«Έως εδώ» για την οπαδική βία, που ταλανίζει επί 10ετίες το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ήταν το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  και ο πρόεδρος της UEFA, Aλεξάντερ Τσέφεριν, ύστερα από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, στα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι του λεγόμενου «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήτοι ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Αλαφούζος από τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης από την ΑΕΚ και ο στενός συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιντιάν, από τον ΠΑΟΚ, αλλά και οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αποστολή μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας, αλλά και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας» και διεμήνυσε ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ακόμη και για προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.

«Καρκίνος» του ποδοσφαίρου

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». Ωστόσο, στο φόντο των άκομψων αιτιάσεων του προέδρου της Κροατίας τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη δέχονται υποδείξεις από καμιά άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».

Στο ίδιο επίπεδο αποφασιστικότητας εμφανίστηκε και ο ισχυρός άνδρας της UEFA, ο οποίος αφού δεσμεύθηκε να μην επαναληφθούν περιστατικά βίας σαν αυτό που οδήγησε στον άδικο χαμό του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα: «Πρόκειται για "καρκίνο" του ποδοσφαίρου και αυτοί δεν είναι φίλοι του ποδοσφαίρου. Μην τους αποκαλείτε φίλους του ποδοσφαίρου γιατί δεν είναι. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις ηλίθιες ιδέες τους. Δεν μπορώ να είμαι πιο ευγενικός, κ. πρωθυπουργέ. Νομίζω ότι φτάσαμε -και είμαι ευγνώμων στον κ. πρωθυπουργό, γιατί έχουμε την ίδια άποψη στο ζήτημα αυτό- σε μια στιγμή που πρέπει να πούμε ‘‘αρκετά’’, ‘‘αρκετά πια’’. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και θα το σταματήσουμε».

Σε θέσεις μάχης η ΕΛ.ΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» επιμένουν εξάλλου ότι τις επόμενες εβδομάδες -και πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- οι αρμόδιοι υπουργοί και συγκεκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις που δόθηκαν μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη.

Με το δεδομένο πως τα κρούσματα οπαδικής βίας λαμβάνουν χώρα εκτός των γηπέδων και συχνά σε χρόνο ανεξάρτητο από αθλητικές συναντήσεις, στην κυβέρνηση δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στις προληπτικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται βέβαιη η ενεργότερη εμπλοκή περισσότερων διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς τα περισσότερα ραντεβού για επεισόδια κλείνονται πλέον μέσω διαδικτύου και social media. Επίσης δρομολογείται και η εμπλοκή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς ο χουλιγκανισμός αποτελεί μία μόνο εκδοχή μιας γενικότερης παραβατικότητας, που μπορεί να περιλαμβάνει και τον νόμο περί ναρκωτικών.

Ακόμη ένα κεφάλαιο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, είναι οι θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε περίπτωση παραβίασης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αυτές θα μπορούν να σφραγίζονται για 2 ή 3 αγωνιστικές και σε περίπτωση υποτροπής ακόμη και έως το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν. Σε επίπεδο ποινών, καίτοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως το πλαίσιο έχει ήδη αυστηροποιηθεί από την προηγούμενη 4ετία, υπάρχει προβληματισμός για την έκτιση των ποινών.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως έμφαση θα δοθεί στον δραστικό περιορισμό της μετατροπής των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με την οπαδική βία, ώστε μέρος αυτών να εκτίονται στη φυλακή.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/8