Έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί απηύθυνε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Τόνισε πως όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία τους και την πολιτική τους ατζέντα. Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση, παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε δυνάμεις και πως οι πολίτες έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές. Ερωτηθείς τι θα γίνει την επόμενη ημέρα από την εκλογή προέδρου στο κόμμα απάντησε πως θα είμαστε όλοι μαζί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Θέλω να κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία τους και την πολιτική τους ατζέντα. Πρέπει να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί, πρέπει να αποφεύγουμε να αποδίδουμε κρυφές σκοπιμότητες και μομφές και να πάμε σε μια πολιτική διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα κρατηθεί το επίπεδο του διαλόγου όπως ήταν μέχρι τώρα.

Αναφορικά με το debate: Απευθύνω για άλλη μια φορά δημόσια πρόσκληση για μια ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση, δεν πρέπει να τη φοβηθούμε. Νομίζω ότι θα είχε βοηθήσει την προσπάθειά μας. Η 7η του μήνα είναι μια μέρα κενή για όλους μας, όλοι βρίσκουμε χρόνο για περιοδείες και συνεντεύξεις και πρέπει να οργανωθεί αυτή η συζήτηση.

Κάνω έκκληση να σταματήσουν εκατέρωθεν οι χαρακτηρισμοί, έχει δικαίωμα ο κάθε ένας να κριθεί για την πορεία του και την πολιτική του ατζέντα. Ούτε από τη μια να εκτοξεύονται χαρακτηρισμοί ούτε από την άλλη να αποδίδονται ιδιότητες του τύπου παλαιότητας ή οποιαδήποτε άλλη αξιολόγηση. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να παρουσιάσει την ατζέντα του για το που θέλει να πάει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η παράταξή μας και η χώρα γιατί ο πρόεδρός που θα εκλέξουμε είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός και για αυτό το λόγο νομίζω ότι θα ήταν δόκιμο να γίνει και μια δημόσια συζήτηση. Έχουν διατυπωθεί με κάποιο τρόπο, όχι αυτή τη στιγμή επαρκή ως προς την επικοινωνία με τον κόσμο, οι διαφορετικές απόψεις. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σωστό ένα κόμμα μεγάλο πλουραλιστικό να έχει στις τάξεις του διαφορετικές προσεγγίσεις και όσο κακό είναι να σηκώνονται οι τόνοι τόσο κακό είναι να κρύβονται και οι διαφορές.

Είχαμε ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι ορατό από το φεγγάρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε δύναμη από κομμάτια ψηφοφόρων τα οποία ήταν κεντρώα, κεντροαριστερά, μετριοπαθή τα οποία είχαν αγκαλιάσει το εγχείρημά μας τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως απώλεσε δυνάμεις από τη μεσαία τάξη. Αυτές είναι δύο απλές αλήθειες τις οποίες αν δεν τις παραδεχτείς δημοσίως δεν θα αποκτήσεις επαφή με αυτό που σκέφτεται το κόσμος ο οποίος μας είχε στηρίξει τα προηγούμενα χρόνια και έκανε άλλες επιλογές.

ΔΗΜ: Μπορεί να χαθεί το DNA της Αριστεράς αν κοιτάζετε προς το κέντρο;

Δεν υπάρχει DNA της Αριστεράς χωρίς την προσδοκία της συγκρότησης μιας μεγάλης πλειοψηφίας. Η Αριστερά η οποία αρκείται στο να λεει απλώς την αλήθεια της και να μην βάζει τον πήχη στο να βελτιώνει τη ζωή του λαού δεν είναι η Αριστερά η οποία έχουμε επιλέξει εμείς να υπηρετήσουμε. Υπάρχει την Ελλάδα τέτοιο είδους Αριστεράς που έχει το άγχος απλώς να λεει την αλήθεια της.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης για το ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών: Θα είμαστε όλοι μαζί, θα έχουμε ενότητα αλλά κυρίως πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν την ενότητά μας με το λαό γιατί το χειρότερο που έχει να πάθει ένα κόμμα είναι να πάρει διαζύγιο από τον κόσμο.

ΔΗΜ: Διαγραφές για αυτούς που θα επιμείνουν στα δικά τους;

Έχουμε καταστατικό το οποίο θα πρέπει να τηρείται. Έχουμε ένα ευρύχωρο καράβι το οποίο δεν πρέπει να το προσαράξουμε στο ασφαλές λιμάνι μόνο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρέπει να το ανοίξουμε σε καινούργιες θάλασσες ακόμα και αν έχουν φουρτούνα και δυσκολίες γιατί τα καράβια δεν φτιαγμένα για να μένουν στα λιμάνια. Έχουμε ένα καράβι ευρύχωρο αλλά που πρέπει όλοι να τραβάμε κουπί προς την ίδια μεριά.

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει στο συνέδριο να ψηφίσουν και οι φίλοι εκτός από τα μέλη: Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις, μπορεί να έρθει να δώσει 2€ και να ψηφίσει. Ενδεχομένως να έχουμε δυνατότητες να τη διευρύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία. Σε ότι με αφορά θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρχουν απόλυτες συναινέσεις γύρω από ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή.