Tην ανάγκη επανίδρυσης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ «από τα κάτω» επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας με δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ. «Να χτίσουμε το κόμμα από την αρχή. Να αποφασίζουν τα μέλη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ήρθα για να μείνω»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε το βράδυ της Κυριακής τους εκπροσώπους του Τύπου για ένα ποτό κάτω από την Ακρόπολη, εμφανίστηκε ξαφνιασμένος από την ανταπόκριση του κόσμου, ο οποίος καθημερινά του τηλεφωνεί και του εκφράζει τη συμπαράστασή του. Κάνοντας, μάλιστα, χιούμορ αναφέρθηκε στην «Ελληνίδα μάνα», δηλαδή στη μητέρα του, η οποία προκειμένου να του μιλήσει τον καλεί στο κινητό, το σταθερό, αλλά και από τις εφαρμογές στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, καθώς πλέον δεν μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί του.

Σε ερώτηση για την υφιστάμενη εσωκομματική κατάσταση, ο ίδιος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολύ αξιόλογο δυναμικό, πρέπει όμως να βρούμε τον τρόπο να αξιολογήσουμε και, αναλόγως, να αξιοποιήσουμε το στελεχιακό δυναμικό του». Από τη φιλική συζήτηση δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για την «επόμενη μέρα» και το σενάριο μη εκλογής του, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντάει με βεβαιότητα: «Εγώ ήρθα για να μείνω. Είμαι ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα παραμείνω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα». Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου, σχολίασε «αν η αλήθεια πουλάει, να την πουλάμε όλη την ώρα!».

Από τη συνάντηση, πάντως, δεν έλειψαν τα πειράγματα για το γεγονός ότι εμφανίστηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με κοστούμι και γραβάτα. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να δείξει πως ό,τι κάνει το κάνει με επαγγελματισμό, θεωρώντας παράλληλα ότι απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, που τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον.

Ο δρόμος προς τη Βουλή

Το μεγάλο ερώτημα είναι προφανώς με ποια ομάδα θα πορευθεί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πολλοί υποστηρίζουν πως αδύναμο σημείο του είναι ότι, πέρα από τον ίδιο και τον Παύλο Πολάκη, το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει άλλα στελέχη του επιτελείου του.

Μεγάλο επίσης ζητούμενο στην όλη διαδικασία είναι και το πώς θα εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή, εάν κερδίσει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σίγουρα θα στραφεί στην Έφη Αχτσιόγλου -δίνοντάς της τη θέση της προέδρου της Κ.Ο.-, καθώς την εκτιμά ιδιαίτερα, ενώ έχει πολύ καλή χημεία μαζί της και δεν κρύβει τον θαυμασμό του.

Άλλοι «δείχνουν» και προς τον Σωκράτη Φάμελλο, τον οποίο θεωρεί ιδιαίτερα επιτυχημένο στον ρόλο του.

Υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν τον τρόπο ο Κασσελάκης να βρεθεί στη Βουλή μέσω της παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου, ο οποίος κατέχει την έδρα της Ομογένειας. Σε αυτή την περίπτωση η έδρα πάει στον Κασσελάκη, ως δεύτερο εκπρόσωπο της Ομογένειας, αν και, όπως λένε συνεργάτες του, δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει κάτι τέτοιο από τον βουλευτή Επικρατείας.

Οι συνεργασίες

Το σίγουρο ακόμα είναι ότι θα επιδιώξει συνεργασία με τον Νίκο Παππά, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετική σχέση και ο προγραμματικός τους λόγος συγκλίνει, όπως λένε συνεργάτες του, ενώ δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη συνεργασία με τον Στέφανο Τζουμάκα.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να είναι ο μεγάλος άγνωστος για τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα την κουλτούρα και τις απόψεις του, αντιλαμβάνεται πάντως τη δυσκολία της συνεργασίας λόγω των πολιτικών διαφορών.

Σε ό,τι αφορά τον μέντορά του Παύλο Πολάκη σκοπεύει να τον επαναφέρει ως επικεφαλής στον τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου τον αντικατέστησε ο Αλέξης Τσίπρας, ως ποινή για το γεγονός ότι αμφισβήτησε και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι δικοί του άνθρωποι επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι με την αναμόρφωση που θα γίνει το κόμμα θα αποκτήσει ακόμα περισσότερα ερείσματα στην κοινωνία.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στις ερωτήσεις που δέχεται καθημερινά από πολίτες απαντά: «Είμαι ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα». Όταν μάλιστα τον ρωτούν τι θα κάνει αν χάσει, αφήνει να εννοηθεί ότι θα ασχοληθεί με την κοινωνική δράση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τον Έβρο, δηλώνοντας μάλιστα ότι «αφού δεν ήρθε ο πρωθυπουργός στην εθνική οικολογική καταστροφή του Έβρου… κάποιος έπρεπε να έρθει».