Να τρέξει γρήγορα ο σχεδιασμός για να ξαναγίνει δάσος το πράσινο που κάηκε στην Πάρνηθα και στον Έβρο –ένα σύνθετο και δαπανηρό έργο– επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 11:00 το πρωί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας.

Ο νέος ειδικός σύμβουλος Αμυράς

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί Θεόδωρος Σκυλακάκης και Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο νέος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αρμόδιος γι' αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, Γιώργος Αμυράς. 

Η θητεία του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ως υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αρμόδιου για την προστασία του περιβάλλοντος τη διετία 2021-2023 αποτέλεσε σαφώς πρόκριμα για την επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό του για την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τη δασική πολιτική στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μεθαύριο, Πέμπτη.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

Εκεί, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.  Ήδη χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε ότι οι κυρώσεις θα είναι πολύ πιο αυστηρές για τους πολίτες, αλλά και τους δήμους όσον αφορά στον καθαρισμό των οικοπέδων, ενώ τόνισε ότι πλέον ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μπαίνουν αυτεπάγγελτα στα ακαθάριστα οικόπεδα των ιδιωτών. Αποκάλυψε ότι το κράτος θα εξοπλιστεί με τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο πρόγραμμα "Αιγίς" υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από εκατό drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα».

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Στη σημερινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ταχεία εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων –με εμπλοκή και ιδιωτών–, ώστε να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης της Πάρνηθας και του Έβρου και μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσουν οι πολίτες να βλέπουν απτά αποτελέσματα. Τα έργα αυτά αφορούν στις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, στον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής, σε αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις, με φύτευση χιλιάδων νέων δέντρων, πλατύφυλλων, βραδύκαυστων, που ευδοκιμούν στις σχετικές περιοχές.

Όπως γίνεται και στη Βόρεια Εύβοια, χρηματοδότηση θα υπάρξει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και μέσω των «Ανάδοχων», που θα αναλάβουν δράσεις αποκατάστασης. Με τον χορηγικό αυτό θεσμό μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές. Τα οικεία δασαρχεία ορίζουν τις περιοχές που χρειάζονται προστασία και αποκατάσταση και ο ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση των μελετών και τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων.