Πειστικές απαντήσεις σε πολυσύνθετες προκλήσεις, σχεδόν σε κάθε επίπεδο της δημόσιας σφαίρας, επιχειρεί να προτάξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι παραπάνω από τρεις μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβό της, η καινούργια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναζητά εναγωνίως ένα παράθυρο σχετικής ηρεμίας, προκειμένου να κάνει το πολυπόθητο πολιτικό restart, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις τους, που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι, όπως και μεμονωμένες αστοχίες, που οδήγησαν στην απομάκρυνση δύο υπουργών, υποχρέωσαν συχνά το Μέγαρο Μαξίμου σε θέση άμυνας παρά την εξόφθαλμη αδυναμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να καρπωθούν την οποιαδήποτε φθορά της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό στίγμα περιέγραψε με ευκρίνεια από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα της δεύτερης, συνεχόμενης θητείας του στην Ηρώδου Αττικού την ταχεία υλοποίηση ταυτόχρονων μεταρρυθμίσεων σε πολλά πεδία, με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πραγματικότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Αντίπαλός μας και απόλυτη προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών», είναι το μότο που προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την παρέμβασή του την προηγούμενη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως η αδιάκοπη μάχη της κυβέρνησης με τα μεγάλα ή τα μικρότερα προβλήματα της καθημερινότητας είναι εκ των πραγμάτων βαρόμετρο, αλλά και ο πήχυς της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και των προσδοκιών των πολιτών. «Να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε με νόημα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα, όπως μεταδίδουν τακτικοί συνομιλητές του, ότι η ισχυρή εντολή που έλαβε προ τριών μηνών αποτελεί κατ’ ουσίαν ισχυρή παρότρυνση για μετωπική σύγκρουση με διαχρονικές παθογένειες και υστερήσεις και όχι για μικροδιευθετήσεις και «μπαλώματα».

Εκ των πραγμάτων, πεδίο... αποδείξεων για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει η μάχη κατά της ακρίβειας, που είναι εκ των πραγμάτων αδυσώπητη, η οποία όπως μεταδίδεται από το κυβερνητικό επιτελείο θα είναι αδιάκοπη. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε τρεις κύριες κατευθύνσεις: ευελπιστεί να αποδώσει η δέσμη παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψηφίζεται σε λίγες ημέρες, εντατικοποιεί τους εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο στους προμηθευτές όσο και στη λιανική, ενώ μετατοπίζει το βάρος σε μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Καταιγισμός

Σε αυτό το πλαίσιο, η πληθώρα νομοσχεδίων, που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα γίνει σε δύο δόσεις λόγω της μεγάλης «ύλης», με τη δεύτερη δόση να έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου ανάμεσα στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποτελεί κατ’ ουσίαν μόνο μία πρόγευση των όσων έπονται το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο κυβερνητικό επιτελείο «πατάνε γκάζι» σε ό,τι αφορά τη μεταρρυθμστική προσπάθεια, καθώς, όπως λέγεται, ξεκάθαρος στόχος είναι να δημιουργηθεί εκ νέου θετικό momentum για την κυβέρνηση:

«Ξέρουμε ότι, εκ των πραγμάτων, αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων. Αυτό είναι πια μία πραγματικότητα η οποία έχω την εντύπωση ότι θα μας συνοδεύει διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες και μας έδωσαν αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό, που δεν είναι άλλος από το να εφαρμόσουμε μεγάλες και τολμηρές αλλαγές», διεμήνυσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ηδη, νομοσχέδια-τομές, όπως το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και αυτό του Υγείας για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, δίνουν τον τόνο για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», το αμέσως προσεχές διάστημα έρχονται προς έγκριση ή προς ψήφιση πολύ σημαντικά νομοσχέδια, που το καθένα από αυτά συμπληρώνει το παζλ του μεταρρυθμιστικού στίγματος που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εισάγει προσεχώς τη φορολογική μεταρρύθμιση, που συνεπάγεται την περαιτέρω ψηφιοποίηση των χρηματικών συναλλαγών με προφανή στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από κοντά και το νομοσχέδιο για τον εξωτραπεζικό δανεισμό, που αφορά επιχειρήσεις που δεν είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση. Ουσιαστικά επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας νέος πυλώνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός των συστημικών τραπεζών για το microfinancing, όπως το θέτει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολύ σημαντικό όσο και επίκαιρο, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, εντός του οποίου προβλέπεται και η ταχεία κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Σημαντικά τα νομοθετήματα του υπουργείου Υγείας για την επέκταση του θεσμού του «Προσωπικού Ιατρού», αλλά και για τη διαμόρφωση του νέου νοσοκομειακού χάρτη και την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση έως το τέλος Οκτωβρίου την τροποποίηση των Κωδίκων, ενώ εισάγει προς διαβούλευση τον νέο δικαστικό χάρτη, όπου εκφράζεται η φιλοδοξία πως θα επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας φέρνει τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, που κατ’ ουσίαν αποτελεί προπομπό της σημαντικής δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή του άρθρου 16.

Πρωτοκαθεδρία

Χωρίς καμία διάθεση να κρύψουν κάτω από το χαλί αρρυθμίες και αστοχίες κατά τη λειτουργία της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου πληροφορήθηκαν μάλλον με ανακούφιση τα αποτελέσματα των πρώτων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων.

Παρά τη στενωπό από την οποία πέρασε η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο, η «γαλάζια» υπεροχή αλλά και το «υπερατού» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να αμφισβητούνται, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν οι μετρήσεις, που έχει στη διάθεσή του το κυβερνητικό επιτελείο. Βάσει αυτών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί σχεδόν ανέπαφο το προβάδισμα που κατέγραψε στις εκλογές του Ιουνίου, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα είναι και η αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Σημαντικό και το γεγονός πως η αλλαγή σελίδας στον ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του, δεν φαίνεται να δημιουργεί προϋποθέσεις έστω και μερικών ανακατατάξεων στις παγιωμένες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό, καίτοι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ανανέωση δεν μπορεί να γίνει πιστευτή επιστρατεύοντας παλιά και φθαρμένα υλικά, επικαλούμενοι τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, η οποία, όπως λέγεται, απαρτίζεται από τους πλέον διαπρύσιους υποστηρικτές της διαχρονικής τοξικότητας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης κάνει λόγο για κίνηση απελπισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έναν «illustration Τσιπρο-Πολάκη», επιμένοντας ότι η νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερείται πολιτικότητας. Από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν, όπως λένε, να ακούσουν τις πολιτικές θέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας ότι η αντιπαράθεση θα γίνει επί του πολιτικού πεδίου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής