Αµηχανία, προβληµατισµός και δυσκολίες για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στις περιφέρειες και τους δήµους όπου είτε δεν έχει πάει ο δικός τους υποψήφιος στον δεύτερο γύρο είτε είναι δύο προερχόµενοι από τη Ν.∆., ένας επίσηµος και ένας «αντάρτης».

Στήριξη σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας, επέλεξε να δηλώσει ότι στηρίζει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο Χάρης ∆ούκας στην Αθήνα και ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη. Η γραµµή, όµως, δεν περνάει εύκολα προς όλη τη βάση, δεδοµένου ότι επί δεκαετίες η Κουµουνδούρου είχε υιοθετήσει σκληρή αντιΠΑΣΟΚική ρητορική. Οπως επίσης δεν τηρεί παντού την ίδια στάση απέναντι σε προοδευτικούς υποψηφίους, όπως για παράδειγµα στον ∆ήµο Λυκόβρυσης - Πεύκης, όπου δεν έβγαλε ανακοίνωση υπέρ του Μάριου Ψυχάλη απέναντι στον υποψήφιο της Ν.∆.

Πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες

Ακόµα µεγαλύτερη δυσκολία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες, µε αποκορύφωµα το Βόρειο Αιγαίο, όπου, παρότι ο ένας υποψήφιος, ο Κώστας Μουτζούρης, έχει έντονα ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να τηρήσει ουδέτερη στάση, δείχνοντας ότι η ευαισθησία του για την Ακροδεξιά και τους χρυσαυγίτες είναι αλά καρτ.

Η λογική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα, µπορεί να δέχτηκε τη στήριξη σε δύο βασικούς υποψηφίους του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όµως δεν ακολουθεί την ίδια λογική στους λίγους δήµους όπου έχουν περάσει στον β' γύρο υποψήφιοι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το Χαλάνδρι, όπου οι περισσότεροι από τους υποψηφίους στο επίσηµο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ «κλείνουν το µάτι» προς την υποψήφια της Ν.∆. Κρίστη Αγαπητού και όχι στον Σίµο Ρούσσο. Ουδέτερη στάση κρατάει το ΠΑΣΟΚ στον ∆ήµο Ζωγράφου, µη στηρίζοντας την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Τίνα Καφατσάκη, απέναντι στον υποψήφιο της Ν.∆.

Καθαρή στάση από το ΚΚΕ

Καθαρή στάση έχει το ΚΚΕ, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων κοµµάτων της αντιπολίτευσης για την απόφασή του να µη δώσει καµία γραµµή όπου δεν υπάρχουν υποψήφιοι του κόµµατος στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του ΚΚΕ στην Πάτρα, Κώστα Πελετίδη, που διεκδικεί τον δήµο απέναντι στον υποψήφιο της Ν.∆., όπως επίσης δεν στήριξαν τον υποψήφιο του ΚΚΕ στη Νίκαια - Ρέντη απέναντι στον δεξιό υποψήφιο. Στους δήµους όπου το ΚΚΕ διεκδικεί τον δηµαρχιακό θώκο είναι κυρίως απέναντι σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχύει µε τις περιπτώσεις σε Καισαριανή, Πετρούπολη και Χαϊδάρι, οπότε δεν υπάρχουν συνεννοήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά»