Με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων το υπουργείο Εσωτερικών εξηγεί τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων των φορέων του. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση και θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, περί τις αρχές Νοεμβρίου.

ΥΠΕΣ: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων των φορέων του

Ποιους Οργανισμούς αφορά το νέο νομοσχέδιο επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου;

Οι αλλαγές αφορούν περισσότερες από 600 θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, διευθύνοντων και εντεταλμένων συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου. Αφορά νομικά πρόσωπα των οποίων οι αρμοδιότητες εκτείνονται σε όλη την επικράτεια (π.χ. Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), καθώς και νομικά πρόσωπα των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν όλως ειδικό χαρακτήρα ή εκτείνονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας (π.χ. δημόσιες βιβλιοθήκες, αθλητικά κέντρα) και τα νοσοκομεία.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου;

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων. Οι διοικήσεις των φορέων υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό από την αρχή της θητείας τους και αξιολογούνται σε ετήσια βάση, με δυνατότητα οικονομικής επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία.

Ποια είναι τα ελάχιστα (on-off) κριτήρια για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής;

Θεσμοθετούνται ελάχιστα κριτήρια συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, όπως ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν υποχρεωτικά πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, πολύ καλή ή καλή, κατά περίπτωση, γνώση ξένης γλώσσας και 10 έτη εργασιακής εμπειρίας (8 έτη για νοσοκομεία με 400 ή λιγότερες κλίνες και 6 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα). Επίσης, πρέπει να υπάρχει συνάφεια ενός πτυχίου τους ή/και (κατά περίπτωση) 5 ετών εργασιακής εμπειρίας τους προς το αντικείμενο της θέσης ή την άσκηση διοίκησης (3 ετών για φορείς τοπικής εμβέλειας ή όλως ειδικού χαρακτήρα). Παράλληλα, διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων για ορισμένες ομάδες φορέων με άμεσα και αξιόπιστα αποτελέσματα, κατά τα διεθνή πρότυπα, διασφαλίζοντας την καταλληλότητα των υποψηφίων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις.

Με ποιον τρόπο θα γίνεται η επιλογή στελεχών;

Έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το εποπτεύον υπουργείο, κατόπιν ελέγχου του ΑΣΕΠ. Για νομικά πρόσωπα των οποίων οι αρμοδιότητες εκτείνονται σε όλη την επικράτεια, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία, διεξαγωγή γραπτής δοκιμασίας διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. ερωτήσεις επί παραγωγικού συλλογισμού). Η γραπτή δοκιμασία, η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά οριζοντίως στον δημόσιο τομέα, θα διενεργείται από το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας των επιλέξιμων υποψηφίων, με προσαύξηση της βαθμολογίας της γραπτής δοκιμασίας. Kλήση σε δομημένη συνέντευξη από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών των 7 πρώτων υποψηφίων για κάθε θέση. Κατάρτιση πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών και επιλογή ενός εκ των τριών από τον αρμόδιο υπουργό (ή τους αρμόδιους υπουργούς ή το υπουργικό συμβούλιο, κατά λόγο αρμοδιότητας).

Τι είναι τα τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας;

Τα τεστ δεξιοτήτων αξιολογούν ικανότητες και προσόντα που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες γνώσεις και άρα δεν μπορούν να συνυπολογιστούν με τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων. Για παράδειγμα, ελέγχουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ανάλυσης πληροφοριών, την αντίληψη των υποψηφίων για τους εαυτούς τους, τη διαχείριση συναισθημάτων, την ομαδικότητα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13/10