω ότι επείγει ο εμπλουτισμός των θεσμών μέσα από τους οποίους το κόμμα παράγει νέα γνώση και απαντάει σε σύγχρονα ζητήματα.
Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια άνθηση των επιστημονικών ινστιτούτων με προοδευτικό προσανατολισμό και αυτά θα μπορούσαν να έχουν κεντρικό ρόλο στην δημιουργία δικτύων νέων επιστημόνων που θα μπορούσαν να κληθούν να απαντήσουν στοχευμένα ερωτήματα ή να προετοιμάζουν εις βάθος προοδευτικές πολιτικές. Συνεπώς το όραμα μου είναι ένα κόμμα δίπλα στα καθημερινά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία, αλλά και ένα κόμμα που σκέφτεται και σχεδιάζει το αύριο.
Η σημερινή κυβέρνηση προσφέρει ευκαιρίες για αντιπολίτευση καθώς η ΝΔ απαντάει επικοινωνιακά και επιφανειακά στις διαδοχικές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα της αποζημίωσης. Εμείς θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε μία χώρα ανθεκτική, να σμιλεύσουμε δηλαδή με τέτοιο τρόπο τις ικανότητες του κράτους ώστε να προλαμβάνουμε τις κρίσεις.
Γι' αυτό εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς για την κοινωνία της ανθεκτικότητας, π.χ. στην πολιτική προστασία, στο κοινωνικό κράτος, στο ΕΣΥ. Παράλληλα θεωρώ ότι την αμέσως επόμενη περίοδο θα εμφανιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ανεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης της προηγούμενης τετραετίας γεγονός που ανοίγει πεδία παρέμβασης τόσο εθνικά όσο όμως και στο ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και εν γέννες της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.