Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσια Υγείας επί της Αρχής ψήφισε η ΝΔ και καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ψηφίσθηκε και επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το νομοσχέδιο επί της Αρχής ψήφισε η ΝΔ και καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το απόγευμα της Δευτέρας (02/09) ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Αύριο (03/09) το πρωί έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η β' ανάγνωσή του, ώστε την Τετάρτη (04/09), όπως έχει προγραμματιστεί από την ΔτΠ, να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Νωρίτερα, κατά την ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Γεώργιος Ζωγράφος σχετικά με την διάταξη της δημιουργίας της ενιαίας λίστα χειρουργείων την χαρακτήρισε θετική, καθώς «το μέχρι τώρα σύστημα δε βοήθησε στην καταγραφή της πραγματικότητας». Επισήμανε, πάντως, ότι «στην ενιαία λίστα σαφώς θα πρέπει να έχει κάποιο διαχωρισμό, δεν μπορεί να είναι απόλυτα ενιαία για όλους, πρέπει να έχει σκέλη». Πρότεινε «να εξεταστεί μια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός για τις καλοήθεις παθήσεις και για τις επεμβάσεις μικρής και μεσαίας βαρύτητας να μπορεί αυτές να επιτελούνται από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του Πανεπιστημίου, μιας και το Πανεπιστήμιο ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο νοσοκομείων σε ιδιωτικά ιδρύματα, χωρίς καμία επιβάρυνση όμως για τον ασθενή. Να πρόκειται δηλαδή για μια συμφωνία του κράτους, του Υπουργείου με τις κλινικές αυτές».
Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννακός ανέφερε πως «είναι θετικό βήμα η ανανέωση των συμβάσεων υγειονομικών καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εάν και το ενδεδειγμένο θα ήταν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου όπως ήταν η σχετική δέσμευση του Υπουργείου Υγείας την περίοδο της πανδημίας». Υπογράμμισε πως είναι μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού και εκτίμησε πως ενδέχεται να μην «μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα με τη σύνθεση αυτή σε προσωπικό με δεδομένο ότι θα υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων εκτιμώντας ότι και ράντζα θα αναπτύσσουμε και παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά θα νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και οι λίστες χειρουργείων θα αυξηθούν». Συμφώνησε με την ενιαία λίστα χειρουργείου, καθώς όπως είπε «πολλά νοσοκομεία δεν έχουν αγγίξει τις λίστες χειρουργείων από το 2015 και εμφανίζονται εκεί ασθενείς που κανείς δεν ξέρει τι έγινε. Όμως, για να μπορέσουμε να μην έχουμε λίστες αναμονής, τρία χρόνια και πλέον, θα πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε θετική την εξαγγελία του Υπουργού ότι «σταματούν οι εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης στα νοσοκομεία». Ζήτησε την εναπρόσληψη των όλων των υγειονομικών που ήρθαν για την αντικατάσταση των ανεμβολίαστων που τέθηκαν εκτός συστήματος.
Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Αφροδίτη Ρέτζιου διαφώνησε με τις ανανεώσεις των συμβάσεων λέγοντας πως «δεν πρόκειται για κάποιες έκτακτες ανάγκες» και χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις. Η πολιτική των ανανεώσεων είπε «έρχεται για να παγιώσει την πολιτική των μετακινήσεων, την εντατικοποίηση, την εργασιακή ομηρία, την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών και συνταξιούχων, αντί για προσλήψεις μόνιμων γιατρών». Διαφώνησε με την διάταξη της δυνατότητας υπέρβασης του 48ωρου γιατί στον πυρήνα του βρίσκεται η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Για την ενιαία λίστα χειρουργείου, εκτίμησε πως δεν θα λύσει τα προβλήματα, καθώς στα αίτια είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, σε χειρουργούς, σε γιατρούς ΜΕΘ, σε νοσηλευτές για να λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια.
Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Να μονιμοποιηθούν οι νοσηλευτές
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Γιώργος Τσόλας διαφώνησε με την διάταξη της παράτασης της δυνατότητας της υπέρβαση της 48ωρης εργασίας λέγοντας πως «αποτελεί αναμφίβολα μια πρακτική άκρως επικίνδυνη και επισφαλής, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τη δημόσια υγεία και κατ' επέκταση για τους λήπτες». Για την παράταση παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ζήτησε «ως ελάχιστη πράξη αναγνώρισης, να μονιμοποιηθούν και όχι να παρατείνονται μήνα με μήνα οι συμβάσεις τους». Τόνισε πως η Ομοσπονδία εμμένει στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόνοιας. Επισήμανε πως «θα πρέπει να παράξουμε περισσότερους νοσηλευτές στις σχολές μας και να δοθούν κίνητρα στο να επιλέξει κάποιος το επάγγελμα του νοσηλευτή και να παραμείνει στην Ελλάδα».
Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Κατσαράκης συμφώνησε με την παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικά της παράτασης ισχύος των συνταγών, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς πενθήμερης εκτέλεσης, όπως προβλέπεται από το νόμο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Για το άρθρο που αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων είπε πως «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σύστημα πρέπει να παίρνει όλα τα δεδομένα των αποθεμάτων και των φαρμακαποθηκών και των εταιρειών. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ποσότητες των φαρμάκων που διακινούνται από τις εταιρείες προς τις φαρμακαποθήκες και προς τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Τα χειρουργεία δεν είναι πλήρως λειτουργικά
Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Αναστάσιος Σαμουηλίδης, ζήτησε, λόγω της χειμερινής αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, πως θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας οι οποίοι για ιατρικούς λόγους δεν δύνανται να εμβολιαστούν, οπότε θα πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία τους τόσο με μέτρα πρόληψης όσο και με τυχόν φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων, εάν και εκτίμησε πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής των ασθενών για τα χειρουργεία, όσο δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, οι χειρουργικές αίθουσες δεν είναι πλήρως λειτουργικές και δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια υλικών». Ζήτησε επέκταση της διανομής φαρμάκων, ενώ για την Αρχή της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ζήτησε την διεύρυνση της σύνθεσης ώστε να περιλαμβάνονται και άλλοι κοινωνικοί εταίροι, όπως οι ασθενείς και οι ωφελούμενοι.
Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Καμία πρόβλεψη για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας ζήτησε την συμμετοχή στην Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκου. Για την ενιαία λίστα χειρουργείων παρατήρησε πως «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προτεραιότητα στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες».
Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια - «Φλόγα» Γεωργιά Κοκκίνου εστίασε στην διάταξη για την παρακολούθηση του φαρμάκου, με το οποία όπως είπε «είμαστε σύμφωνοι και θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί σημειώνονται ελλείψεις. Και μάλιστα, πρόσφατα, υπήρχαν και ελλείψεις σε βασικά χημειοθεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε στα παιδιά». Για το Μητρώο Νεοπλασιών, ζήτησε να είναι χωριστό για τα παιδιά καθώς όπως τόνισε «ο καρκίνος στα παιδιά είναι μια άλλη νόσος, έχει άλλα αίτια, έχει άλλες ανάγκες, χρειάζεται διαφορετική παρακολούθηση και σε επιδημιολογικό επίπεδο, για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα».