«Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αφορά «οργανισμούς και νομικά πρόσωπα εθνικής ή τοπικής εμβέλειας» και συγκεκριμένα 600 θέσεις που θα κριθούν εκ νέου, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Σε ότι αφορά τους διοικητές των νοσοκομείων ανέφερε πως στα μεγάλα νοσοκομεία ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει ελάχιστα προσόντα όπως δεκαετή εργασιακή εμπειρία εκ των οποία τα πέντε χρόνια πρέπει να είναι συναφή.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι σε 3 μήνες θα περάσουν τις διαδικασίες επιλογής οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, «Είναι κοινωνικό αίτημα να λειτουργούν οι διοικητές με αξιοκρατία και να έχουν τα απαραίτητα προσόντα», επισήμανε.

Ανέφερε πως δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, θα υπάρχουν τεστ δεξιοτήτων και θα υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης.

Aναλυτικά η συνέντευξη:

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Υλοποιούμε την εντολή του ελληνικού λαού, ο ελληνικός λαός ζήτησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη βαθιές μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι που υλοποιούμε. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά τους οργανισμούς του κράτους, νομικά πρόσωπα δηλαδή από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, εθνικούς οργανισμούς δηλαδή εθνικής εμβέλειας όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, τοπικής εμβέλειας, δημόσιες βιβλιοθήκες κλπ.

Αναφορικά με την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να έχει κάποια ελάχιστα προσόντα δηλαδή θα πρέπει να έχει δεκαετή εργασιακή εμπειρία εκ των οποίων τα πέντε χρόνια θα πρέπει να είναι σε χώρο συναφή δηλαδή είτε στον τομέα υγείας είτε στον τομέα διοίκησης. Ηλικιακό όριο δεν υπάρχει, υπάρχει όμως οριζοντίως για πρώτη φορά τεστ δεξιοτήτων και μπαίνουν έτσι αντικειμενικά κριτήρια ας πούμε παραγωγικός συλλογισμός. Άρα είναι τεστ τα οποία γίνονται σε όλο τον κόσμο, γίνονται και στη χώρα μας στον ιδιωτικό τομέα ως τώρα, και σκοπεύουν στο να αναδείξουν δεξιότητες. Άρα πτυχίο, εργασιακή εμπειρία, τεστ δεξιοτήτων, θα υπογράφει συμβόλαιο απόδοσης με μετρήσιμους στόχους και θα αξιολογείται σε ετήσια βάση κατά πόσο έχει επιτύχει ή όχι τους στόχους. Αν τους έχει επιτύχει τότε ανοίγεται η δυνατότητα για πρόσθετη οικονομική επιβράβευση. Η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει το να πάρεις οικονομική επιβράβευση η οποία μπορεί να αγγίζει το 20% των αποδοχών σου και αν δεν έχεις επιτύχει τους στόχους προβλέπεται και η δυνατότητα απομάκρυνσης. Άρα συμβόλαιο, μετρήσιμοι στόχοι, ριζική αλλαγή γιατί για μας αυτοί οι οργανισμοί παίζουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους.

Ερωτηθείσα για τις 600 θέσεις που μπαίνουν σε αξιολόγηση

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Γίνονται νέες κρίσεις, κάποιος που υπηρετεί τώρα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος εφόσον πληροί τα κριτήρια. Ανεβαίνει η «μπάρα», αυξάνονται οι απαιτήσεις γιατί θέλουμε υψηλότερα προσόντα, υψηλότερες απαιτήσεις, περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, υγιή κίνητρα.

Ερωτηθείσα πως θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισχωρήσει ο κομματισμός στη διαδικασία αυτή

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Για αυτό το λόγο βάζουμε αυτά τα επιπλέον φίλτρα όπως για παράδειγμα το τεστ δεξιοτήτων. Είναι πέρα και πάνω από κόμματα, μιλάμε για οργανισμούς οι οποίοι τι σημασία έχει τι πρεσβεύεις κομματικά όταν είσαι διοικητής νοσοκομείου.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Μπορεί να απομακρυνθεί κάποιος αν δεν κάνει τη δουλειά του δηλαδή αν δεν επιτυγχάνει τους στόχους, επίσης μπορεί να απομακρυνθεί αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για μη σύννομη διαχείριση άρα όλα αυτά τα κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Είμαστε σε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το τονίζω γιατί η πρώτη προτεραιότητα εφαρμογής του νόμου θα είναι ο ευαίσθητος χώρος της υγείας.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Όλη αυτή την περίοδο που θα είναι στη διαβούλευση θα επεξεργαζόμαστε τα σχόλια προκειμένου πολύ γρήγορα να πάει στη Βουλή να ψηφιστεί. Ευελπιστώ πως μέχρι μέσα Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και να ξεκινήσουμε εν συνεχεία με τα νοσοκομεία.