Χωρίς προηγούμενο ήταν η αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου την εβδομάδα που μας πέρασε, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Βολές κατά πάντων και από τα δύο στρατόπεδα με υπονοούμενα και αιχμές, δήθεν σεξιστικές αναφορές, SMS που δεν στάλθηκαν ποτέ και αβάσιμοι χαρακτηρισμοί και κατηγορίες.

Έκπληκτοι οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν να παρακολουθούν έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με μοναδικό διακύβευμα στο ποιανού τα χέρια θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπήρξε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η επίκληση ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει θέση για τις εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή μιλούσαν για αρχηγισμό, καταφερόμενοι εναντίον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψάχνουν τον Τσίπρα

Άσχετα με το ποιον θα αναδείξει νικητή η σημερινή κάλπη, το θέμα είναι ότι από αύριο το πρωί τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ δύσκολα, αφού το κόμμα εμφανίζεται να είναι διχασμένο, ενώ κάποιοι αποφάσισαν να του δώσουν και την καθοριστική βολή.

Πάντως, στη σημερινή αναμέτρηση ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να ξεκινά με το 45% και μετά και τη στήριξη του Νίκου Παππά, που εισφέρει το «δικό του» 8,63%, μοιάζει να διατηρεί το προβάδισμά του και κυρίως ξεπερνά το 50%.

Η Έφη Αχτσιόγλου «ανεβαίνει» δυνητικά από το 36% στο 45% με το ποσοστό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, εκτός και αν η επιθετική τακτική που ακολούθησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατάφερε να της δώσει κάποια οφέλη.

Ο φόβος των διαρροών


Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα ποσοστά που θα προκύψουν στον δεύτερο γύρο θα είναι το ακριβές άθροισμα των ποσοστών και του απόλυτου αριθμού ψήφων των δύο δεξαμενών. Κι αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει αν όλοι οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου θα επιστρέψουν στην κάλπη, αν από τη δεξαμενή του Νίκου Παππά θα υπάρξουν διαρροές προς την κ. Αχτσιόγλου ή εάν κάποιοι από το ποσοστό του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιλέξουν να μην πάνε στις κάλπες.

Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχονται να προστεθούν και τα 40.000 παλαιά μέλη, τα οποία τελικά θα ψηφίσουν και αυτά, άσχετα με το εάν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους. Η επόμενη μέρα, ώστοσο, στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ιδιαίτερα προβληματική, καθώς στην πραγματικότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να είναι χωρισμένο στα δύο.

Είτε βγει ο Στέφανος Κασσελάκης είτε η Έφη Αχτσιόγλου, όλα δείχνουν ότι το στοίχημα της ενότητας θα αποτελέσει το βασικό διακύβευμα για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κασσελάκης, η «άγνωστη» Κουμουνδούρου, η «φρουρά» του και οι αποχωρήσεις

Στην περίπτωση που ο εξ Αμερικής υποψήφιος κόψει πρώτος το νήμα σήμερα το βράδυ, τότε όλα θα είναι διαφορετικά από αύριο το πρωί. Όπως λένε μάλιστα στελέχη τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης θα διαπιστώσει ότι ο πόλεμος που υπέστη μέσα στην προεκλογική περίοδο ήταν απλά προθέρμανση για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Το ζητούμενο για τον νέο πρόεδρο είναι το πώς θα καταφέρει να συγκρατήσει αυτούς που σήμερα μιλάνε για τη διάσπαση του κόμματος και οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον της υποψηφιότητάς του, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ως συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015. Η επιτυχία του νέου προέδρου -εφόσον εκλεγεί- θα είναι να υπάρξουν μεμονωμένες αποχωρήσεις και όχι μαζικές κινήσεις που θα δώσουν την εντύπωση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα φυλλορροεί.

Όμως ακόμα και αν καταφέρει να κρατήσει κάποιους από αυτούς που τον αμφισβητούν σήμερα μέσα στο κόμμα, το σίγουρο είναι ότι θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να τους διαγράψει ο ίδιος, αφού πολύ σύντομα θα τον αμφισβητούν. Πάντως σε γενικές γραμμές, μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις δηλώσεις περί διάσπασης, πολλοί έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις απόψεις τους και να κρατούν στάση αναμονής για την επόμενη μέρα.

Οι πιο ρεαλιστές λένε, μάλιστα, ότι θα πρέπει πρώτα να τον ακούσουν, να δουν τις προθέσεις του και μετά να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Με δεδομένο ότι τον γνωρίζουν λίγοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτός ξέρει ακόμα λιγότερους, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρεθεί. Θα πρέπει να μάθει σε ποιον όροφο είναι το γραφείο του, πού βρίσκεται το γραφείο Τύπου και κάθε πότε χαλάει το ασανσέρ της Κουμουνδούρου. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η ενημέρωσή του για όλα τα θέματα του κόμματος, αφού αυτό αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα του σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Καθώς, μάλιστα, πριν καταθέσει την υποψηφιότητά του είχε εκφράσει διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική θητεία στον Στρατό και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα πρέπει τώρα να τις εναρμονίσει με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να πείσει τους συντρόφους του ότι οι δικές του απόψεις είναι οι σωστές. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδείξει ότι όταν έλεγε ότι θα βρεθεί κοντά στην κοινωνία το εννοούσε, ώστε να ξεκινήσει «την πορεία του προς τον λαό» μαζί με την ομάδα που θα στελεχώσει το επιτελείο του και η οποία δεν θα πρέπει να θυμίζει σε τίποτα τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ.

Δίπλα του σε αυτή τη διαδικασία μέχρι στιγμής πάντως βρίσκονται ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Άννα Βαγενά, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ενώ σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή του στο κόμμα θα παίξει και ο Νίκος Παππάς, καθώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού. Ακόμα έχει μεγάλες δυνάμεις μέσα στην ΚΕ -είναι πάντα ο σύνδεσμος του κόμματος με το προεδρικό στρατόπεδο- καθώε το επόμενο διάστημα το όργανο αυτό θα κληθεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις τόσο για το συνέδριο όσο και για μία πιθανή αλλαγή των οργάνων. Άλλο ένα πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πώς θα χαλιναγωγήσει κάποιες συμπεριφορές συνεργατών του, όπως του Παύλου Πολάκη, που αποτελεί και τον αδύναμο κρίκο. Κοινοβουλευτικά, τουλάχιστον για την ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίζεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού γύρω του έχει ήδη μία μεγάλη ομάδα βουλευτών, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Καραμέρος, η Έλενα Ακρίτα, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ράνια Θρασκιά και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας. Η είσοδός του στο Κοινοβούλιο μοιάζει μάλλον δύσκολη, καθώς ο Όθωνας Ηλιόπουλος και η Έλενα Ακρίτα αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Ο χρόνος θα δείξει τι θα κάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Πρέπει να αντιμετωπίσει τον Πολάκη αν κερδίσει τον… θρόνο η Αxτσιόγλου

Από την άλλη, η Έφη Αχτσιόγλου -εφόσον απόψε βγει νικήτρια της διαδικασίας- θα έχει και αυτή τα προβλήματά της, αλλά όχι στο ίδιο μέγεθος με τον αντίπαλό της. Με δεδομένο ότι η υποψήφια πρόεδρος άνοιξε έναν πόλεμο χωρίς γυρισμό με τον Παύλο Πολάκη, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της αυτό το θέμα θα την απασχολήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

«Συστηματικά εξαπολύει υβριστικές επιθέσεις» ανέφερε μέσα στην προεκλογική περίοδο η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Παύλος Πολάκης σε ανύποπτο χρόνο τής είχε απαντήσει: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ».

Όποια και να είναι η λύση που θα δοθεί με τον Παύλο Πολάκη, η αντιμετώπιση του Στέφανου Κασσελάκη δεν μοιάζει με εύκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, ο συνυποψήφιός της εμφανίζεται να εκφράζει το μισό κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι από την επομένη των εκλογών θα διεκδικήσει τον χώρο του.

Εάν η Έφη Αχτσιόγλου ξεκινήσει έναν πόλεμο απέναντί του, αυτό σημαίνει ότι θα δυσαρεστήσει και τα μέλη και τα στελέχη που τον ψήφισαν, αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους που πήγαν στις κάλπες γοητευμένοι από τον νεαρό φιλόδοξο πολιτικό. Με λίγα λόγια, αυτόματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο φάσμα της διάσπασης.

Ενσωμάτωση

Όπως λένε ωστόσο οι συνεργάτες της, η Έφη Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει να ενσωματώσει τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θα έχει πολλά περιθώρια αμφισβήτησής του.

Φυσικά η νέα πρόεδρος -εφόσον εκλεγεί- θα επιχειρήσει να ανανεώσει το κόμμα δείχνοντας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πήρε το μήνυμα πως η Κουμουνδούρου χρειάζεται ανανέωση, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εσωστρέφεια και τα αλληλομαχαιρώματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κούρασαν τους πολίτες.

Όπως είναι γνωστό, στο επιτελείο της βρίσκεται ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο σύντροφός της, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και όλα τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

Στη Βουλή

 Κοινοβουλευτικά, η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει να διευθετήσει πολλά θέματα, καθώς θα είναι η ίδια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο Κοινοβούλιο ρόλο θα παίξουν ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και οι βουλευτές που βρέθηκαν δίπλα της όλη αυτή την περίοδο, όπως ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Κυριακή Μάλαμα, η Μαρίνα Κοντοτόλη.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι με δηλώσεις τους την έχουν στηρίξει δημόσια ο Νίκος Βρούτσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Λουκά Κατσέλη, η Μαριλένα Κοππά, ο Άρις Καζάκος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή