Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι «Σπαρτιάτες» μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα - Έχουν κατατεθεί προσφυγές
Mε τη νομοθετική ρύθμιση, που υπάρχει ήδη και η οποία απαγορεύει να υπάρχει στην ηγεσία κόμματος καταδικασμένος για αδικήματα, δεν μπορεί να γίνει κάτι καθώς μόνο το Εκλογοδικείο είναι αρμόδιο για τη νομιμότητα του κόμματος.
Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης μπαίνει το κόμμα των «Σπαρτιατών» μετά τις δηλώσεις του προέδρου του, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος έκανε λόγο για εντολές μέσα από την φυλακή σε βουλευτές του, για απειλές κατά της ζωής του και επιθέσεις που έχει δεχθεί και για Greek Mafia.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος έχει προβεί σε αυτές τις καταγγελίες, θα μπορούσε να πάει ο ίδιος και να καταγγείλει με συγκεκριμένα στοιχεία αυτά που έχει ήδη δηλώσει δημοσίως.
Ο ρόλος του Ηλία Κασιδιάρη
Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση που υπάρχει ήδη και η οποία απαγορεύει να υπάρχει στην ηγεσία κόμματος καταδικασμένος για αδικήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, δεν μπορεί να γίνει κάτι, καθώς μόνο το Εκλογοδικείο είναι αρμόδιο για τη νομιμότητα των «Σπαρτιατών». Το κόμμα των «Σπαρτιατών» πέρασε από την εκλογική διαδικασία και μπήκε στη Βουλή, οπότε μόνο το Εκλογοδικείο είναι αρμόδιο και εφόσον υπάρχουν προσφυγές μέχρι τα μέσα Ιουλίου που έληγε η σχετική προθεσμία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι προσφυγές που έχουν ήδη γίνει δεν αφορούν αμιγώς την παραβίαση της νομοθετικής ρύθμισης που απαγορεύει σε ένα κόμμα να έχει εμφανώς ή αφανώς κάποιον στην ηγεσία που έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις των «Σπαρτιατών»
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κόμμα των «Σπαρτιατών» ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για την πιθανή ανάληψη κοινοβουλευτικών μέτρων και συνεπειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και εκτιμήσεις νομικών, η πιθανότητα να προκύψει μία νέα νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει να «πατά» επάνω στην ήδη υπάρχουσα.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποδεικνύεται πως καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, στην προκειμένη περίπτωση ο Ηλίας Κασιδιάρης, λειτουργεί ως το υποκρυπτόμενο πρόσωπο πίσω από το κόμμα.
Πότε μπορεί να ξαναγίνουν εκλογές
«Και μόνο το γεγονός ότι ένα κόμμα που έχει μπει στη Βουλή δεν έχει εμφανές καταστατικό με κάθαρες διατάξεις εσωκομματικής δημοκρατίας είναι πάρα πολύ ανησυχητικό από μόνο του» τόνισε ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Απόστολο Μαγγηριάδη για τους Σπαρτιάτες και στη συνέχεια πρόσθεσε «από εκεί και πέρα φαίνεται ότι υπάρχει μια διαδικασία απώλειας, θα έλεγα της εσωτερικής εμπιστοσύνης των βουλευτών των Σπαρτιατών προς τον πρόεδρό τους. Και αυτό δείχνει δύο πράγματα πολύ σημαντικά. Πρώτον, ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήταν το κόμμα το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές. Πίσω από αυτό το κόμμα βρισκόταν κάποιο άλλο κόμμα ή για να το πω πιο νομικά, το κόμμα αυτό χρησίμευε ως προκάλυμμα κάποιου άλλου κόμματος ή κάποιου άλλου προσώπου. Και δεύτερον, ότι ο ίδιος ο κύριος Στίγκας δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός του συγκεκριμένου κόμματος και αυτά είναι συμπεράσματα και θεσμικά αλλά και νομικά».
Σε ερώτηση του Απόστολου Μαγηριάδη για το τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που διαπιστωθούν τα παραπάνω νομικά ο Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε ότι «έχουμε μια δίκη μπροστά μας. Όχι άμεσα, αλλά από τη στιγμή που έχουν ασκηθεί προσφυγές κατά της νομιμότητας συμμετοχής των Σπαρτιατών στις τελευταίες εκλογές, όχι σε σχέση με την απόφαση του Αρείου Πάγου που του επέτρεψε να λάβει μέρος, αλλά για την ίδια τη συμμετοχή, αν αυτή ήτανε νόμιμη. Αυτό έχει να το κρίνει μπροστά του το Εκλογοδικείο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και όλα αυτά που γίνονται μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού αλλά και της νομικής κοινότητας αυτές τις μέρες αποτελούν αποδεικτικό υλικό».
Στο αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν και τις έδρες τους οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το κόμμα των Σπαρτιατών ο κ. Μποτόπουλος είπε ότι «αν κρίνει το Εκλογοδικείο ότι κακώς δηλαδή παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, συμμετείχε ένα κόμμα ως προκάλυμμα κάποιου άλλου κόμματος, τότε το Εκλογοδικείο έχει δύο οδούς: είτε να ακυρώσει πλήρως τις εκλογές και να ξαναγίνουν εκλογές είτε να χάσουν τις θέσεις τους οι 12 βουλευτές και να αναπληρωθούν αυτοί και πάλι με δύο τρόπους: είτε από τα υπόλοιπα κόμματα με τη σειρά που είχαν αποτέλεσμα ή να προκηρυχθούν εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό και θεσμικά και πολιτικά και πόσο κρίσιμο είναι αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες».
Σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών και το εάν οι 11 βουλευτές του κόμματος σχηματίζοντας μια νέα ΚΟ στη Βουλή μπορούν να την πάρουν ο κ. Μποτόπουλος εξήγησε ότι η κρατική χρηματοδότηση γίνεται σε κόμμα και όχι σε βουλευτές. «Από τη στιγμή λοιπόν που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες στην παρούσα Βουλή, οι Σπαρτιάτες θα λαμβάνουν τη χρηματοδότηση αυτή. Τώρα αυτό που τίθεται ως ζήτημα είναι ποιος θα διαχειρίζεται και είδατε και στις δηλώσεις ευθέως ότι τίθεται αυτό το θέμα ποιος δεν διαχειρίζεται το χρήμα, την κρατική χρηματοδότηση. Και σε αυτό ο νόμος απαντά: αυτόν τον οποίο ορίζουν τα καταστατικά όργανα του κινήματος, δηλαδή μέχρι στιγμής ο κύριος Στίγκας. Εάν αλλάξει η σύνθεση και εδώ πρέπει να πούμε ότι για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα δεν αρκούν πέντε, αλλά χρειάζονται δέκα πλέον βουλευτές […] Αυτή τη στιγμή αν του πάρουν όχι μόνο την αρχηγία, αλλά σχηματίσουν και μία κοινοβουλευτική ομάδα 10 βουλευτών και όχι μόνο 5, τότε ενδεχομένως, αλλά υπό την κρίση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου της οικονομικής χρηματοδότησης από την ίδια τη Βουλή και με δικαστικούς, τότε ενδεχομένως αυτή η χρηματοδότηση θα πάει στον καινούργιο σχηματισμό».
Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: