Η αναβάθμιση των ελληνο-ινδικών σχέσεων σε διμερή συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα είναι το επιστέγασμα της χθεσινής, ιστορικού χαρακτήρα, επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Ελλάδα και των επαφών που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με την Πρόεδρο της Δη- μοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η παρουσία του Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας -ύστερα από 40 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην Αθήνα και εν προκειμένω της Ίντιρα Γκάντι το μακρινό 1983- μαρτυρά, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, τη βούληση των δύο πλευρών να αναβαθμίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να επεκτείνουν τις συνέργειές τους σε μια μεγάλη γκάμα πεδίων, από την οικονομία και την άμυνα έως τις υποδομές, τον πολιτισμό και τις τεχνολογίες αιχμής.

Δεν είμαστε μακριά

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια νέα αφετηρία στις σχέσεις Αθήνας - Νέου Δελχί σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε τη μεγάλη μας χαρά να αναβαθμίσουμε τώρα τη συνεργασία μας σε Στρατηγική Σχέση, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η Ελλάδα και η Ινδία βρίσκονται στην πραγματικότητα πολύ εγγύτερα από τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει».

Από την πλευρά του, ο Ινδός ομόλογός του επεσήμανε ότι «σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην παιδεία». Εξάλλου, οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών μαρτυρούν ότι σε γεωπολιτικό επίπεδο, Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται στην ίδια όχθη, θεωρώντας αμφότερες ότι η εμπέδωση της θαλάσσιας ασφάλειας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν την κορωνίδα των διεθνών σχέσεων, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα και στην κοινή δήλωση, που υιοθετήθηκε. «Ειδικά σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής και πολέμου στην Ουκρανία, γεγονότων που καθιστούν δηλαδή ακόμα πιο επιτακτική την τήρηση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, [...] συμφωνήσαμε ότι συμπλέουμε απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -πεδίο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας τη σύμπτωση προσεγγίσεων ανάμεσα στις δύο διαχρονικά ναυτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι «στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες, ενώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την κυβερνοασφάλεια. Τόσο στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ως φίλοι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου», πιστοποιώντας ότι Ελλάδα και Ινδία έχουν κοινή οπτική σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις, ιδίως σε μια περίοδο όπου η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει μείζονες προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο. Με δεδομένες, δε, τις πολύ στενές σχέσεις του Πακιστάν με την Τουρκία και την προσέγγισή τους σε μια αναθεωρητική ατζέντα, η ινδική πλευρά θεωρεί ότι διπλωματικά βρίσκεται πιο κοντά στην ελληνική στάση σε όλα τα επίπεδα προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων και την προάσπιση του διεθνούς δικαίου.

Οικονομική συνεργασία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι δεν λησμόνησαν να υπογραμμίσουν τα τεράστια περιθώρια εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. «Υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό, από τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μετά την υπογραφή, χθες, και του σχετικού μνημονίου, μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρώτος στόχος να διπλασιάσουμε, γιατί όχι, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές μας εμπόριο, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Στο ίδιο διάστημα να προχωρήσουμε σε πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμα πιο κοντά τους δύο λαούς, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στις επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στην Ινδία ή οι ινδικές εταιρείες μπορούν να κάνουν στην πατρίδα μας», επέμεινε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στόχο που, όπως φαίνεται, συμμερίστηκε απόλυτα και ο Ινδός πρωθυπουργός: «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. Μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία». Επιπλέον γνωστοποίησε πως οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν μια συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα προωθήσουμε τον πολιτισμό και τις μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα».

Αεροπορική σύνδεση

Αναφερόμενος στις προοπτικές σύσφιγξης των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επέμεινε, δε, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πυκνώσουν την παρουσία τους στην Ινδία και εν προκειμένω σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, τα φάρμακα, η ναυτιλία και η τεχνολογία.

Και οι δύο ηγέτες, επίσης, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών, που κατακαίνε δασικές εκτάσεις στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. «Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια, για τη στήριξή σας στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, καθώς η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια μεγάλη δοκιμασία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και της Μεσογείου ολόκληρης, από πρωτοφανείς πυρκαγιές. Ευχαριστώ και πάλι και για την αλληλεγγύη σας αλλά και για την ένταξη αυτού του θέματος στην ατζέντα των συζητήσεών μας. Η μεταφορά εμπειρίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση τεχνολογίας στην πρόληψη των φυσικών απειλών, γίνεται καθοριστική προτεραιότητα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι δεν παρέλειψε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το τεχνολογικό επίτευγμα της Ινδίας να κατακτήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Και πάλι συγχαρητήρια για το τεχνολογικό σας επίτευγμα, την κατάκτηση του νότιου πόλου της Σελήνης από το διαστημικό σας σκάφος. Κύριε πρωθυπουργέ, πράγματι φαίνεται ότι στοχεύετε πολύ ψηλά».

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός απεδέχθη την πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του να επισκεφθεί την Ινδία, κάτι που προγραμματίζεται εντός του 2024.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την αναβάθμιση των ελληνοϊνδικών σχέσεων τόνιζαν ότι υπάρχουν περιθώρια σταδιακής μετατροπής τους σε γεωπολιτικές. «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη μετά το Brexit το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο».
Το ενεργό ενδιαφέρον του επι- χειρηματικού κόσμου της Ινδίας για ενίσχυση των σχέσεων και επαφών του με την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση και στο γεύμα εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ναρέντρα Μόντι.

Οι μπίζνες στο προσκήνιο

Τη συνάντηση συντόνισαν από κοινού ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Περιστέρης και ο γενικός γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μελάς.

Από την ινδική πλευρά συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινδικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, Sujith Haridas, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρ- μακοβιομηχανίας Emcure, Samit Mehta, ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου ITC, Sanjiv Puri, ο διευθύνων σύμβουλος και ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου κατασκευών GMR, Srinivas Bommidala και Ohri Amresh αντίστοιχα, ο επικεφαλής του ομίλου αγροχημικών UPL, Vikram Shroff, ο αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας INTAS, Binish Chudgar, ο εκτελεστικός διευθυντής της κλωστοϋφαντουργίας / παραγωγού-εξαγωγού ενδυμάτων Shahi Exports, Harish Ahujia, καθώς και ο πρόεδρος του ινδικού οργανισμού προώθησης εμπορίου και επενδύσεων EEPC, Arun Garodia.

Ο μεγαλοσταυρός

Η μακραίωνη ιστορική σχέση της Ινδίας με την Ελλάδα κυριάρχησε στη συζήτηση κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον Ινδό πρωθυπουργό για την επιτυχή προσσελήνωση του διαστημικού σκάφους «Chandrayaan-3» και τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας ανάσχεσης και αντιστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο Ν. Μόντι εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τις φωτιές που μαίνονται στην Ελλάδα και εστίασε στην επιτυχή προσσελήνωση του ινδικού διαστημικού σκάφους, προσθέτοντας ότι η επιτυχία αυτή θα ωφελήσει συνολικά τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ινδία ακολουθεί ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στον πρωθυπουργό της Ινδίας το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή