Δένδιας στο Economist: Γιατί μπορεί να είναι θετική η επανεκλογή του Ερντογάν
Το The Third Thessaloniki Metropolitan Summit διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο, όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από το βήμα του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr.
Όσον αφορά την επανεκλογή του προέδρου της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας τόνισε, πως «μπορεί να είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς ο Ερντογάν, φαίνεται πως έχει αλλάξει την πολιτική του. Αντιμετωπίζουμε, άλλωστε, την τελευταία διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να αφήσει τη σφραγίδα του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις δύο χώρες, αν προχωρήσουμε σε συζητήσεις, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω και το Κυπριακό ζήτημα».
«Τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος είναι ένας χώρος αλληλοπροσέγγισης και επικοινωνίας» ανέφερε, τονίζοντας πως «η Μεσόγειος είναι η γέφυρα που ενώνει λαούς και πολιτισμούς».
«Η Ελλάδα, στην περιοχή των Βαλκανίων, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, απαριθμώντας την πολιτική της χώρας η οποία αποτελείται από έξι κύκλους:
- Η παρουσία στην ΕΕ
- Η παρουσία στα Βαλκάνια
- Οι σχέσεις μας τις ΗΠΑ
- Οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία
- Οι σχέσεις μας με χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, με τις οποίες έχουμε περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε
- Η παρουσία μας σε διεθνείς οργανισμούς
«Στα Βαλκάνια αν το παρατηρήσετε 4, ή και 5 από τους κύκλους αλληλοτέμνονται στην περιοχή μας», τόνισε εξηγώντας τους έξι άξονες και συνέχισε:
«Οι σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους έχουν να κάνουν και με το διμερές επίπεδο, αλλά και με τη βοήθεια μας σε άλλες χώρες για να μπουν στην ΕΕ. Ο σημερινός μας καλεσμένος, μάλιστα, ήταν παρών στην ατζέντα του 2003, ενώ κι εμείς, μία χώρα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, επιλέξαμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα στα Βαλκάνια.
»Το ευρύτερο πολιτικό σύστημα επέλεξε μία σοφή και ανοιχτών οριζόντων πορεία και η ορθότητα αυτής της επιλογής επιβεβαιώνεται από τα τελευταία γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο της ασφάλεια της ηπείρου. Οφείλουμε να έχουμε ένα αφήγημα ότι ο αναθεωρητισμός δεν είναι ανεκτός και πρακτικές που διαταράσσουν τα εθνικά σύνορα δεν είναι αποδεκτές» είπε ο υπουργός.
«Ο τρίτος κύκλος αφορά τις ΗΠΑ, και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την εισβολή, σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό πλαίσιο, με το ΝΑΤΟ μάλιστα να λειτουργεί σαν επιταχυντής των εξελίξεων.
»Παράλληλα, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης προβάλλει τη θέληση της Ελλάδας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας. Η Αλεξανδρούπολη, μία πόλη που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστή, αναδείχθηκε σημαντικός παράγοντας, ειδικά στο ζήτημα αυτό του ανεφοδιασμού.
»Η σύνδεση της αγοράς με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι καίριας σημασίας για τις οικονομίες τους. Ο ρόλος μας ως ενεργειακό κόμβος, ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, οι αγωγοί EuroAsia και EuroAfrica είναι έργα που ενισχύουν τον ρόλο μας στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.
Δένδιας: Ο ρόλος της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πρόσφατα έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αποδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τους τεράστιους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και υπογραμμίζει την τεράστια ανάγκη για διακρατική συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας».
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως η στρατηγική για την Ανατολική Ευρώπη θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και της δικής μας πολιτικής. «Η Ελλάδα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η δημοκρατία, η δημιουργία στέρεων θεσμών και η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον την πατρίδα μας».
Τέλος, ερωτώμενος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Παρατηρούμε σε πολλές χώρες μία αύξηση της ακροδεξιάς. Το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι το καλύτερο παράδειγμα για το μοντέλο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ακροδεξιά παίζει με τους κατανοητούς φόβους των Ευρωπαίων, εμείς όμως μπορούμε να παρουσιάσουμε το παράδειγμα μίας διαφορετικής προσέγγισης, δείχνοντας πως μία χώρα που είχε οικονομικό πρόβλημα, μπορεί να γίνει παράδειγμα ανάκαμψης στη Ευρώπη».