Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες νίκες σε δήμους και περιφέρειες, μεγάλη αποχή και φυσικά, το «μπαμ» του Χάρη Δούκα, υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων που κατόρθωσε να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, ξεπερνώντας, μεταξύ άλλων τους Κώστα Ζαχαριάδη, εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο και τον Νίκο Σοφιανό του ΚΚΕ.

Ο ίδιος, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο ''έτρεξε'' την υποψηφιότητά του, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα με το ήπιο στυλ και τον προγραμματικό του λόγο για το αύριο της Αθήνας. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν έκρυβε άλλωστε την πίστη της το τελευταίο διάστημα γύρω από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον Δήμο Αθηναίων, από τον γραμματέα του τομέα Ενέργειας του κόμματος.

Ο ίδιος, δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν γύρω από το πρόσωπό του, συγκεντρώνοντας 14,20%, ποσοστό που του επέτρεψε να βρεθεί την επόμενη Κυριακή απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, που συγκέντρωσε πάνω από 41%. Ο Χάρης Δούκας ελπίζει σε μεγαλύτερη συμμετοχή προκειμένου να επιτύχει την ανατροπή.

Η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε από 70 προσωπικότητες από την πολιτική, τον χώρο των τεχνών και της οικολογίας, με τους πρώην δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη να στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

H ατζέντα του ''Αθήνα Τώρα''

Το σχέδιό του για την Αθήνα βασίζεται στην ''Πράσινη Αθήνα'', με τον ίδιο να θεωρεί εφικτό στόχο την φύτευση τουλάχιστον 5.000 δέντρων κατ'έτος με συνέπεια την μείωση της θερμοκρασίας, ενώ στάθηκε κριτικά απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Σαφώς το περιβαλλοντικό σκέλος κατέχει πρώτη θέση στην ατζέντα του, με τον ίδιο να έχει ως πρώτο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. Στην ανακοίνωσή του κατά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του, ο Χάρης Δούκας σημειώνει ότι στόχος της παράταξης «είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα ανάπτυξης, στο οποίο η κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα συμβαδίζουν με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, με επίκεντρο τον Άνθρωπο».

Ψηλά στην ατζέντα του Χάρη Δούκα είναι το θέμα της ασφάλειας, με μία σειρά δεσμεύσεων όπως ενίσχυση των βραδινών περιπολιών, αλλά και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τον Δήμο και την διοχέτευσή τους στην Ασφάλεια, ενώ έμφαση δίνεται και στην καθαριότητα.

Ακόμη, έμφαση δίνεται στο στεγαστικό ζήτημα και στην βελτίωση της πρόνοιας και των κοινωνικών υπηρεσιών.


Το who is who του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, με θέμα τα συστήματα αποφάσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων, ενώ από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.