Μητσοτάκης για φωτιές: Η μόνη ζημιά που δεν μπορούμε να διορθώσουμε είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής
«Καθοριστικές οι καιρικές συνθήκες»
Με απάντηση στις αιχμηρές «βολές» του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τις πρώτες ημέρες της θητείας της κυβέρνησης ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα και ενώ μαίνεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο του Έβρου για 13η ημέρα.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του έχει υλοποιήσει ήδη το μισό των προεκλογικών της δεσμεύσεων. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο. «Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4%, όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στη ΔΕΘ».
Στην έναρξη της ομιλίας του και σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «γνωρίζαμε –μετά τις εθνικές εκλογές– πως στη Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό, σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα».
«Καθοριστικές οι καιρικές συνθήκες»
«Στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει μία έντονη κυκλικότητα στις πυρκαγιές. Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις φωτιές στη χώρα, τονίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις γης καίγονται. «Δυστυχώς οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια γίνονται ακόμη δυσκολότερες ως προς τη διαχείρισή τους», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών», τόνισε, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πολύ άδικο και πολύ ανέντιμο να δολοφονούνται χαρακτήρες που ρίχνονται στη φωτιά», πρόσθεσε.
«Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο εδώ και 13 ημέρες; Έγινε μία mega φωτιά που με πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια θα σβήσει».
Αυξημένα πρόστιμα και άμεση φυλάκιση και για φωτιά από αμέλεια – «Αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν θα γίνουν ανεκτοί»
Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (31.08.23) κατά την πρωτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα πως οι «αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν θα γίνουν ανεκτοί» και προανήγγειλε πως θα κατατεθούν διατάξεις που θα προβλέπουν αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα πιο απειλητική για όλους μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί απ' όλους μας. Το τελευταίο που περιμένουν οι πολίτες σήμερα είναι ακόμα μία κοκορομαχία. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που το πύρινο μέτωπο στον Έβρο καίει για 13η διαδοχική ημέρα.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά», δήλωσε ο ίδιος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές, ύστερα από αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ωστόσο, είπε, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φορές, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρυσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5-6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.
«Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών»
Ορισμένοι δήμοι έκαναν τη δουλειά τους και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.
Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής και τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.
Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητά μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έχω μιλήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για τη φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά, είπε.
«Θεσμοθετούμε το evros pass»
«Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evros pass, όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης», γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.
Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.
Δείτε βίντεο
Όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του.
Όπως υπογράμμισε: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φoρές, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρυσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανθρωπογενής η φωτιά στον Έβρο
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το αίτιο της μεγάλης φωτιάς στον Εβρο ερευνάται, αλλά είναι περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής και ξέσπασε στα περάσματα των παράνομων μεταναστών, για να τονίσει, ωστόσο, ότι φαινόμενα αυτοδικίας από αυτόκλητους σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά.evros-pass και ευρωπαϊκά κονδύλια
Μεταξύ των μέτρων για την αποκατάσταση, πέρα από τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, θα υπάρξει evros-pass στα πρότυπα του προγράμματος για την Εύβοια, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει πλήρες πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής του Εβρου και της Δαδιάς.Όπως είπε, για τη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη συμφωνήθηκε να υπάρξουν και περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποκατάσταση.
«Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητά μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών», είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για τη φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά», είπε.
«Ας μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ενωμένοι, αυτό θα είναι μία επιτυχία, μία καλή στιγμή της νέας αυτής Βουλής», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.