«Το λυτρωτικό και απελευθερωτικό για την Ελληνική κοινωνία και τη χώρα μήνυμα της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974 παραμένει πάντα επίκαιρο και αποτελεί το πλαίσιο των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών αξιών και των αρχών μας για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου για τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, η ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. Μιλούσε για την εξάρτησή μας από τις ξένες δυνάμεις και τις πολυεθνικές. Αλλά όχι μόνο. Μιλούσε και για τις εσωτερικές δομές εξάρτησης που μετέτρεπαν την Ελλάδα σε πελατειακό "ξέφραγο αμπέλι"»

«Πικρή η πείρα του ελληνικού λαού από τους κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου οι απανωτές κρίσεις που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν ρίζα σε αυτές τις εξαρτησιακές πελατειακές δομές που, όπως σημειώνει, «διαβρώνουν το κράτος, υπονομεύουν δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα που χωρίς αιδώ λεηλατούν τους πόρους του ελληνικού λαού αντί να επενδύουν στο ευρύτερο κοινό καλό. Από την υγεία, την παιδεία μέχρι και το πολύπαθο περιβάλλον».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απισημαίνει πώς η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη απαιτεί «κάθε εξουσία να πηγάζει από το Λαό, να εκφράζει το Λαό και να υπηρετεί το Λαό, πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, τον περιφερειακά αποκεντρωμένο κοινωνικό προγραμματισμό της οικονομίας, με αυτοδιαχείριση και συμμετοχή εργαζόμενων, τη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Ας δώσουμε το παρόν δίνοντας αυτό το νόημα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί η 3η Σεπτέμβρη μας καλεί και σήμερα, να αγωνιστούμε για περισσότερη δημοκρατία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας και της χώρας. Για τη ριζική, δημοκρατική, δίκαιη και συμμετοχική Αλλαγή της χώρας. Για να οδηγηθεί με αξιοπρέπεια ο Ελληνισμός σε ένα βιώσιμο μέλλον», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.