Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Στις κάλπες από το πρωί οι ψηφοφόροι - Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία - Πώς ψηφίζουμε
Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός
Άνοιξαν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στα 22.722 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα υποδέχονται τους εκλογείς που θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών. Οι ψηφοφόροι από το πρωί ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα για να αναδείξουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές του τόπου.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 του μηνός. Η δύναμη του εκλογικού σώματος αριθμεί 9.775.181 Έλληνες πολίτες (οι 465.218 ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές), καθώς και 17.957 Ευρωπαίους πολίτες.Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία
Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά. «Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας διεξάγεται ομαλά, μικροπροβλήματα που υπήρξαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίστηκαν ανά περίπτωση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Χωρίς ή δίχως ιδιαίτερης σημασίας προβλήματα -κάποιες ελάχιστες μη παρουσίες στις εφορευτικές επιτροπές- ξεκίνησε και στην Μαγνησία από τις 7 το πρωί η διαδικασία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στον Βόλο και την υπόλοιπη Μαγνησία, τόσο στη χερσαία όσο και στα νησιά των Σποράδων υπάρχουν συνολικά 385 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 11 είναι στη Σκιάθο, τα 13 στη Σκόπελο και 4 στην Αλόννησο και από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ θα προσέλθουν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι πολίτες που ανέρχονται σε 173. 317.
Στην Μαγνησία που επλήγη από δύο απανωτά σφοδρά κύματα κακοκαιρίας, τον Daniel και το Elias υπήρξαν και σχολεία που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά που αποκαταστάθηκαν και σήμερα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα.
Ακόμη και στα δύο χωριά του Πηλίου, την Δράκεια και το Πουρί, όπου η οδική πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω των καταστροφών κατάφεραν να φτάσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αναμέτρησης.
Από τους οκτώ συνολικά Δήμους της Μαγνησίας μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου , ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, που υπέστη και μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες των δύο θεομηνιών.
Από τους οκτώ εν ενεργεία δημάρχους της Μαγνησίας, μόνο ένας, ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, νυν δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου με δύο συνεχείς θητείες, δεν έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα. Οι άλλοι επτά, οι κύριοι Μπέος στο Βόλο, Χατζηκυριάκος στον Αλμυρό, Νασίκας στον Ρήγα Φεραίο, Μιτζικός στο Νότιο Πήλιο, Τζούμας στη Σκιάθο, Περίσσης στη Σκόπελο και Βαφίνης στην Αλόννησο κατέρχονται ως υποψήφιοι δήμαρχοι και στις φετινές εκλογές.
Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Απίστευτο συμβάν, κάλεσαν στην εφορευτική πεθαμένο εδώ και 23 χρόνια
Πού παρουσιάστηκαν προβλήματα
Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες σε δύο εκλογικά τμήματα της Ναυπακτίας, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προσήλθαν εγκαίρως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα ακόμη εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής, αναμενόταν να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
Ακόμη, πάλι σε εκλογικό τμήμα της Ναυπακτίας παρουσιάστηκε πρόβλημα με την σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, το οποίο όμως λύθηκε άμεσα. Στις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, στην Αχαΐα και την Ηλεία, η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ και τρεις περιφερειακές ενότητες καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.
Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη Θεσσαλονίκη όταν κανένα από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανίστηκε σε τρία εκλογικά τμήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με το thestival.gr Πρόκειται για τα εκλογικά τμήματα 445, 448, 450.
Η δικαστική αντιπρόσωπος σε ένα από τα τμήματα ενημέρωσε τον αστυνομικό που βρίσκεται στο εκλογικό κέντρο, ενώ «επιστράτευσε» μέλος εφορευτικής επιτροπής από άλλο τμήμα, ως προσωρινή λύση.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά πληρώνονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών 40 ευρώ την πρώτη Κυριακή και 30 την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι λεπτομέρειες για τις αυριανές κάλπες - Πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες). Στις εκλογές αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Αλλαγές στα εκλογικά κέντρα - Δείτε πού ψηφίζετε με ένα κλικ
«Μάθε πού ψηφίζεις»
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».
Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των Εκλογών.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Λόγω των εκλογών, λειτουργούν το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.
Οι σταυροί των υποψηφίων
Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου. Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α' γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Διαβάστε ακόμα: Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών: Mετά τις 9 το βράδυ η πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών