ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοντογεώργης στα Παραπολιτικά 90,1: Η κλιματική κρίση ανατρέπει τους σχεδιασμούς - Χρειάζεται ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στον Έβρο, είπε πως θα γίνει αποτίμηση των ζημιών στο δάσος της Δαδιάς
«Σημαντική η ζημιά από τις φετινές πυρκαγιές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Τόνισε πως η κλιματική κρίση ανατρέπει τους σχεδιασμούς, ενώ είπε πως χρειάζεται ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στον Έβρο, είπε πως θα γίνει αποτίμηση των ζημιών στο δάσος της Δαδιάς.
ΔΗΜ: Είχαμε όμως πολλούς νεκρούς, είχαμε σχεδόν 30 ανθρώπους
Έχετε δίκιο δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί πέρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και δυστυχώς υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη λεω όμως ότι σίγουρα ύστερα από μεγάλες καταστροφές όπως είχαμε και φέτος πάντοτε υπάρχει ένας ανασχεδιασμός κα μια αξιοποίηση των διδαγμάτων κάθε περιόδου. Δυστυχώς η κλιματική κρίση και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που πολλές φορές ανατρέπουν και τους σχεδιασμούς και για αυτό θα πρέπει να αξιοποιούμε και τα τεχνολογικά εργαλεία και την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το φαινόμενο που πλέον έχει λάβει παγκόσμια διάσταση προκειμένου να μπορούμε κατά το δυνατόν να απομειώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Δυστυχώς υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη γιατί το δάσος της Δαδιάς πολλές φορές αποτελεί ένα διάδρομο των διακινητών και των ανθρώπων που αναζητούν μια διαφορετική τύχη. Προφανώς όλοι θλιβόμαστε από αυτό που έγινε και προφανώς υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων που αφορά και την προστασία των συνόρων αλλά βέβαια και του οικοσυστήματος προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.
Αναφορικά με την δασική υπηρεσία: Προχωρήσαμε σε μια κομβική θεσμική αλλαγή από πού ήταν η δασική υπηρεσία ασυντόνιστη και ακέφαλη στις αποκεντρωμένες πέρασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπάρχει μια πολύ καλύτερη συνεργασία με την Πυροσβεστική και κατά τη διάρκεια της πρόληψης με τις αντιπυρικές ζώνες και τους καθαρισμούς αλλά και κατά τη διάρκεια της καταστολής της φωτιάς, οι δασικοί συμβουλεύουν και βρίσκονται μαζί με τους πυροσβέστες στα πεδία των μαχών και βέβαια και για την αποκατάσταση όπως ξέρετε οι δασικές υπηρεσίες προχωρούν άμεσα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, στις μελέτες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Από εκεί και πέρα όντως χρειάζεται ενίσχυση η δασική υπηρεσία και υπάρχει ένα πλαίσιο σε αυτό, μην ξεχνάτε ότι έχουμε συστήσει και το σώμα των ΕΜΟΔΕ ήδη 500 επιχείρησαν μέσα στα δάση μας ταυτόχρονα όμως η προσπάθεια και η ανακατεύθυνση που μπορεί να υπάρχει σε πόρους και σε άλλες διαδικασίες αφορά κυρίως τις τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να μας βοηθήσουν κυρίως στο στάδιο της πρόληψης.
Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο: Στον Έβρο προφανώς έχει γίνει μια μεγάλη οικολογική ζημιά και υπήρχε και μια παραγωγική ζημιά γιατί υπήρχαν και κάποιες καλλιέργειες, από εκεί και πέρα και όλο το τοπίο προκαλεί ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα και συνθήκες στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός θέλει να ακούσει τους ανθρώπους της περιοχής, θέλει να ακούσει τους ανθρώπους από τις κοινότητες που έχουνε πληγεί. Θα γίνει μια αποτίμηση της ζημιάς που έχει γίνει στο δάσος της Δαδιάς και θα πούμε κάποια πράγματα και για την αποκατάσταση αλλά και την προστασία του δάσους που έχει απομείνει και σίγουρα θα υπάρχουν και συζητήσεις που αφορούν το πλαίσιο ενίσχυσης πολλών παραγωγών της περιοχής που μπορεί να έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την καταστροφή. Ο Έβρος είναι προτεραιότητα για εμάς. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να επισκεφτεί την περιοχή τις προηγούμενες μέρες γιατί ακόμα υπήρχε ενεργό μέτωπο, θα βρεθεί εκεί πριν την ΔΕΘ και θα υπάρχει αυτή η συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινότητες.
