Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε σήμερα, στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, έναν απολογισμό της θητείας του την τετραετία που ολοκληρώνεται και παράλληλα παρουσίασε το νέο πρόγραμμα , με το οποίο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπακογιάννης ξεκίνησε την παρουσίαση με αναφορά στην καταρτισμένη και δυναμική ομάδα, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία οργάνωσε και μορφοποίησε αυτό το πρόγραμμα.

Αμέσως μετά μίλησε για τις δύο βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό του προγράμματος, τη Ρήτρα Κλίματος και τη Ρήτρα Τοπικότητας.

5969585
5969718
5969739
5969814



Ως προς τη φυσιογνωμία του προγράμματος είναι σχεδιασμένο:

1. Για να φέρει απτά αποτελέσματα.

2. Να αφορά τη ζωή όλων των κατοίκων της Αθήνας, χωρίς εξαιρέσεις.

3. Να δημιουργήσει βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

4. Να επηρεάσει καθοριστικά τη φυσιογνωμία της πόλης.

Στους βασικούς στόχους έως το 2030, ο κ. Μπακογιάννης έθεσε τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% συγκριτικά με το 2018, τη δυνατότητα του 70% των κατοίκων να έχουν πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου, καθώς και το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου.

Ακόμη, μίλησε για έναν καινοτόμο μηχανισμό τοπικής οργάνωσης, που θα ενισχύσει τον θεσμό των τοπικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα τα «Γραφεία Γειτονιάς».

Εκτενή αναφορά έκανε στα οικονομικά δεδομένα και το επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας (2023-2028), το οποίο ανέρχεται στο ύψος του 1.075.589.193,13 ευρώ. Όπως σημείωσε, για την υλοποίηση του σχεδιασμού της επόμενης πενταετίας οι προτάσεις έχουν κοστολογηθεί, έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και θα αξιοποιηθούν ξανά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Διευκρίνισε, δε, ότι το επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 84% από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

5969540
5969660
5969616
5969531


Ο κ. Μπακογιάννης παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία γύρω από τα οικονομικά του δήμου. Τόνισε πως το 2023 ο προϋπολογισμός ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2019. Από αυτό το ποσό, τα 544,5 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα και δράσεις στο κέντρο και τις γειτονιές. Επίσης, σε σχέση με το 2019 αυξήθηκε κατά 172% η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 5% τα δημοτικά τέλη και θα ακολουθήσει επιπλέον μείωση 5%, με στόχο το 2028 να είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελών των δήμων της Αττικής.

Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με περισσότερους από 120 φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων για το 2021 και το 2023.

Οι 4 άξονες του προγράμματος

Οι 4 άξονες, στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμά του για τη νέα πενταετία:

1. Βιώσιμη Αθήνα, με έμφαση στις αναπλάσεις πρασίνου και τη φύτευση νέων δέντρων, τη δημιουργία των νέων μεγάλων πάρκων, όπως στο Κορουπούλη, στη Λένορμαν, στη Ριζούπολη, αλλά και στα παλιά ΚΤΕΛ Λιοσίων, την ορθή διαχείριση υδάτων, την ενίσχυση του φωτισμού με Led με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, την αναβάθμιση υποδομών, την αναβάθμιση της καθαριότητας και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

2. Λειτουργική και Ανθεκτική Αθήνα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το έργο της ψηφιοποίησης (ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου), την υλοποίηση των έργων «έξυπνης» πόλης με χρηματοδότηση 21,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, την αναβάθμιση των παροχών υγείας, τις σύγχρονες υποδομές και τη δημιουργία ασφαλών και προσβάσιμων δημόσιων χώρων, όπως οι αναπλάσεις στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας και η αποκατάσταση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου θα δημιουργηθεί ξενώνας για τους συγγενείς των παιδιών με καρκίνο, και Μουσείο Μικρασιατών.

3. Φιλική και Ανθρώπινη Αθήνα, με έμφαση στο παιδί και την οικογένεια, στη μέριμνα για την τρίτη ηλικία, με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, στην ενίσχυση της ισότητας και στην προστασία της αστικής πανίδας.

4. Ευρωπαϊκή Αθήνα. Περιλαμβάνει την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ανάπτυξη του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και των διεθνών συνεργασιών, καθώς και τα εμβληματικά έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, όπως η πλατεία Ομονοίας, η διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό και η Πανεπιστημίου.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση