Στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί αύριο Διεθνής Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, με πρωτοβουλία του προέδρου Αλ Σίσι, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Προτάσσοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διευρύνει τις παρεμβάσεις του στη διπλωματική σκακιέρα στη σκιά του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το σκηνικό της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα μία ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της Αθήνας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα κρίσιμο κομμάτι του παγκόσμιου χάρτη.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στις συζητήσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο MEGA. «Είναι μια σημαντική διεθνής διάσκεψη για το ζήτημα το Μεσανατολικό, με συμμετοχή ηγετών και από την περιοχή, αλλά και Ευρωπαίων ηγετών. Πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις και η χώρα μας, καθώς αφορά μια περιοχή η οποία είναι δίπλα μας, είναι κοντά μας», σημείωσε. «Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση, είναι αλληλέγγυα στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Να προστατευθούν οι άμαχοι. Eικόνες τις οποίες βλέπουμε από οποιαδήποτε πλευρά μικρών παιδιών, μανάδων, ανθρώπων απροστάτευτων. Τις είδαμε αρχικά στο Ισραήλ, το οποίο δέχτηκε μια φρικαλέα επίθεση. Θέλουμε, όσο γίνεται, θέλει η διεθνής κοινότητα αυτές οι εικόνες να περιοριστούν, ει δυνατόν να αποφευχθούν», πρόσθεσε.



Να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη του Καΐρου έχουν προσκληθεί προκειμένου να δώσουν το «παρών» 12 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες του αραβικού κόσμου και της Βόρειας Αφρικής. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.