"Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας τετραετίας, με την ξεκάθαρη εντολή για γρήγορες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές εντάσσεται και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εργασίας" τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης , ο οποίος κατηγόρησε παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κινδυνολογούν αντί να ασκούν εποικοδομητικά τον ρόλο τους.

"Η κινδυνολογία για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο δεν είναι ουσιαστική αντιπολίτευση" είπε και καταλόγισε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις έως και τρόμο λέγοντας ότι όσοι δουλεύουν παραπάνω είναι εκτεθειμένοι στον καρκίνο. Απάντησε ότι το άρθρο 9 που αφορά στην παράλληλη απασχόληση αναφέρεται σε ρήτρες απαγόρευσης να εργαστεί σε άλλον εργοδότη, μια εκ των οποίων είναι οι λόγοι υγείας.

"Αντιπολίτευση σημαίνει κριτική με προτάσεις κι όχι το "πάρτε τα όλα πίσω", είπε ο κ. Σπανάκης και επισήμανε ότι η κυβέρνηση διαλέγει τον δρόμο της προόδου με μεταρρυθμίσεις για να προστατεύσει την εργασία. "Θέλουμε εργαζόμενους με μεγαλύτερους μισθούς, να διατηρήσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα σε κάθε περίπτωση και εργαζόμενους ευρωπαϊκών προδιαγραφών" υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε άρθρα που κατατείνουν ακριβώς σε αυτά.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε το άρθρο 32 για την προστασία εργαζόμενων από φυσικές καταστροφές, κάτι που δεν προβλέπονταν ποτέ από την εργατική νομοθεσία, στο άρθρο 30 για τον ιατρό εργασίας και τους τεχνικούς ασφαλείας (με την αύξηση ειδικοτήτων) και το άρθρο για την παράλληλη απασχόληση με το οποίο εναρμονίζεται η ασφαλιστική νομοθεσία με την εργατική νομοθεσία, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα.

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς μεταξύ 2017 - 2023 υπήρξε αύξηση 15% του μισθού και η ανεργία μειώθηκε από 10,9%.

Δεδομένων των αρνητικών σχολίων για τις ελλείψεις προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας, ο κ. Σπανάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν, ωστόσο ανέφερε πως άλλο να ζητεί κανείς βελτιώσεις στην υπηρεσία κι άλλο να μηδενίζει καταφερόμενος εναντίον δημόσιων λειτουργών, που είναι επιφορτισμένοι με ένα τόσο δύσκολο έργο.
Επικαλέστηκε προς τούτο, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2018 έως το 2023 με το ίδιο προσωπικό υπήρξε κατά 20% αύξηση ελέγχων και κατά 38% αύξηση των προστίμων.

Τέλος, ο κ. Σπανάκης τόνισε ότι οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου είναι φιλεργατικές διατάξεις, ενώ η διάταξη για το πάγωμα των τριετιών αποβαίνει σε όφελος περισσότερων από 1 εκ. εργαζόμενων.