ΔΕΘ - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός: Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία - Μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια και Δημόσιο
Η πρωθυπουργική παρέμβαση δεν μπορεί να προσλάβει τον οραματικό - πανηγυρικό χαρακτήρα που παραδοσιακά έχουν οι πρωθυπουργικές ομιλίες στη ΔΕΘ
Η αναβολή της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την καθιερωμένη ομιλία του αλλά και τη συνέντευξη Τύπου, που μετατέθηκε στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν συνεπάγεται αλλαγές μόνο στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα, αλλά είναι εύλογο και επόμενο να μεταβάλει ουσιωδώς το ύφος και το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής παρέμβασης.
Πλέον, η πρωθυπουργική παρέμβαση δεν μπορεί να προσλάβει τον οραματικό - πανηγυρικό χαρακτήρα που παραδοσιακά έχουν οι πρωθυπουργικές ομιλίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να επιμένουν πως στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί το σχέδιο ανάταξης και προσαρμογής του κρατικού μηχανισμού στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης.
«Επείγουν η συνολική αλλαγή κουλτούρας, ένας πολυσύνθετος σχεδιασμός, επιπρόσθετα μέσα και πόροι», συνοψίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που αναμένεται να ξεδιπλωθεί τα επόμενα 24ωρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιτάχυνση του προγράμματος «Αιγίς», ύψους κοντά στα δύο δισ. ευρώ, αφορά το ένα σκέλος. Καλύτερος συντονισμός σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών είναι το άλλο σκέλος των δρομολογούμενων κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι η βούληση του πρωθυπουργού να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα δεκαετιών και με εστίες αναχρονισμού στη λειτουργία του κράτους, όπως το περιέγραψε εύγλωττα κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, παραμένει ισχυρή και εν πολλοίς αδιαπραγμάτευτη.
Μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια και Δημόσιο
Η επικείμενη πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ, όπως τονίζει έτερη κυβερνητική γραμμή πληροφόρησης, θα επικεντρωθεί εκ των πραγμάτων στην περιγραφή ενός Οδικού Χάρτη, την ταχεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχουν να μειώσουν την απόσταση μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και των ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε σειρά τομέων, όπως η Υγεία, το κράτος και η Δικαιοσύνη. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε προ ολίγων 24ώρων για μια «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» δίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σάρκα και οστά στο μείζον πολιτικό πρόταγμα της τρέχουσας 4ετίας.
Συγκεκριμένα, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που υπάρχουν στα δικαστήρια της χώρας.
Βάσει του ρεπορτάζ, οι σχετικές ανακοινώσεις θα αφορούν την οριζόντια αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής ποινών και εν προκειμένω, όταν κάποιος διαπράττει δεύτερη φορά ένα αδίκημα, οποιασδήποτε βαρύτητας, θα εκτίει υποχρεωτικά ένα μέρος της ποινής στη φυλακή και εάν καταδικαστεί κάποιος πρωτόδικα δεν θα λαμβάνει αναστολή, την ώρα που αυξάνονται τα όρια προκειμένου κάποιος κρατούμενος να αιτείται υφ’ όρον απόλυση. Στο σκέλος της επιτάχυνσης των δικών θα προβλέπεται η χορήγηση μίας μόνο αναβολής. Στο κρίσιμο πεδίο της Υγείας φαίνεται να είναι έτοιμος ο νέος νοσοκομειακός χάρτης, ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση των ΤΕΠ (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών).
Εκκρεμεί, επίσης, η ανακοίνωση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του ΕΚΑΒ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός, η οποία και περιλαμβάνει προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού με στόχο εντός του 2024 να έχουν ενταχθεί 800 μόνιμοι εργαζόμενοι, την επανεκπαίδευση όσων υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και την υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των πρώτων βοηθειών που παρέχει στους πολίτες. Επίσης, δρομολογείται η προμήθεια 200-250 ασθενοφόρων, ενώ θα αναβαθμιστούν τα ψηφιακά συστήματα προκειμένου οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κατά την επικείμενη πρωθυπουργική παρέμβαση θα ανακοινωθεί κατά πληροφορίες και η επιστροφή στον δρόμο για 3.500 αστυνομικούς που υπηρετούν στην ασφάλεια υψηλών προσώπων. Πλέον, όπως αναμένεται να πει ο κ. Μητσοτάκης, αν κάποιος αιτείται αστυνομική φύλαξη -αν δεν πληροί τα κριτήρια ή έχει την οικονομική δυνατότητα- θα πληρώνει στο Ελληνικό Δημόσιο τον μισθό του και θα τον διαθέτει.
Πολύ σημαντική θεωρείται και η επικείμενη αναδιοργάνωση του Δημοσίου, μέσω της εισαγωγής νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης, χρηματικής επιβράβευσης για την αποδοτικότητα, αλλά και κυρώσεων - ποινών για την αναποτελεσματικότητα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή