ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Οριακή "νίκη" Κασσελάκη σε μία συνεδρίαση "θρίλερ" για συνέδριο τον Φεβρουάριο - Ποιοι καταψήφισαν
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Σε... θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
, με την εσωκομματική αντιπολίτευση υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δείχνει τα "δόντια" της στον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε ένα σημαντικό θέμα όπως είναι το συνέδριο του κόμματος σε ψηφοφορία.
Η πρόταση του κ. Κασσελάκη αφορούσε την διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο και νωρίτερα προσυνεδριακές διαδικασίες. Τελικά, ύστερα από συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ των στελεχών της προεδρικής τάσης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εγκρίθηκε οριακά η πρόταση Κασσελάκη. Ειδικότερα το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Η πρόταση του κ. Κασσελάκη αφορούσε την διεξαγωγή του συνεδρίου τον Φεβρουάριο και νωρίτερα προσυνεδριακές διαδικασίες. Τελικά, ύστερα από συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ των στελεχών της προεδρικής τάσης και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εγκρίθηκε οριακά η πρόταση Κασσελάκη. Ειδικότερα το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
20 Υπέρ της πρότασης Κασσελάκη
10 Κατά της πρότασης Κασσελάκη
8 Λευκά
Λευκό ψήφισαν, κατά πληροφορίες, οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Βλαχάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» ψήφισαν κατά πληροφορίες, τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακοπουλος. «Υπέρ» ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Γιαννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και οι τρεις είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη της.
Ο κ. Κασσελάκη -ο οποίος συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη- και αποκάλυψε στα μέλη του κομματικού οργάνου ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ γιατί αύριο θα παντρευτεί τον σύντροφό του, Τάιλερ, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του κόμματος και παρουσίασε τον οδικό χάρτη έως το Συνέδριο. Έκανε λόγο για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές». «Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».
Πριν ξεκινήσει την εισήγηση του ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη βία στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζεται η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πιθανή επέκταση της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης», είπε. Τόνισε ότι «η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ η οποία κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού της περιοχής. Αποκορύφωμα, ο χθεσινός βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς που -σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ- πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροπορία». Σημείωσε ότι «η βία σε βάρος αμάχων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το στοιχειώδες αίσθημα δικαιοσύνης, ενώ η λογική τής "εκδίκησης" μόνο περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και μεγαλύτερες απώλειες θα επιφέρει» και προσέθεσε: «Ήδη οι τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο και η πολιτική των εποικισμών, της κατοχής και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές αποδεικνύουν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα, γεννούν μόνο βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή».
Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, με ενεργό ρόλο της αμήχανης ως τώρα ΕΕ - για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ». «Καλούμε», τόνισε, «την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς», ενώ προσέθεσε ότι «στηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί την βία κατά αμάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της».
Προχωρώντας στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε, ότι η συλλογικότητα, η δημοκρατία είναι αξίες που θέλει να υπηρετήσει με ανιδιοτέλεια και να δώσει όλη του την ψυχή «στο κόμμα μας». Είπε ότι «η τεράστια συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου είναι μια τεράστια ευθύνη, που δεν την έχω μόνο στους δικούς μου ώμους. Την έχουμε όλοι και όλες μαζί ώστε: Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από δυο βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, που μπορεί να μην ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τα προβλήματά τους απαιτούν λύσεις». Μίλησε για «λύσεις σήμερα, όχι αύριο», προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν τον λόγο, περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές».
Ο πρόεδρος του κόμματος στάθηκε στο κομβικό, όπως είπε, σημείο για το κόμμα και τη δημοκρατία, «την αποχή ρεκόρ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». «Το γεγονός αυτό βάζει ένα μεγάλο καθήκον για εμάς: να αναδείξουμε με το παράδειγμά μας, την προσφορά μας, την επαφή μας με την κοινωνία την αξία της συμμετοχής, της συμμετοχής στα κινήματα, της συμμετοχής στην κοινωνία, της συμμετοχής στις εκλογές», σημείωσε. Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας επί προσωπικού ανέφερε ότι δέχτηκε εισηγήσεις να μην εκτεθεί προεκλογικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για προέδρος. "Για ποιό λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα; "», είπε, σημειώνοντας ότι δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. «Ως πρόεδρος του κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι' αυτό και έκανα όσες περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα: στη Θεσσαλία, την Αττική, την Αθήνα, το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας. Όλους όσοι εκτέθηκαν και έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή», τόνισε.
Υποστήριξε ότι η παρουσία του προεκλογικά σε αυτές τις περιοχές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επιπλέον υποστήριξε ότι «δικαιωθήκαμε που είπαμε από την πρώτη στιγμή, για στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων», υπενθυμίζοντας ότι στη δήλωση του πριν καν τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέφερε ότι «στον β' γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση». «Αυτό πιστεύω ότι εκφράζει το πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς. Μια Αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο Κοινοβούλιο», τόνισε.
Μιλώντας για το κόμμα και την επόμενη μέρα ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι να χτίσουμε τη σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά. Μια Αριστερά σύγχρονη ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης και δράσης. Μια Αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές». Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι όμως «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».
Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό και ότι «εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία, όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».
Σημείωσε ότι «η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα (του πώς χτίζουμε μια σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά) περνά μέσα από να χτίσουμε ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του. Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο οποίος θα εξασφαλίζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη. Και ανάμεσα στα μέλη. Δεν θα ενημερώνει απλώς, αλλά θα "ενημερώνεται" από τα μέλη, τα οποία θα τροφοδοτούν το κόμμα μας, με ιδέες, προτάσεις». Τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου. Αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το δεύτερο που πρέπει να γίνει «είναι να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες: Από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των ενοικίων, μέχρι τα σχολεία ειδικής αγωγής και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τους πολίτες και να μην είναι στην ατζέντα μας». Προσέθεσε ότι «εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τις δικές σας, των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, των βουλευτών, των ανθρώπων των τμημάτων, αλλά και ανθρώπων εκτός από εμάς. Και πρέπει να βρεθούμε εκεί που ο κόσμος αγωνιά και μας θέλει δίπλα του. Να πάμε εμείς σε αυτούς και να μην περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς».
Παράλληλα, η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «ντύθηκε» με φινάλε που πολλοί ερμήνευσαν ως τάση φυγής του πρώην υπουργού Οικονομικών από την Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και αφού δήλωσε ότι παραμένει «στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς», συνέχισε λέγοντας ότι «την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και συμπλήρωσε πως «είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες». Πρωτύτερα, όμως, επέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη για τη δήλωσή του «κέρδισε το φως», μετά τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε και ένταση ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό. Ο Παύλος Πολάκης ανέβασε τους τόνους με αφορμή τις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας ως τούτου κριτική προς τους προηγούμενους Τομεάρχες, γιατί αυτά δεν αναδείχθηκαν επαρκώς.
Η συγκεριμένη αποστροφή του κ. Πολάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της «Ομπρέλας» που σηκώθηκαν όρθιοι και τον διέκοψαν, λέγοντας για το περιστατικό πως «υπήρξε λαϊκή κατακραυγή». Τα στελέχη της «Ομπρέλας» επιτέθηκαν στον κ. Πολάκη λέγοντας πως «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν», και πως «εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή», με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση για λίγα λεπτά. Επιπλέον, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στη στάση του κόμματος στο θέμα των εμβολίων, «δείχνοντας» προς την πλευρά του κ. Ξανθού.
Λευκό ψήφισαν, κατά πληροφορίες, οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Βλαχάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας και η Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» ψήφισαν κατά πληροφορίες, τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακοπουλος. «Υπέρ» ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Νοτοπουλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Γιαννης Ραγκούσης και Στέφανος Τζουμάκας που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και οι τρεις είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη λήξη της.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να γίνει το συνέδριο 23-25 Φεβρουαρίου
Έτσι, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, όπως εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.Ο κ. Κασσελάκη -ο οποίος συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη- και αποκάλυψε στα μέλη του κομματικού οργάνου ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ γιατί αύριο θα παντρευτεί τον σύντροφό του, Τάιλερ, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του κόμματος και παρουσίασε τον οδικό χάρτη έως το Συνέδριο. Έκανε λόγο για «ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός», «ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές». «Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας: «Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».
Πριν ξεκινήσει την εισήγηση του ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη βία στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον κύκλο βίας χιλιάδων νεκρών στον οποίο βυθίζεται η Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πιθανή επέκταση της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγικής κρίσης», είπε. Τόνισε ότι «η απολύτως καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ η οποία κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού της περιοχής. Αποκορύφωμα, ο χθεσινός βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς που -σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ- πραγματοποιήθηκε από την ισραηλινή αεροπορία». Σημείωσε ότι «η βία σε βάρος αμάχων δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το στοιχειώδες αίσθημα δικαιοσύνης, ενώ η λογική τής "εκδίκησης" μόνο περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και μεγαλύτερες απώλειες θα επιφέρει» και προσέθεσε: «Ήδη οι τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο και η πολιτική των εποικισμών, της κατοχής και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές αποδεικνύουν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα, γεννούν μόνο βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή».
Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, με ενεργό ρόλο της αμήχανης ως τώρα ΕΕ - για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με στόχο λύση δύο βιώσιμων κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ». «Καλούμε», τόνισε, «την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς», ενώ προσέθεσε ότι «στηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί την βία κατά αμάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της».
Προχωρώντας στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε, ότι η συλλογικότητα, η δημοκρατία είναι αξίες που θέλει να υπηρετήσει με ανιδιοτέλεια και να δώσει όλη του την ψυχή «στο κόμμα μας». Είπε ότι «η τεράστια συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου είναι μια τεράστια ευθύνη, που δεν την έχω μόνο στους δικούς μου ώμους. Την έχουμε όλοι και όλες μαζί ώστε: Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από δυο βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, που μπορεί να μην ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τα προβλήματά τους απαιτούν λύσεις». Μίλησε για «λύσεις σήμερα, όχι αύριο», προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν τον λόγο, περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Αναφερθείς στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κασσελάκης είπε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο. Γιατί είδαμε μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης». Τόνισε ότι «έδειξε επίσης τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς, δεν "μάσησαν" στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που είχαν το θράσος να συνδέσουν την ψήφο σε συγκεκριμένους εκλεκτούς του Κ.Μητσοτάκη με τις χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση δήμων και περιφερειών».Ο πρόεδρος του κόμματος στάθηκε στο κομβικό, όπως είπε, σημείο για το κόμμα και τη δημοκρατία, «την αποχή ρεκόρ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». «Το γεγονός αυτό βάζει ένα μεγάλο καθήκον για εμάς: να αναδείξουμε με το παράδειγμά μας, την προσφορά μας, την επαφή μας με την κοινωνία την αξία της συμμετοχής, της συμμετοχής στα κινήματα, της συμμετοχής στην κοινωνία, της συμμετοχής στις εκλογές», σημείωσε. Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας επί προσωπικού ανέφερε ότι δέχτηκε εισηγήσεις να μην εκτεθεί προεκλογικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για προέδρος. "Για ποιό λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα; "», είπε, σημειώνοντας ότι δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. «Ως πρόεδρος του κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι' αυτό και έκανα όσες περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα: στη Θεσσαλία, την Αττική, την Αθήνα, το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας. Όλους όσοι εκτέθηκαν και έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή», τόνισε.
Υποστήριξε ότι η παρουσία του προεκλογικά σε αυτές τις περιοχές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επιπλέον υποστήριξε ότι «δικαιωθήκαμε που είπαμε από την πρώτη στιγμή, για στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων», υπενθυμίζοντας ότι στη δήλωση του πριν καν τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέφερε ότι «στον β' γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση». «Αυτό πιστεύω ότι εκφράζει το πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς. Μια Αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο Κοινοβούλιο», τόνισε.
Για το κόμμα
«Μια συνεργασία», συνέχισε, «που θα την εκφράσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά, είτε στον σοσιαλιστικό χώρο, είτε στους Πράσινους». Προσέθεσε ότι θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την Ευρώπη και τη στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών. Τόνισε, ωστόσο, ότι θέλει τις πρωτοβουλίες αυτές «να τις πάρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με το ΑΚΕΛ, μαζί με αριστερά κόμματα, για το αφήγημα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής Αριστεράς».Μιλώντας για το κόμμα και την επόμενη μέρα ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι να χτίσουμε τη σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά. Μια Αριστερά σύγχρονη ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης και δράσης. Μια Αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές». Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε: «Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης». Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι όμως «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης».
Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό και ότι «εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία, όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».
Σημείωσε ότι «η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα (του πώς χτίζουμε μια σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά) περνά μέσα από να χτίσουμε ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του. Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο οποίος θα εξασφαλίζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη. Και ανάμεσα στα μέλη. Δεν θα ενημερώνει απλώς, αλλά θα "ενημερώνεται" από τα μέλη, τα οποία θα τροφοδοτούν το κόμμα μας, με ιδέες, προτάσεις». Τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου. Αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το δεύτερο που πρέπει να γίνει «είναι να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες: Από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των ενοικίων, μέχρι τα σχολεία ειδικής αγωγής και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τους πολίτες και να μην είναι στην ατζέντα μας». Προσέθεσε ότι «εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τις δικές σας, των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, των βουλευτών, των ανθρώπων των τμημάτων, αλλά και ανθρώπων εκτός από εμάς. Και πρέπει να βρεθούμε εκεί που ο κόσμος αγωνιά και μας θέλει δίπλα του. Να πάμε εμείς σε αυτούς και να μην περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς».
13 περιφερειακά συνέδρια
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κασσελάκης εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Είπε ότι ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (όπως π.χ. για ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενή παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση με την Ευρώπη κ.ά.). Ανέφερε ότι όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι θα πάει και στις 13 περιφέρειες. «Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού», τόνισε.Σκληρή κριτική από την εσωκομματική αντιπολίτευση
Στην παρέμβασή της, πριν την έναρξη της συνεδρίαης, η «Ομπρέλα» έκανε κατά μέτωπο επίθεση στον Στέφανο Κασσσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε για νεοφιλελεύθερες θέσεις και αντικαταστατική συμπεριφορά. Μεταξύ άλλων στο κείμενο που υπέγραφαν 9 στελέχη της «Ομπρέλας» αναφερόταν ότι ο κ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ εξέφρασε προσωπικές απόψεις.
Παράλληλα η «Ομπρέλα» επικέντρωσε την κριτική της και στις θέσεις για το Παλαιστινιακό, την ανυπαρξία διαδικασιών και συνεδρίασης οργάνων και στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο εντός του έτους.
Ο Τσακαλώτος ανοίγει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και αφού δήλωσε ότι παραμένει «στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς», συνέχισε λέγοντας ότι «την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και συμπλήρωσε πως «είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες». Πρωτύτερα, όμως, επέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη για τη δήλωσή του «κέρδισε το φως», μετά τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος.
Ένταση με Παύλο Πολάκη
Η συγκεριμένη αποστροφή του κ. Πολάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της «Ομπρέλας» που σηκώθηκαν όρθιοι και τον διέκοψαν, λέγοντας για το περιστατικό πως «υπήρξε λαϊκή κατακραυγή». Τα στελέχη της «Ομπρέλας» επιτέθηκαν στον κ. Πολάκη λέγοντας πως «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν», και πως «εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή», με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση για λίγα λεπτά. Επιπλέον, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στη στάση του κόμματος στο θέμα των εμβολίων, «δείχνοντας» προς την πλευρά του κ. Ξανθού.