«Απόβαση» στο Στρασβούργο πραγματοποιεί σήμερα η κυβέρνηση , καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοδεία πέντε υπουργών, για να εντείνει την πίεση που ασκεί την τελευταία εβδομάδα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έκτακτα μέτρα στήριξης για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και από τις πλημμύρες και για να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει δημόσια τοποθετηθεί εξαρχής για το ζήτημα αυτό, λέγοντας πως «η Σλοβενία έλαβε μια όχι ευκαταφρόνητη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως οι καταστροφές στις υποδομές ήταν πραγματικά πρωτοφανείς, αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσουμε και εμείς σε πρώτη φάση για την περιοχή του Έβρου, κυρίως -να το τονίσω αυτό- για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας».

Παρά τα στενά περιθώρια που έχει πλέον ο φετινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν τελικά οι κατάλληλοι πόροι για τις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν και τα έργα που πρέπει να γίνουν κυρίως στον Έβρο και στη Θεσσαλία, με την κυβέρνηση να ανησυχεί πως το τελικό κόστος όλων αυτών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Η πίεση που ασκείται παρασκηνιακά ενδέχεται να δώσει άμεσα καρπούς και αυτό θα φανεί συγκεκριμένα αύριο, Τετάρτη, αν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνει κάποια σχετική αναφορά στην ετήσια «ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης» που θα εκφωνήσει εκείνη την ημέρα.

Στις 9:30 (τοπική ώρα), ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ αμέσως μετά, στις 10:00, θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

«Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων όπου η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει: και τα αγροτικά ταμεία και οι πόροι του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Θα τα συζητήσω, λοιπόν, όλα αυτά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικά προχθές από τη Θεσσαλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξειδίκευσε τις τρεις πηγές από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πόρους από τις Βρυξέλλες για να χρηματοδοτήσει τα έργα αποζημιώσεων και αποκατάστασης. «Πρώτα είναι να δούμε τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μέχρι τέλος του χρόνου μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων. Το δεύτερο είναι να δούμε τι προσαρμογές γίνονται μέσα στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, δηλαδή μέχρι το ’27. Εκεί έχουμε το Κοινωνικό Ταμείο, με πολύ σημαντικές πιστώσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε τις αγροτικές δαπάνες, και έχουμε φυσικά και την αναμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, η οποία ούτως ή άλλως εκκρεμεί, που μας δίνει περιθώριο για να κινηθούμε», επεσήμανε ο Έλληνας επίτροπος της Ε.Ε.