Αναφορικά με τα φαινόμενα των σερίφηδων που συνέβησαν στον Έβρο: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει διαχωρίσει τη θέση της από τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν και με το κράτος δικαίου αλλά και με τη φιλοσοφία που διαπνέει την κυβέρνηση αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Το να παρουσιάζεις το πώς έχουνε κάποια γεγονότα σε σχέση με την εξέλιξη των πυρκαγιών ότι είχες 17 όλως περιέργως φωτιές που εκδηλώθηκαν σε παράλληλο χρόνο στην περιοχή είναι ένα γεγονός το οποίο όμως δεν έχει να κάνει με συνομωσιολογικές θεωρίες , έχει να κάνει με ένα πραγματικό γεγονός. Από εκεί και πέρα και η Δικαιοσύνη κινήθηκε και η Αστυνομία κάνει την έρευνά της και το Πυροσβεστικό Σώμα σε σχέση με την εξέλιξη των φωτιών. Λέω και πάλι ότι δεν είναι δουλειά κανενός όπου και αν αυτός βρίσκεται, να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες υπάρχει διάκριση των εξουσιών, τα όργανα της πολιτείας είναι επιφορτισμένα με αυτό το έργο και κανένας άλλος.
Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των εθνικών δρυμών και η ενσωμάτωση τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος: Η εμπειρία έχει δείξει ότι η επιμέλεια είναι περισσότερη παρά τα αποτελέσματα των πυρκαγιών. Να αποσυνδέσουμε τη διαχείριση γιατί ύστερα και από τις προηγούμενες πυρκαγιές που είχαμε και στη Δαδιά πέρυσι υπήρξε επιμέλεια και από το φορέα διαχείρισης που έχει να κάνει με τα έργα αποκατάστασης, με τις αντιπυρικές και τους καθαρισμούς αντιλαμβάνεστε όμως ότι προφανώς το φαινόμενο ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορούσε να ανασχεθεί με αυτό τον τρόπο. Είναι ένα μοντέλο το οποίο λειτουργεί αλλά βλέπουμε ανάλογα και με την εξέλιξη των πραγμάτων αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται.
Με αφορμή τις αναβολές των χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο Μεταξά: Οι χημειοθεραπείες προχωρούν κανονικά δεν υπάρχει κανένα θέμα στο Μεταξά για τη συγκεκριμένη περίπτωση όμως γίνεται έρευνα γιατί έγινε. Έχουμε αναφέρει ότι η υγεία είναι προτεραιότητα, είναι προτεραιότητα όχι μόνο στα λόγια είναι προτεραιότητα και στις πράξεις από την άποψη ότι αφενός θα πρέπει να δούμε το περίσσευμα ανάπτυξης που η οικονομία δημιουργεί. Το πλεόνασμα ανάπτυξης πως επενδύεται σε τομείς που έχουμε διαχρονικά πρόβλημα όπως η παιδεία και η υγεία. Προχθές στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε μια παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό για το ΕΚΑΒ, προχωρούμε άμεσα σε 800 προσλήψεις και ο στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο σε κάθε περιφέρεια, ένας πύργος ελέγχου προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή τα περιστατικά, ειδικά στα αστικά κέντρα, μέσα σε 10 λεπτά. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται και στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία σημαντικών αναβαθμίσεων. Οι πολίτες θα δουν ορατές αλλαγές το επόμενο διάστημα, θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής.
Αναφορικά με τις παραιτήσεις προσωπικού από το ΕΣΥ: Οι λόγοι παραίτησης είναι πολλοί και διαφορετικοί, εμείς έχουμε κάνει μια προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα και με οικονομική ενίσχυση των απολαβών των γιατρών μας γιατί θα πρέπει θα υπάρχει μια αξιοπρεπής εργασία και οι απολαβές να είναι τέτοιες αλλά βέβαια και οι συνθήκες εργασίας μέσα στο νοσοκομείο να αναβαθμιστούν προκειμένου να κρατήσουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία μας αλλά και να τους ενισχύσουμε με νέο προσωπικό. Αυτή είναι η προσπάθεια που θα γίνει, αυτά είναι τα οποία θα αναφέρει ο Πρωθυπουργός και θα επαναλάβει κάποια εξ αυτών και στη ΔΕΘ γιατί είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς που χρειάζεται μια βελτίωση των υπηρεσιών. Οι επιδόσεις του κράτους θα πρέπει να είναι καλύτερες σε αυτό τον τομέα.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης: Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να βρεθούμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή μέσα σε 500 μέρες να υπάρχει απόφαση, αυτό είναι συνάρτηση σημειακών παρεμβάσεων που θα υπάρχουν και ήδη παρουσιάστηκαν κάποιες στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο που αφορούν τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Αυτό το οποίο έχει σημασία και αποτελεί και μια από τις σημειακές μεταρρυθμίσεις που επόμενου διαστήματος είναι η αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας η οποία θα έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου και εκεί μιλάμε για μια συστημική παρέμβαση.
Ερωτηθείς αν θα περιμένουμε στη ΔΕΘ την εξαγγελία για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: Εμείς αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και μια κοινωνία που έχει αυτοπεποίθηση και είναι δυνατή είναι αυτή που εξασφαλίζει και την ισότητα και την συμπεριληπτικότητα. Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα κάποια στιγμή, προφανώς στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία.
Αναφορικά με το θέμα των ταυτοτήτων: Υπάρχει μια προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το λόγο ότι θα πρέπει να διευκολύνονται οι μετακινήσεις αλλά και οι συναλλαγές εντός και εκτός χώρας επομένως σε αυτή την αλλαγή προχωράμε. Εξηγούμε και θα συνεχίσουμε να εξηγούμε και πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση για ποιο λόγο προχωρούμε σε αυτές τις αλλαγές. Δεν κρύβεται κάτι πίσω από αυτό είναι μια προσαρμογή που πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποια συνομωσία ούτε κάποια αδιόρατη δύναμη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Ήταν μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη γιατί υπήρχαν ταυτόχρονα μεγάλα μέτωπα και μεγάλες φωτιές και παρά την προετοιμασία που είχε προηγηθεί και το γεγονός ότι αυτή την χρονιά είχαμε και περισσότερα μέσα το μέγεθος των φαινομένων και πως αυτά εξελίχθησαν δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Η ζημιά είναι σημαντική και στη Δαδιά και σε άλλες περιοχές της χώρας βέβαια σε προτεραιότητα πάντα είχαμε την προστασία των ανθρώπινων ζωών και βέβαια του φυσικού περιβάλλοντος.ΔΗΜ: Είχαμε όμως πολλούς νεκρούς, είχαμε σχεδόν 30 ανθρώπους
Έχετε δίκιο δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί πέρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και δυστυχώς υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη λεω όμως ότι σίγουρα ύστερα από μεγάλες καταστροφές όπως είχαμε και φέτος πάντοτε υπάρχει ένας ανασχεδιασμός κα μια αξιοποίηση των διδαγμάτων κάθε περιόδου. Δυστυχώς η κλιματική κρίση και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που πολλές φορές ανατρέπουν και τους σχεδιασμούς και για αυτό θα πρέπει να αξιοποιούμε και τα τεχνολογικά εργαλεία και την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το φαινόμενο που πλέον έχει λάβει παγκόσμια διάσταση προκειμένου να μπορούμε κατά το δυνατόν να απομειώσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Δυστυχώς υπήρχε αυτή η τραγική κατάληξη γιατί το δάσος της Δαδιάς πολλές φορές αποτελεί ένα διάδρομο των διακινητών και των ανθρώπων που αναζητούν μια διαφορετική τύχη. Προφανώς όλοι θλιβόμαστε από αυτό που έγινε και προφανώς υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων που αφορά και την προστασία των συνόρων αλλά βέβαια και του οικοσυστήματος προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.
Αναφορικά με την δασική υπηρεσία: Προχωρήσαμε σε μια κομβική θεσμική αλλαγή από πού ήταν η δασική υπηρεσία ασυντόνιστη και ακέφαλη στις αποκεντρωμένες πέρασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Υπάρχει μια πολύ καλύτερη συνεργασία με την Πυροσβεστική και κατά τη διάρκεια της πρόληψης με τις αντιπυρικές ζώνες και τους καθαρισμούς αλλά και κατά τη διάρκεια της καταστολής της φωτιάς, οι δασικοί συμβουλεύουν και βρίσκονται μαζί με τους πυροσβέστες στα πεδία των μαχών και βέβαια και για την αποκατάσταση όπως ξέρετε οι δασικές υπηρεσίες προχωρούν άμεσα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, στις μελέτες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Από εκεί και πέρα όντως χρειάζεται ενίσχυση η δασική υπηρεσία και υπάρχει ένα πλαίσιο σε αυτό, μην ξεχνάτε ότι έχουμε συστήσει και το σώμα των ΕΜΟΔΕ ήδη 500 επιχείρησαν μέσα στα δάση μας ταυτόχρονα όμως η προσπάθεια και η ανακατεύθυνση που μπορεί να υπάρχει σε πόρους και σε άλλες διαδικασίες αφορά κυρίως τις τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να μας βοηθήσουν κυρίως στο στάδιο της πρόληψης.
Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο: Στον Έβρο προφανώς έχει γίνει μια μεγάλη οικολογική ζημιά και υπήρχε και μια παραγωγική ζημιά γιατί υπήρχαν και κάποιες καλλιέργειες, από εκεί και πέρα και όλο το τοπίο προκαλεί ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα και συνθήκες στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός θέλει να ακούσει τους ανθρώπους της περιοχής, θέλει να ακούσει τους ανθρώπους από τις κοινότητες που έχουνε πληγεί. Θα γίνει μια αποτίμηση της ζημιάς που έχει γίνει στο δάσος της Δαδιάς και θα πούμε κάποια πράγματα και για την αποκατάσταση αλλά και την προστασία του δάσους που έχει απομείνει και σίγουρα θα υπάρχουν και συζητήσεις που αφορούν το πλαίσιο ενίσχυσης πολλών παραγωγών της περιοχής που μπορεί να έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την καταστροφή. Ο Έβρος είναι προτεραιότητα για εμάς. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να επισκεφτεί την περιοχή τις προηγούμενες μέρες γιατί ακόμα υπήρχε ενεργό μέτωπο, θα βρεθεί εκεί πριν την ΔΕΘ και θα υπάρχει αυτή η συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινότητες.
Αναφορικά με τα φαινόμενα των σερίφηδων που συνέβησαν στον Έβρο: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει διαχωρίσει τη θέση της από τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν και με το κράτος δικαίου αλλά και με τη φιλοσοφία που διαπνέει την κυβέρνηση αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Το να παρουσιάζεις το πώς έχουνε κάποια γεγονότα σε σχέση με την εξέλιξη των πυρκαγιών ότι είχες 17 όλως περιέργως φωτιές που εκδηλώθηκαν σε παράλληλο χρόνο στην περιοχή είναι ένα γεγονός το οποίο όμως δεν έχει να κάνει με συνομωσιολογικές θεωρίες , έχει να κάνει με ένα πραγματικό γεγονός. Από εκεί και πέρα και η Δικαιοσύνη κινήθηκε και η Αστυνομία κάνει την έρευνά της και το Πυροσβεστικό Σώμα σε σχέση με την εξέλιξη των φωτιών. Λέω και πάλι ότι δεν είναι δουλειά κανενός όπου και αν αυτός βρίσκεται, να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες υπάρχει διάκριση των εξουσιών, τα όργανα της πολιτείας είναι επιφορτισμένα με αυτό το έργο και κανένας άλλος.
Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των εθνικών δρυμών και η ενσωμάτωση τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος: Η εμπειρία έχει δείξει ότι η επιμέλεια είναι περισσότερη παρά τα αποτελέσματα των πυρκαγιών. Να αποσυνδέσουμε τη διαχείριση γιατί ύστερα και από τις προηγούμενες πυρκαγιές που είχαμε και στη Δαδιά πέρυσι υπήρξε επιμέλεια και από το φορέα διαχείρισης που έχει να κάνει με τα έργα αποκατάστασης, με τις αντιπυρικές και τους καθαρισμούς αντιλαμβάνεστε όμως ότι προφανώς το φαινόμενο ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορούσε να ανασχεθεί με αυτό τον τρόπο. Είναι ένα μοντέλο το οποίο λειτουργεί αλλά βλέπουμε ανάλογα και με την εξέλιξη των πραγμάτων αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται.
Με αφορμή τις αναβολές των χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο Μεταξά: Οι χημειοθεραπείες προχωρούν κανονικά δεν υπάρχει κανένα θέμα στο Μεταξά για τη συγκεκριμένη περίπτωση όμως γίνεται έρευνα γιατί έγινε. Έχουμε αναφέρει ότι η υγεία είναι προτεραιότητα, είναι προτεραιότητα όχι μόνο στα λόγια είναι προτεραιότητα και στις πράξεις από την άποψη ότι αφενός θα πρέπει να δούμε το περίσσευμα ανάπτυξης που η οικονομία δημιουργεί. Το πλεόνασμα ανάπτυξης πως επενδύεται σε τομείς που έχουμε διαχρονικά πρόβλημα όπως η παιδεία και η υγεία. Προχθές στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε μια παρουσίαση από τον αρμόδιο υπουργό για το ΕΚΑΒ, προχωρούμε άμεσα σε 800 προσλήψεις και ο στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο σε κάθε περιφέρεια, ένας πύργος ελέγχου προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή τα περιστατικά, ειδικά στα αστικά κέντρα, μέσα σε 10 λεπτά. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται και στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία σημαντικών αναβαθμίσεων. Οι πολίτες θα δουν ορατές αλλαγές το επόμενο διάστημα, θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής.
Αναφορικά με τις παραιτήσεις προσωπικού από το ΕΣΥ: Οι λόγοι παραίτησης είναι πολλοί και διαφορετικοί, εμείς έχουμε κάνει μια προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα και με οικονομική ενίσχυση των απολαβών των γιατρών μας γιατί θα πρέπει θα υπάρχει μια αξιοπρεπής εργασία και οι απολαβές να είναι τέτοιες αλλά βέβαια και οι συνθήκες εργασίας μέσα στο νοσοκομείο να αναβαθμιστούν προκειμένου να κρατήσουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία μας αλλά και να τους ενισχύσουμε με νέο προσωπικό. Αυτή είναι η προσπάθεια που θα γίνει, αυτά είναι τα οποία θα αναφέρει ο Πρωθυπουργός και θα επαναλάβει κάποια εξ αυτών και στη ΔΕΘ γιατί είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς που χρειάζεται μια βελτίωση των υπηρεσιών. Οι επιδόσεις του κράτους θα πρέπει να είναι καλύτερες σε αυτό τον τομέα.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης: Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να βρεθούμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή μέσα σε 500 μέρες να υπάρχει απόφαση, αυτό είναι συνάρτηση σημειακών παρεμβάσεων που θα υπάρχουν και ήδη παρουσιάστηκαν κάποιες στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο που αφορούν τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Αυτό το οποίο έχει σημασία και αποτελεί και μια από τις σημειακές μεταρρυθμίσεις που επόμενου διαστήματος είναι η αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας η οποία θα έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου και εκεί μιλάμε για μια συστημική παρέμβαση.
Ερωτηθείς αν θα περιμένουμε στη ΔΕΘ την εξαγγελία για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών: Εμείς αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και μια κοινωνία που έχει αυτοπεποίθηση και είναι δυνατή είναι αυτή που εξασφαλίζει και την ισότητα και την συμπεριληπτικότητα. Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα κάποια στιγμή, προφανώς στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία.
Αναφορικά με το θέμα των ταυτοτήτων: Υπάρχει μια προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το λόγο ότι θα πρέπει να διευκολύνονται οι μετακινήσεις αλλά και οι συναλλαγές εντός και εκτός χώρας επομένως σε αυτή την αλλαγή προχωράμε. Εξηγούμε και θα συνεχίσουμε να εξηγούμε και πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση για ποιο λόγο προχωρούμε σε αυτές τις αλλαγές. Δεν κρύβεται κάτι πίσω από αυτό είναι μια προσαρμογή που πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποια συνομωσία ούτε κάποια αδιόρατη δύναμη.