Μετά τη δίμηνη, σχεδόν καθημερινή μάχη με τη μανία της φύσης, είτε αυτή εκδηλωνόταν με τις megafires είτε με το άνευ προηγουμένου πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε και τους 4 νομούς της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός επιχειρεί το επιβεβλημένο για την κυβέρνηση πολιτικό restart . Ανώτερη κυβερνητική πηγή επισημαίνει, πάντως, ότι το διακύβευμα, αλλά και τα προτάγματα παραμένουν εν πολλοίς αυτά που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν και αμέσως μετά τον εκλογικό θρίαμβο, που κατήγαγε στα τέλη Ιουνίου.

Κατεπείγουσες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις

«Το 41% με το οποίο μας προικοδότησε ο ελληνικός λαός δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά είναι η απαίτηση να συγκρουστούμε με όλα όσα καθηλώνουν την Ελλάδα και δεν της επιτρέπουν να ενταχθεί στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της Ευρωζώνης», συνηθίζει να υπενθυμίζει συχνά-πυκνά στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός. Και όπως τονίζει έτερη κυβερνητική πηγή, τόσο οι πυρκαγιές όσο και οι πλημμύρες ήλθαν να υπογραμμίσουν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κράτους, ή καλύτερα σε θυλάκους αυτού, που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα υστέρησης, λαμβάνουν πλέον τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Κυβερνητικό σχήμα

Όπως προϊδέαζαν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται στη σημερινή συνέντευξη Τύπου να εκπέμψει και συγκεκριμένα μηνύματα γύρω από την ετοιμότητα και τη γενικότερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Και μπορεί η οργιάζουσα φημολογία περί άμεσων αλλαγών στην κυβέρνηση να μην επιβεβαιώθηκε προσώρας, καθώς η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, που βρέθηκε στο μάτι της αντιπολιτευτικής και όχι μόνον κριτικής, φαίνεται ότι προς στιγμήν εκτόνωσε την κατάσταση, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως ο σχεδιασμός περί πιθανών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης εκτιμούν πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρούνται κομβικό σημείο και μάλιστα το αποτέλεσμα αυτών δεν αποκλείεται να επιδράσει καταλυτικά στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πατήσει το κουμπί των ανακατατάξεων στην κυβέρνηση. Δεν λείπουν εξάλλου οι φωνές που δεν εντοπίζουν το πρόβλημα αποκλειστικά στην Πολιτική Προστασία, αλλά συνηγορούν υπέρ ενός γενικότερου ανασχεδιασμού ρόλων, αρμοδιοτήτων και προσώπων, που θα καλύψει οριζόντια το κυβερνητικό σχήμα.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή