Νέες αιχμές από Κικίλια για τον Στυλιανίδη - Σε άλλη «γραμμή» από το Μαξίμου για την είσοδο του Στρατού στα θέματα πολιτικής προστασίας
«Είχε να χειριστεί ένα τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι οποίες αποτυχίες αποδίδονται σε αστοχίες στον σχεδιασμό
Νέες αιχμές εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά του προκατόχου του Χρήστου Στυλιανίδη,
ενώ φάνηκε να είναι σε άλλη «γραμμή» από το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τη δυναμική είσοδο του Στρατού σε πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα πολιτικής προστασίας.
Ο ρόλος των ΕΔ
Το θέμα αρχικά ανέδειξε η «Καθημερινή» με αναφορές στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον νέο σχεδιασμό. Με αφορμή το δημοσίευμα που φέρνει τον Στρατό σε πρώτο πλάνο και ερωτηθείς σχετικά (Σκάι), ο υπουργός είπε δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Αντ’ αυτού ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση μελετάται και θα ανακοινωθεί σύντομα πότε θα γίνεται η παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στις έκτακτες ανάγκες κι αυτό -όπως είπε- θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. «Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα κάνει σειρά ανακοινώσεων που θα αφορούν όλο το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας»,υπογράμμισε.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιχείρησε να υποβαθμίσει την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, περιοριζόμενος να πει πως είναι «πολύτιμος βραχίονας» στις έκτακτες ανάγκες, προσθέτοντας πως «πολιτική ευθύνη πάντα έχει κάποιος που πρέπει να συντονίσει».
Τα καρφιά
Ακολούθως αναφέρθηκε στα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας «Daniel», για να τονίσει ότι οι συνθήκες επιτάσσουν «συνολικό επανασχεδιασμό στην Πολιτική Προστασία και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις». Σε αυτό το σημείο πέταξε τα καρφιά του στον προκάτοχό του λέγοντας ότι «υπάρχουν κενά και απαιτείται συνολικός επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας»,διευκρινίζοντας πως ο ρόλος του υπουργείου είναι να συντονίζει τις δράσεις και δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός απάντησε για τις «αιχμές» που άφησε προς τον προκάτοχό του και νυν υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ. Στυλιανίδη. «Είχε να χειριστεί ένα τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ»είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι οποίες αποτυχίες δεν αποδίδονται στην έλλειψη χρημάτων, τα οποία ήταν πολλά, αλλά σε αστοχίες στον σχεδιασμό. Ερωτηθείς για κατάρρευση αναχωμάτων στον Κραυσίδωνα και ποιος έχει την ευθύνη, ο υπουργός είπε ότι αυτό θα εξακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα.