Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Εκνευρισμός και για το εκλογικό σώμα της δεύτερης Κυριακής - Κασσελάκης και Αχτσιόγλου «διεκδικούν» τους 45.000 που απείχαν
Φούντωσε η καχυποψία ανάμεσα στα δύο επιτελεία
Καχυποψία
Οι πληροφορίες λένε ότι από τα σχεδόν 50.000 μέλη μόνο 3.500 έχουν μπει στη σχετική πλατφόρμα και έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους. Από την πρώτη στιγμή, πάντως, που εστάλη το περιβόητο mail της ΚΕΦΕ φούντωσε η καχυποψία ανάμεσα στα δύο επιτελεία.
Όσοι βρίσκονται στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη θεωρούν ότι η όλη ιστορία γίνεται για να μεγαλώσει η εκλογική βάση των ψηφοφόρων. Από την άλλη, το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν να κάνουν με τον πυρήνα των στελεχών που στήριξαν στο παρελθόν τον Αλέξη Τσίπρα και άρα τώρα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να στραφούν προς τον Στέφανο Κασσελάκη.Εκλογικοί κατάλογοι
Στην πραγματικότητα, πάντως, κανείς δεν γνωρίζει προς τα πού θα στραφούν αυτές οι ψήφοι, δεδομένου ότι δεν έχουν κανένα σημείο αναφοράς. Η αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέμα ξεκίνησε γιατί τα τάμπλετ που υπήρχαν στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχαν μέσα τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και όχι το ανανεωμένο μητρώο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μέλη με βάση και αυτούς που γράφτηκαν στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022 έφταναν τις 172.000. Από τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησαν σε καμία εκκαθάριση του μητρώου. Δηλαδή, σε αυτό συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή, έχουν αποχωρήσει από το κόμμα ή σήμερα βρίσκονται σε άλλους πολιτικούς φορείς.
Στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα είχαν ψηφίσει υπέρ του 150.853 μέλη του κόμματος, από τα 152.193 που προσήλθαν στις κάλπες πέρυσι τον Μάιο.
Με βάση τα στοιχεία, που δείχνουν ότι στην εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής ψήφισαν 148.821 -με τα έγκυρα να είναι 147.821- και από αυτούς οι 42.000 ήταν νέοι ψηφοφόροι, φαίνεται ότι περίπου 50.000 παλιά μέλη δεν ψήφισαν προχθές για τη νέα ηγεσία του κόμματος.
Αυτό που προκύπτει από τους υπολογισμούς είναι ότι λείπουν σχεδόν 45.000 από αυτούς που είχαν ψηφίσει υπέρ του Αλέξη Τσίπρα το 2022.
Έχοντας, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ζήτησε από τα 45.000 παλιά μέλη που επιθυμούν να ψηφίσουν την Κυριακή να επικαιροποιήσουν μέσω μιας πλατφόρμας τα στοιχεία τους μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες στην Κουμουνδούρου υπάρχουν ομάδες εργασίας οι οποίες σε συνεργασία με τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές θα διασταυρώνουν τα στοιχεία των μελών.
Αντιδράσεις
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αντιπρότεινε ο κατάλογος των παλαιών μελών να σταλεί σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή σε όλες τις Νομαρχιακές της χώρας. «Όταν θα έρθει κάποιο παλιό μέλος που δεν ψήφισε στις εκλογές στις 17/9, άρα δεν είναι στον κατάλογο των 146.000, τότε θα υπάρχει επικοινωνία με τη Νομαρχιακή, όπου στελέχη που θα είναι εκεί ελέγχοντας τον κατάλογο των παλαιών μελών που στάλθηκε από την Κουμουνδούρου θα δίνει το ΟΚ για να ψηφίσει ακολουθώντας τη διαδικασία (εγγραφή στο βιβλίο και στο τάμπλετ κ.λπ. κ.λπ.)». «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, όλα τα άλλα είναι είτε για να κοροϊδευόμαστε είτε για να καθυστερούμε και να διώχνουμε κόσμο είτε… άσ' το, δεν το λέω…», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, αφήνοντας ανοικτά υπονοούμενα για νοθεία…
Αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλιου χαρακτήρισε λάθος την απόφαση της ΚΕΦΕ, λέγοντας πως «η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής δυσκολεύει τη συμμετοχή παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Άρα είναι λάθος». «Είναι τεχνικά εφικτό και πολιτικά ορθό να επιδιώξουμε τη συμμετοχή των δεκάδων χιλιάδων μελών που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Μαζί θα φτιάξουμε το κοινό μας μέλλον», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε έως και «πολιτικά ύποπτη» την απόφαση της ΚΕΦΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα μέλη της να σταματήσουν τις «παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, που είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν σχετικά καλά».