Παύλος Μαρινάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η ΝΔ δεν εμπλέκεται στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων
«Tο υπουργείο θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος στη Λιβύη», σχολίασε για το τραγικό δυστύχημα
«Η ΝΔ δεν εμπλέκεται στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη προέδρου.
Είπε πως αυτή την περίοδο η κυβέρνηση έχει σημαντικό νομοθετικό έργο, ενώ τόνισε πως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν και για τη αντιπυρική προστασία και για τις πλημμύρες.
Ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης κρίνεται συλλογικά, ενώ σε ζητήματα συμπεριφοράς ο πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις του και ανακοινώνονται.
Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, απάντησε πως υπάρχουν μόνιμες παρεμβάσεις, όπως αυξήσεις μισθών και συντάξεων ενώ εντείνονται οι έλεγχοι.
Για το ξεπάγωμα των τριετιών διευκρίνισε πως, εάν ένας εργαζόμενος είχε συμπληρώσει δύο χρόνια το 2012, σε έναν χρόνο θα δει αύξηση 10%.
Εξέφρασε τα συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, σημειώνοντας πως το υπουργείο θα διερευνήσει τα αίτια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική διαδικασία και μια οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία προφανώς είναι κάτι σημαντικό να συμβαίνει και ειδικά η εκλογή προέδρων από τη βάση, από εκεί και περά δεν είναι δική μας δουλειά να εμπλεκόμαστε και να σχολιάζουμε τις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων. Θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τον επόμενο πρόεδρο. Εγώ αυτό που λεω είναι ότι άπαντες κρινόμαστε από τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας και τι μπορούμε να κάνουμε πράξη. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, τις ιδέες του και κρίνεται για αυτό.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη σύνδεση που έκαναν κάποιοι της μεγάλης προσέλευσης στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με ένα μήνυμα για τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης: Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει τη συμμετοχή με τον τρόπο που θεωρεί, δεν πιστεύω ότι συνδέεται το ένα με το άλλο. Ο καθένας ψηφίζει για τους δικούς του λόγους. Η κυβέρνηση έχει μια δουλειά να κάνει, να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, σίγουρα έχει αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες κρίσεις και κυρίως ως προς τα φυσικά φαινόμενα που έχει αντιμετωπίσει που δεν έχουν προηγούμενο αυτό το καλοκαίρι και έχουμε χρέος να τρέξουμε γρήγορα την αποκατάσταση όμως αυτούς τους τρεις μήνες η κυβερνηση έχει πολύ σημαντικό νομοθετικό έργο. Βλέπουμε στη χώρα μας να προωθούνται μεταρρυθμίσεις ως προς την αύξηση του εισοδήματος που είχαν πάνω από 15 χρόνια.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης: Δεν έχω κάτι να προσθέσω, αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός ισχύει στο ακέραιο. Κανείς δεν έχει πει ότι έγιναν όλα τέλεια και νομίζω ότι ο πρώτος που κάνει και αυτοκριτική και εντοπίζει λάθη και αστοχίες σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου και την προηγούμενη τετραετία και αυτούς τους μήνες της δεύτερης τετραετίας είναι ο Κυρ.Μητσοτάκης. Προφανώς και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν και για την αντιπυρική προστασία και για τις πλημμύρες, έχουν γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις και όλα αυτά προφανώς αξιολογούνται καθημερινά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα ανασχηματισμού, το απάντησε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός.
Όλοι αξιολογούμαστε από τους πολίτες καθημερινώς όμως η αξιολόγηση είναι συνολική και υπάρχει και η αξιολόγηση θεμάτων συμπεριφοράς που αυτή είναι μια καθημερινή διαδικασία που δεν μπορεί να την προβλέψει. Ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται συνολικά και σφαιρικά προφανώς υπάρχουν μέρες που εντοπίζονται λάθη υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που γίνονται και σημαντικές παρεμβάσεις. Στο δεύτερο σκέλος στα ζητήματα συμπεριφοράς ή ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μια άμεση απόφαση του πρωθυπουργού όταν επιλαμβάνεται ο ίδιος παίρνει τις δικές του αποφάσεις οι οποίες ανακοινώνονται.
Ερωτηθείς για την ακρίβεια και με τι τρόπο θα ενισχυθούν τα νοικοκυριά: Γίνεται πράξη σε μια πολύ δύσκολη περίοδο παρατεταμένης εισαγόμενης ακρίβειας η βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και του προγράμματός μας που είναι η αύξηση εισοδήματος για όλους τους πολίτες. Έχουμε αυξήσεις στο δημόσιο τομέα περισσότερο από 10% για 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, έχουμε αυξήσει στον ιδιωτικό τομέα με τις μέχρι τώρα αυξήσεις του κατώτατου μισθού και μια που έρχεται στον Απρίλη και το πολύ σημαντικό ξεπάγωμα των τριετιών, έχουμε αυξήσεις στις συντάξεις και όσοι δεν δουν άμεσα θα έχουν το σχετικό επίδομα προσωπικής διαφοράς, έχουμε αύξηση του αφορολόγητου που αφορά 1 εκατομμύριο 340 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις, έχουμε αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος... Έχουμε μόνιμες παρεμβάσεις και όχι μια επιδοματική πολιτική η οποία ήταν σημαντική και βοήθησε και βοηθάει οι οποίες θα μείνουν και όταν οι κρίσεις θα φύγουν. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό προφανώς οι έλεγχοι εντείνονται. Έχουν γίνει σημαντικοί έλεγχοι και όπως είπε ο Πρωθυπουργός δεν ξεκινήσαμε από τις μικρές επιχειρήσεις, ξεκινήσαμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις είτε αυτό αφορά εικονικές εκπτώσεις είτε αυτό αφορά εκμετάλλευση και κακή διαχείριση και εφαρμογή της νομοθεσίας ή περιπτώσεις παρανομίας ως προς τη διαχείριση των εργαζομένων. Είτε αυτό αφορά φοροδιαφυγή και προφανώς η ΔΙΜΕΑ εντείνει τους ελέγχους για περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών. Να ξέρετε ότι ο πόλεμος κατά της ακρίβειας είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες μάχες για την κυβέρνηση, αντιμετωπίζεται με αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, παρεμβάσεις αλλά και πολύ αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα.
Αναφορικά με τη κριτική της αντιπολίτευσης για το ξεπάγωμα των τριετιών: Η κριτική αυτή είναι εκτός χρόνου και τόπου όπως δυστυχώς το σύνολο της κριτικής της αντιπολίτευσης κυρίως για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Έχουμε από τη μια μία κυβέρνηση η οποία την πρώτη τετραετία υλοποίησε τη βασική δέσμευσή της να μειώσει φόρους και τώρα υλοποιεί την κυρίαρχη δέσμευση της δεύτερης τετραετίας που είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Το ξεπάγωμα των τριετιών σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος αν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια και πάγωσε αυτό το 2012, σε ένα χρόνο θα δει μια αύξηση 10%, σε τρία χρόνια μετά τον πρώτο χρόνο άλλη μια αύξηση 10% και πάει λέγοντας. Αν αυτό δεν είναι σημαντικό δηλαδή ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να βλέπει κάθε τρία χρόνια μια παραπάνω αύξηση στο μισθό του η οποία είναι σημαντική τότε προφανώς η αντιπολίτευση δεν ασκεί μια εποικοδομητική κριτική απλά μηδενίζει σημαντικές παρεμβάσεις.
Αναφορικά με το δυστύχημα στη Λιβύη: Να εκφράσω τη συντριβή μας για την απώλεια 3 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών της χώρας μας, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Το υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές θα διερευνήσουν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος και θα έχουμε και τις δέουσες ενημερώσεις υπηρεσιακά